Veretlenül zárta a 2016-os esztendőt a magyar bajnokságban a BRSE

A Vasas idegenbeli legyőzésével magabiztosan vezeti a tabellát a Békéscsaba, amely önbizalommal várhatja a december 27-én esedékes Calcit Ljubljana elleni összecsapást.

Vasas Óbuda—Linamar-Békéscsabai RSE 0:3 (—20, —23, —17)

BRSE-VasasRöplabda NB I-es női bajnoki mérkőzés. Budapest, Folyondár utca, 500 néző. V.: Vári, Jámbor.

Vasas Óbuda: Szedmák, Rountree, Hardy, Sklar, Németh, Kountoura. Cs.: Lévai (liberó), Durst, Török, Kiss G., Pekárik. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Békéscsaba: Matics, Szakmáry, Clement, Tálas, Bodnár, Soós N. Cs.: Molcsányi (liberó), Csengeri, Ludmán, Petrenkó. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 3:9, 7:9, 8:12, 14:15, 14:23, 17:24, 20:24. 2. szett: 2:3, 5:8, 8:8, 11:9, 17:13, 17:16, 20:16, 21:23, 22:24. 3. szett: 4:1, 5:4, 6:6, 7:8, 10:15, 12:18, 15:18, 16:22, 17:24.

A frissen igazolt Anna Nazarenko még nem volt keretben a Békéscsabaiaknál, ugyanakkor a kezdőben kapott helyett ugyanakkor a sérüléséből felépülő Soós Nikolett. A forduló rangadóján a Békéscsaba számított a favoritnak, már csak a közelmúlt egymás elleni mérlege (az utolsó nyolc partit Bodnárék nyerték) és az idei bajnoki produkció (kilenc mérkőzés után még veretlen a BRSE) miatt is.

Meglehetősen korán, már 3:7-es állásnál időt kellett kérnie Jókay Zoltánnak, mely használt is, hiszen a jól nyitó piros-kékek zsinórban négy pontot ütöttek. Nem alakult ki markáns különbség, sőt a játszma közepén már az egyenlítésért nyithattak fővárosiak. Aztán újra csabai percek és pontok — gyors egymás után nyolc is — következtek, Szakmáry különleges technikai megoldással, külső kézéllel megküldött labdája élményszámba ment. A játék végén Soóst Csengeri váltotta. Bár a Vasas ismét felzárkózott, de a sokkal stabilabb csabaiak már nem engedték jobban magukra a hazaiakat.

A második játszma eleje szorosan alakult, de azért jobbára a Békéscsaba vezetett. Az első technikainál még hárommal a Csaba vitt, de egyebek mellett egy rossz Clement-nyitás, majd egy Durst-ász követően egyenlített, majd előnybe került a Vasas. 12:14-nél időt kért Nedeljkovics, aki higgadtan igyekezett hasznos útmutatással szolgálni lányainak. Állandósult a piros-kékek fölénye, így cserére szánta el magát a vendégek mestere, Csengeri és Petrenkó érkezett a pályára. Mindez hatásosnak bizonyult, ismét nyílttá tette a csatát és egy hátsó soros támadással átvette a vezetést — a legjobbkor a bajnoki címvédő. Majd következett egy pazar Matic-bomba, s bár az első szettlabdát még hárították a házigazdák, a következőt már nem, 2:0 a Békéscsaba javára.

A következő szett elején kissé elaludtak a viharsarkiak, kritizálható volt a nyitásfogadás. Fokozatosan faragta hátrányát a BRSE és Tálas sokadik szépségdíjas megmozdulásával egyenlőt mutatott az eredményjelző, pillanatokkal később, az első technikai szünetnél pedig már a Vasas volt hátrányban. Soós egymás után szerzett három pontjával már kezdett megugrani a Csaba. Jól frissített a vendégek trénere, Csengeri is hozzá tudta tenni a magáét. Németh pontjaival zárkózott mínusz hatról a Vasas és hozta magát vissza a mérkőzésbe. Matic tűpontos, bombaerős ütéseivel kezdte lelohasztani a Jókay-csapat lelkesedését. Végül Sarah Clement blokkjával az első mérkőzéslabdát értékesítette a BRSE és nyerte meg a rangadót.

Jókay Zoltán: — Amikor bírtuk fejben, akkor partiban voltunk a Csabával, amikor hibáztunk, rögtön elmentek a vendégek.

Sasa Nedeljkovic: — Komoly csapat ellen játszottunk, de óriási energiával, jó játékkal, ritmusváltással és blokk- illetve mezőnymunkával rukkoltunk ki. A második szettben jól cserélve, nehéz helyzetből jöttünk vissza és ezzel előkészítettük a harmadik szettet.