Fiatalon is céltudatos – interjú Petrenkó Brigivel

Petrenkó Brigi már két és fél éve él Békéscsabán, egyedül a családtól távol edz és tanul, készül a jövőjére. A Békéscsabai Röplabda SE fiatal irányítója Egerből érkezett, az általános iskola hetedik osztályát már Békéscsabán kezdte meg, s most az Andrássy Gyula Gimnázium tanulója. Korosztályos válogatott, a serdülő csapat első számú feladója, aki szeptemberben Tálas Zsuzsi távollétében a felnőttekkel készülhetett, és bemutatkozhatott a hazai rendezésű Zé-Pé Café Kupán is.

Vele beszélgettünk:

1. Mikor kezdtél röplabdázni, hol, és ki volt az első edződ?

Hat éve kezdtem el röplabdázni Egerben az Eszterházy Károly Gyakorló Iskolában. Az első edzőm Vajda Tiborné (Piri néni) volt,akinek nagyon sokat köszönhettem,mint ember és mint edző is. Ő nagyon sok kislányt indított már el a pályán, kiváló alapokat ad mindenkinek ehhez a játékhoz.

2. Hogyan kerültél Békéscsabára? Nem szokványos, hogy ilyen fiatalon ilyen távolságra költözik valaki teljesen egyedül, mi volt a motiváció?

Emlékszem legelőször egy Jászberényben rendezett tornán jött oda hozzám Nagy Attila a BRSE képviseletében, miközben labdáztam. Majd később a szegedi diákolimpián megkereste szüleimet, hogy szeretné hogyha nála röplabdáznék. Nagyon hirtelen jött ez az egész,ugyanis nem is számítottunk rá. Nem tudtam elképzelni, hogy 13 évesen egyedül lakjak a szüleimtől távol, azonban tudtam hogy Ők mindenben segíteni és támogatni fognak. Eleinte nagyon nehezen indult, de tudtam hogyha fejlődni szeretnék és egyszer majd felnőtt csapatba játszani akkor annak ez az ára. Békéscsabáról persze már akkor is hallottam, tudtam szakmailag kiváló helyre kerülök s az is segített egy kicsit hogy előttem már Dorka (Bodnár Dorottya) is ezt az utat járta be.

3. Milyen céljaid vannak? Ki a példaképed, illetve mit gondolsz a jövődről?

Egyszer majd szeretnék külföldön is játszani,ha meglesz rá a lehetőség,de tudom még nagyon sokat kell fejlődnöm. Példaképeim természetesen a szüleim, ugyanis rengeteget tanultam tőlük.

4. A szeptemberben az EB – n lévő Tálas Zsuzsi helyettesítésére a felnőtt csapattal edzhettél és bemutatkozhattál a hazai tornán, milyen élményekkel élted meg ezt az időszakot?

Nagyon nagy megtisztelés számomra,hogy ott edzhettem. Rengeteget fejlődtem és tanultam a többiektől. Nagyon jól éreztem magam az edzéseken és a tornán is egyaránt, persze ilyen társaság mellett nem volt nehéz. Nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam játszani és hogy megtapasztalhattam milyen érzés ilyen szurkolók előtt a pályán lenni.

5. Mik az idei célkitűzéseid?

Természetesen az OSB-n az aranyérem a cél és mindent megteszünk azért, hogy ez sikerüljön is. Ugyanígy gondolkodunk az egyel nagyobb korosztályban, az OIK-on. Emellett persze nagyon fontos a válogatott is, és az hogy minél jobb eredményeket érjünk el a következő időszakban.

6. Kedvenc időtöltésed, hobbyd?

Igazából nagyon kevés szabadidőm van az edzések és az iskola mellett, úgyhogy leginkább pihenéssel és persze a családommal töltöm amikor csak lehetőségem van rá.

7. Triplázhat-e a BRSE az idén, és mit gondolsz a szurkolókról, illetve a csabai hangulatról?

Úgy gondolom,minden esélyünk meg van rá, ugyanis a lányok és persze a szakmai stáb is hatalmas erőbedobással dolgozik. A szurkolóktól pedig hatalmas szeretetet és biztatást kapunk, ami felejthetetlen pillanatokat ad. Remélem hamarosan én is megtapasztalhatom majd ezt egy teljes szezonon keresztül!

Brigo TTT 3547