Szpin Renáta: „Európai szintű játékossá szeretnék válni!”

A brse.hu ezúttal azzal Szpin Renátával beszélgetett, aki a kényszerű szerkezeti átalakítás után örökölte meg az egyedüli liberó szereplés és stabil teljesítményének is hála, azóta szinte pontot sem vesztett a csapat.

brse.hu: Vágjunk is a közepébe! Hogy ízlik a nagy teher?szpin-renata

Szpin Renáta: Igyekszem megbirkózni a feladattal, azért dolgozok minden edzésen, hogy jobb legyek és teljesítményemmel segítsem a csapatot. Már a tavalyi szezonban is szinte minden mérkőzésen pályára léptem, illetve idén is úgy kezdtünk, hogy Ilyés Betti és Dotya (Kanizsai Dorottya) helyére beálltam a hátsósorba, de akkor még Molcsányi Rita játszott liberóként. Aztán szólt Misi, hogy változtat a felálláson, Rita ütőként szerepel majd, én pedig egyedüli liberóként kapok lehetőséget.

brse.hu: Milyen érzés, hogy azonos poszton az ország egyik, ha nem a legjobb játékosa a vetélytársad?

Sz. R.: Inspirál ez a helyzet, még komolyabb munkára sarkall! Szeretem a versenyhelyzetet, egy cseppet sem bénít meg. Edzésről edzésre szeretnék bizonyítani, megmutatni, hogy lehet rám számítani. Ezen felül pedig öröm és élmény, hogy egymás mellett léphetünk pályára, szerintem remekül összecsiszolódtunk.

brse.hu: Milyen út vezetett idáig?

Sz.R.: Még 2005-ben kezdtem el röplabdázni, 3. osztályos általános iskolásként mentem először edzésre Bartosné Nemes Katalin csoportjába a Petőfi Utcai Általános Iskolában. Emlékszem egy kis tornateremben 40-en voltunk. A következő évben már Nagy Attila csoportjába kerültem ahol előbb feladóként, majd pedig jelenlegi posztomon folytattam a munkát.

brse.hu: Mikor debütáltál a felnőttek között?

Sz. R.: A 2012/2013-as szezonban léptem pályára először a felnőtt csapatban. Akkor, a későbbi bronzérmes gárdában még csak elvétve játszottam, ellenben tavaly már komolyabb szerepet szánt nekem a szakmai stáb. Hatalmas élmény volt megélni azt a menetelést, amely végül bajnoki címet eredményezett. Rengeteget dolgoztunk ezért!

brse.hu: Térjünk át a mostani idényre. Hogyan értékeled az eddigi szereplést?

Sz. R.: Szerintem jó úton járunk. A tavalyihoz hasonlóan ismét nagyon sok munkát végez a csapat, melynek hatására lépésről lépésre javul teljesítményünk. Alaposan kicserélődött a csapat, de a cél közös. Gyorsan megtaláltuk az összhangot egymással, nekem például Ivana a párom edzéseken, akivel kiválóan dolgozunk együtt. Szeretnénk a bajnokságban és a Magyar Kupában is a legjobb négy közé jutni, aztán pedig tovább. Ott már gyakran apróságok döntenek, de mi mindent megteszünk majd a végső sikerért. A bajnokság felénél ott vagyunk az élbolyban, remélem az UTE elleni MK párharcot is sikerrel vesszük majd, ami nem lesz egyszerű. Ha azt vesszük, hogy a Challenge Kupában már a legjobb 16-ban vagyunk, akkor elmondható, hogy eddig a tervezett úton haladunk.

brse.hu: Apropó nemzetközi kupa! Mennyiben más ezen meccsek hangulata?

Sz. R.: Mindenképp különleges. A Gödöllő ellen játszottuk a klub történetének első nemzetközi kupa mérkőzését, ami már csak a körítés miatt is némileg más volt, mint egy szimpla bajnoki. Mivel továbbjutottunk, így januárban már külföldi nagy csapatok ellen is bizonyíthatunk. Izgatottan várjuk ezt a kihívást is, igyekszünk méltóan képviselni a magyar színeket. Bízom benne telt ház előtt, szurkolóink segítségével kellemetlen pillanatokat okozunk majd az ide látogatóknak.

brse.hu: Melyek a további céljaid? Mit szeretnél elérni?

Sz. R.: Európai szintű játékossá kívánok válni! Tudom, hogy ehhez még rengeteget kell dolgoznom. Mellette szeretnék diplomát szerezni, igyekszem majd a tanulmányaimat összeegyeztetni az élsporttal!

brse.hu: Sok sikert és kitartást hozzá, köszönjük a beszélgetést.

Sz. R.: Köszönöm szépen!