Veretlenül száguld a BRSE az alapszakasz megnyerése felé

A héten igazolt orosz Irina Smirnova letette névjegyét a bajnoki címvédőnél.

Linamar-Békéscsabai RSE—Vasas Óbuda 3:0 (17, 21, 21)

BRSE-blackRöplabda NB I-es női mérkőzés. Békéscsaba, 1400 néző. V.: Éva, Mezei.

Békéscsaba: Tálas, Soós N., Clement, Smirnova, Szakmáry, Bodnár.
Cs.: Szpin (liberó), Petrenkó, T. Matic. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Vasas Óbuda: Kontura, Sklar, Pekárik, Németh A., Rountree, Hardy.
Cs.: Lévai, Bánlaki (liberók), Durst, Török, Szedmák. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Az eredmény alakulása.
1. szett: 6:2, 10:6, 10:10, 16:12, 20:14.
2. szett: 4:0, 6:1, 8:3, 15:5, 17:10, 20:11, 21:15, 22:17, 24:21.
3. szett: 0:2, 3:5, 8:6, 11:10, 17:10, 18:16, 22:17, 22:20.

Szép számú nézőközönség várta a magyar bajnokság rangadóját, és a héten igazolt orosz Irina Smirnova bemutatkozását. Az olasz Monzától igazolt 26 éves átló a kezdőcsapatban kapott helyet. Sasa Nedeljkovic immár a bőség zavarával küzd, hiszen minden egyes posztra van kettő remek játékosa. Nőttek a variációs lehetőségek, így az átló csapatkapitány Soós Niki ezúttal nyitásfogadó ütőként szerepelt, míg Tatjana Matic pihent a rotáció jegyében.

Nagy lendülettel kezdett a Békéscsaba, Jókay Zoltánnak, a Vasas vezetőedzőjének már idejekorán, 5:2-nél időt kellett kérnie. A BRSE irányított, de a négy légiósát is egyszerre pályán szerepeltető vendégek azonnal megtorolták a hazaiak legapróbb megingásait is és gyorsan ledolgozták ötpontos hátrányukat. Egyre hatékonyabban nyitottak azonban a viharsarkiak, Pekárikék bele-belehibáztak és a játékrész derekán már újra kezdett megnyugtatóvá válni a két gárda közötti különbség. Smirnova is egyre többször villantotta meg klasszisát, akin alig látszott, hogy még csak néhány napja tartózkodik Békéscsabán. 19:14-nél ismét Jókay Zoltánnak akadt mondanivalója, ezután változtatott is, Durst Annát küldte a pályára. Túl sokat ő sem segített, a minden mutatóban jobb vendéglátók már nem kegyelmeztek, villámgyorsan eljutva a huszonöt pontig, nagyon biztosan húzták be az első játszmát.

Soós Nikolett indította be a pontgyártást a második felvonásban, majd Clement percei következtek, a könnyedén, nagy kedvvel játszó center rövid időn belül harmadjára tréfálta meg a túloldaliakat. Támadásban is sokszor elbizonytalanodtak a vendégek, nem úgy a csabaiak: bárkihez is került a labda, borítékolható volt, hogy nem hibázik. 12:5-nél újabb Vasas-időkérés, újabb csere (már a negyedik), ám a Békéscsabát ezen a napon sem lehetett megállítani. Meglehetősen egyoldalúan alakult a mérkőzés, de ez természetesen nem zavarta a szokásos formáját hozó csabai publikumot, változatlan lelkesedéssel biztatták csapatukat. A játszma derekán valamelyest visszazárkózott a Vasas, de volt még mit ledolgozniuk. A hazaiak kis „pihenő” után ott folytatták, ahol néhány perccel korábban abbahagyták: Smirnova bombáival végképp nem tudtak mit kezdeni a piros-kékek, aki egy ízben szabályosan „kilőtte” Bánlakit. A hajrára három pontra megközelítette a BRSE-t a Vasas, de egy rossz nyitás pontot tett a játszma végére.

Némileg másként alakult a harmadik szakasz, a fővárosiak jó ideig tapadtak Tálasékra. A fekete mezes hazai alakulat azonban emelt a fordulatszámon, és egy 6:0-s rohammal már hét pontra nőtt az előnyük, nem sokkal ezután azonban Nedeljkovicsnak kellett időt kérnie, amikor az ellenfél produkált egy 5:1-et. Nem kellett attól tartani, hogy a Vasas szépít, mert a szokásos küzdőszellemben röplabdázó BRSE megszerezte a győzelemhez szükséges pontokat és a két csapat harmadik szezonbeli találkozásán is 3:0-ra verte a Vasast.

Sasa Nedeljkovic: — Az első két szettben olyan különbséggel vezettünk, hogy nem volt kérdés, ezeket meg is nyerjük. A harmadik elején a Vasas feljavult, de mezőnyözéssel sikerült hoznunk a játszmát és a mérkőzést is.

Jókay Zoltán: — A sok utazás megtette a hatását, ma csak a fiatalok mutatták meg, hogy van bennük valami, rengeteg pontot adtunk a csabaiaknak.