Európa egyik legnagyobb röplabda utánpótlás projektje indul Békéscsabán

Európa egyik legnagyobb röplabda utánpótlás projektje indul Békéscsabán

Egy álom vált valóra!

Magyarország Kormánya közel 2 milliárdos forrást biztosít a Békéscsabai Röplabda Akadémia elindításához.

Orbán Viktor miniszterelnök 2016. áprilisában tett békéscsabai látogatásakor állapodott meg Szarvas Péter polgármesterrel, a Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozásáról. A felek elismerték a klubnál folyó magas szintű szakmai munkát és támogatták a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület azon törekvését, hogy európai viszonylatban is kimagasló utánpótlás nevelő bázis létesüljön Békéscsabán.

Ezt követően a város és a klub vezetői folyamatosan egyeztettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakembereivel a megvalósításról, majd közel két esztendő előkészítő munkáit követően jutott odáig a projekt, hogy az első érdemi döntések megszülessenek.

A Magyar Közlöny 227. száma tartalmazza a Kormány 2065/2017. (XII.27.) Kormány határozatát az egyes sport infrastruktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások forrásszükségleteinek biztosításáról. Ebben a Kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a fejlesztésekhez költségvetési forrásokat a 2017. évben biztosítsák.

Ennek értelmében a Békéscsabai Röplabda Akadémia fejlesztésére 1.878.000.000,- forint támogatásról döntöttek. A kedvezményezett a Magyar Röplabda Szövetség, melyen keresztül érkezik a több év alatt felhasználható forrás a klubhoz, a deklarált célok megvalósítására.

“Volt egy álmunk, melyben makacsul hittünk. Célul tűztük ki, hogy egy hátrányos helyzetű régióban szeretnénk olyan körülményeket teremteni az utánpótlás neveléshez, mellyel a legfejlettebb röplabda kultúrával rendelkező nemzetek bírnak. Fontosnak tartom elmondani, hogy a támogatás kizárólag sport infrastruktúra fejlesztésre, és utánpótlás neveléssel kapcsolatos kiadásokra használható majd fel.

Lokálpatrióta klubvezetőként rendkívül büszke vagyok, hogy többek közt olyan sport infrastruktúra fejlesztések valósulhatnak meg jelen projekt által, melyek egyes oktatási intézmények több évtizedes problémáit oldják majd meg. Munkacsarnokot építünk, kollégiumi szálláshelyet fejlesztünk és a legmagasabb szintű képzéshez szükséges eszközbeszerzéseket is finanszírozni tudjuk. Hatalmas a felelősségünk, minden egyes forintot a jó gazda gondosságával fogunk felhasználni.

Köszönjük Magyarország Kormányának a bizalmat. Szarvas Péternek, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármesterének az ügyben tett erőfeszítéseit, valamint Borbola István fejlesztési tanácsadó segítségét és több hónapos áldozatos munkáját, aki hatalmas szerepet vállalt az Akadémia létrehozásában.” – mondta Baran Ádám a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke.