Jászberényi sikerével egy lépésre a Magyar Kupa döntőtől a BRSE!

Greta JaszberenyJászberényi Röplabda Klub – Linamar-Békéscsabai RSE: 1:3 (23, -23, -15, -15).

Jászberény: Brkovic, Borsos, Bleicher, Mishonova, Gardovic, Pintér. Liberó: Lékó. Csere: Takács, Gregor, Bleicher, Bertók (liberó). Vezetőedző: Deme Gábor.

Békéscsabai: Clement, Matic, Bodnár Dorottya, Soós, Szakmáry, Tálas. Liberó: Molcsányi. Csere: Nagy, Fábián, Korniss. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Az eredmény alakulása: 1. szett: 7:3, 12:7, 16:13, 20:13, 22:19, 24:20. 2. szett: 6:3, 8:3, 10:7, 16:14, 20:20. 3. szett: 2:6, 5:9, 8:14, 10:19. 4. szett: 5:7, 6:11, 7:16, 10:17, 12:22.

Immár a döntőbe jutás volt a cél Jászberényben az elődöntő első mérkőzésén, ahol a legjobb négybe az újpesti bravúrral bejutó hazai gárda látta vendégül a bajnoki címvédő békéscsabai gárdát.

Már a találkozó első perceiben látható volt, hogy a jászságiak nagyon „harapnak”, mindent egy lapra feltéve estek neki az előzetesen esélyesebbnek vélt csabaiaknak. Sasa Nedeljkovic gyorsan időt is kért, de ez sem tudta megállítani a hazaiak rohanását, míg a vendégek nehezen vették fel a mérkőzés ritmusát, valamint a gyenge nyitásfogadás nem tette lehetővé a pontos támadásokat, miközben a berényiek szinte hiba nélkül röplabdáztak. Cserélt is a BRSE, a tompán játszó Bodnárt váltotta Nagy Viktória center poszton. Már-már úgy tűnt, hogy simán behúzza a szettet a Jászberény, amikor a vendégek huszáros hajrát indítottak, azonban időben eszméltek Pintér Andreáék és behúzták a szettet.

Mindez felpaprikázta a Békéscsabát, akik a második etapban már másik arcukat mutatták. Remek mérkőzést látott a szép számú szurkolótábor. A hazaiak pár ponttal vezettettek, de aztán Szakmáry állt a vendégek élére és 16:16-nál egyenlőt mutatott az eredményjelző. Innentől felváltva vezettek a felek, de a végét az üzemi hőfokot immár elérő BRSE bírta jobban és egyenlítettek Molcsányi Ritáék.

Ezt a lendületes játékot vitték tovább a vendégek a harmadik szettben is, ekkor már a bajnoki címvédő dominált, kijött a két gárda közötti erőnlétbeli különbség. Feljavult Tanja Matic is, stabil volt a feladóteljesítmény, így hiába próbálkozott időkéréssel és cserékkel Deme Gábor, nem tudták megállítani a csabaiakat.

A negyedik játékrész is az előző koreográfiája szerint alakult. Bár próbált belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba a hazai együttes, úgy festett, hogy az első két szettben ellőtték az összes puskaporukat, így a BRSE meggyőző különbséget alakított ki, amelyet tartott az etap végéig, így előnyt szerzett az elődöntő első mérkőzésén.

A visszavágót január 19-én, kedden rendezik Békéscsabán, ahol a BRSE számára már két megnyert szett is a fináléba jutást jelentheti.

Deme Gábor (JRK): „Két szetten keresztül nagyon jól játszottunk. Kiváló mérkőzés, remek hangulat– igazi röplabdaünnep volt. Ha a második szett végét meg tudjuk nyerni, máshogy is alakulhatott volna a mérkőzés. Sajnos a harmadik játszmában legyengültek a nyitásaink, az ellenfél elkezdett jól szerválni és a harmadik-negyedik szett már sima volt. Ebben a bajnokságban mindig értetlenül állok az előtt, hogy két szetten keresztül tudunk jól játszani és a harmadik szettben általában valami megtörik, leül és ez nem erőnléti, hanem fejbeli probléma. Próbáljuk ezt orvosolni. Az első két szettben mindenki jól játszott.”

Sasa Nedeljkovic (BRSE): „Pontosan tudjuk, hogy mire képes ez a jászberényi csapat. Ezt az első két játszmában meg is mutatta. Vártuk, hogy az első pillanatban a Jászberény ilyen keményen indul majd, minden működött náluk fogadásnál és az első támadásaik jók voltak. A csapatom azonban nem veszítette el a fejét a második játszmában és az egész szett alatt vártuk azt a lehetőséget, amikor megtörhetjük a jászberényiek játékát. Ez 22-21-nél meg is történt, s ez kulcsmozzanatnak is számított. Ezt követően már egy percig sem volt kérdés, ki lesz a győztes, uraltuk a játékot. Egyáltalán nem dőlt még el a párharc, tisztességesen felkészülünk a hazai mérkőzésre is.