Győzelemmel kezdtük a bajnoki döntőt, így két lépésre vagyunk az aranyéremtől

Linamar-Békéscsabai RSE — Vasas Óbuda 3:0 (15, 18, 20)

BRSE-Vasas-1dontoRöplabda NB I-es női bajnoki döntő, 1. mérkőzés.
Békéscsaba, 1900 néző. V.: Bátkay-Katona Ágnes, Szabó P.

Békéscsaba: Smirnova, Tálas, Clement, Bodnár, T. Matic, Szakmáry.
Cs.: Molcsányi R. (liberó), Petrenkó, Ludmán, Soós N.
Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Vasas: Rountree, Török, Kountoura, Sklar, Pekárik, Hardy. Cs.: Lévai (liberó), Kiss G., Szedmák. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 2:4, 4:7, 8:8, 12:10, 16:12, 22:14.
2. szett: 0:3, 3:6, 5:9, 10:9, 12:12, 15:12, 18:13, 21:16, 23:17.
3. szett: 2:2, 6:4, 7:8, 12:9, 14:10, 17:12, 21:19, 24:19.

Közel két éve veretlen a BRSE a hazai pontvadászatban, legutóbb még a 2015-ös fináléban szenvedett vereséget a csabai gárda a Vasastól, más kérdés, hogy a döntőben Kormos Mihály tanítványai diadalmaskodtak.

Fogadkoztak a fővárosiak, hogy minden sorozat megszakad egyszer, így nem feltartott kézzel érkeztek az döntő első mérkőzésére, amely telt ház előtt, remek hangulatban kezdődött.

A Vasas igazolta jó formáját, remekül tartotta magát Jókay mester együttese, a hazaiak 8:8-nál egyenlítettek és vették át a kezdeményezést. Irina Smirnova állt a sereg élére, védhetetlen ütéseivel nem tudott mit kezdeni az amúgy jól működő piros-kék blokk. Rátett még egy lapáttal BRSE, mely szintet már nem tudta követni az ellenfél, így viszonylag sima szettgyőzelmet aratott a címvédő.

A második etap is az előzőhöz hasonló koreográfia szerint alakult. Az elején a Vasas lépett meg pár ponttal, aztán egyenlítettek Tálasék. Ki kell emelni Molcsányi Rita játékát, aki az elérhetetlennek vélt labdákat is megfogta, teljesítménye stabil alapokat adott. Amikor Szakmáry Gréta is belelendült, akkor eldőlt ez a játékrész is.

A záró felvonásban mindent egy lapra feltéve próbált meccsben maradni a vendégcsapat. Mindkét edző forgatta csapatát, de maradt a csabai előny az eredményjelzőn. Nem lehetett panasz a színvonalra, a hosszú labdameneteket a közönség vastapssal jutalmazta. A szett végén a Vasasnak volt esélye a felzárkózásra, de a frissen beállt csapatkapitány Soós Niki két pontos ütéssel, pontot tett a találkozó végére, melyen nem született meglepetés, a BRSE érvényesítette a papírformát és élt a pályaelőnnyel.

Folytatás csütörtökön 20:15-től Budapesten, a Folyondár utcában.

Mestermérleg

Sasa Nedeljkovic: — Első két játszmában pontosak voltunk a játék minden elemében. Hosszú labdameneteket élvezhettek a szurkolók, mindkét csapat remekül mezőnyözött. A harmadik játékban mentálisan, akaratban is jobbak voltunk. Jó hajrával hoztuk ezt a mérkőzést.

Jókay Zoltán: — A játszmák elején megvoltak a támadások, csináltunk olyan szép dolgokat, melyeket megbeszéltünk. A játszmák közepére elpuhultunk, a nyitásfogadásaink dadogtak, de a pozitívumokat fogjuk kiemelni.

Fotó: Imre György / beol.hu