78 diák röplabdázik a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület alapszabályban deklarált, kiemelt céljai között szerepel a minőségi utánpótlás-nevelés. Ehhez elengedhetetlenek azok a partneriskolák, ahol megismerhetik és megszerethetik a diákok ezt a csodálatos sportágat, a röplabdát.

Új rovatunkban bemutatjuk azon oktatási intézményeinket, akikkel hosszú évek óta együttműködik egyesületünk. Elsőként a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolát, ahol többek között olyan sportolók tanultak, mint Molcsányi Rita, Szpin Renáta vagy éppen Petrenkó Brigitta.

 width=

Az intézmény vezetőjével, Papp-Jóljárt Gyöngyivel beszélgettünk.

– Mit lehet tudni a Petőfi Utcai Általános Iskoláról?

P.J.GY.: Iskolánk két intézmény összeolvadásából, 2001-ben alakult. Jelenleg hatszázharminc diák jár az intézménybe, minden évben nagyon népszerű az iskolát választó szülők körében. Kiemelkedőek a továbbtanulási és tanulmányi versenyeken elért eredményeink.

– Mikor és hogyan kezdődött el az iskola és a klub között az együttműködés?

P.J.GY.: Büszke vagyok rá, hogy szinte a klub alapítása óta fennáll az együttműködés az intézmény és az egyesület között. Ettől a tanévtől kezdve az órarendbe is beleépítettük a röplabdát, ami azt jelenti, hogy iskolaidőben, néhány testnevelés óra keretében az egyesület által kidolgozott edzéseken, foglalkozásokon vesznek részt.

– Mennyire népszerű a sport az iskolában?

P.J.GY.: Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, melynek alapja a mozgás. Szerencsére a diákjaink nagyon aktívak a különböző sportágakban. Míg a fiúk körében a labdarúgás, addig a lányoknál a röplabdázás a legnépszerűbb. Diákjaink nagy része rendszeresen és versenyszerűen sportol.

Minden évben részt veszünk a város által szervezett sporteseményeken, amiken jól szerepelünk, így azt tudom mondani, hogy nagyon népszerű a sport az iskolánkban.

– Az intézmény diákjai közül hányan röplabdáznak?

P.J.GY.: Iskolánk lány diákjai közül hetvennyolcan röplabdáznak. Felső tagozatos tanulóink versenyszerűen űzik a sportágat, amire szintén nagyon büszkék vagyunk.

– Sokszor látni Önt is a mérkőzéseken, mennyire áll közel a szívéhez a röplabda?

P.J.GY.: Egyrészt boldogsággal tölt el, ha diákjaink az élet bármilyen területén nem csak megállják a helyüket, hanem kiemelkedő eredményt érnek el. Több diákunk a BRSE színeiben ér el nagyszerű sikereket, amit szívesen követek figyelemmel.

Másrészt békéscsabaiként is büszkeséggel tölt el, hogy egy klub ilyen sikereket ér el, arról nem is beszélve, hogy milyen közösségformáló ereje van.