CEV Kupa – Nem vállaljuk a monzai túrát

A Békéscsabai Röplabda SE kulcsszerepet vállalt a hazai röplabdázás megújításában, melynek egyik legfontosabb eleme volt Magyarország méltó képviselete a nemzetközi kupasorozatokban. Eredményeinkkel, nívós rendezéseinkkel példát mutattunk, öregbítettük a magyar röplabdázás hírnevét.

Határozott szándékunk volt, hogy mindezt a 2020/2021 -es szezonban is folytassuk, azonban jelen körülmények között jelentős akadályokba ütközünk.

Csapatunknak 2020. december 8-án kellene pályára lépnie Monzában, a CEV sorsolásra alapozott helyszínválasztása alapján. Mindezt úgy, hogy az idei kiírás több alkalommal is változott, és a folyamatok nehezen lekövethetők. Bár az elmúlt hetek során több alkalommal konzultáltunk a CEV illetékeseivel, aggályaink nem csökkentek.

Konkrétan már a nyolcaddöntő mérkőzésre való eljutás is irreális nehézségekkel jár. A koronavírus járvány miatt minimalizálódott az európai légiközlekedés, busszal pedig kétszer 15 órás túrát kellene vállalni, mindezt úgy, hogy a Szlovéniában és Ausztriában érvényben lévő korlátozások értelmében még a delegáció ellátása is komoly akadályokba ütközik, az esetleges szállás- és edzéslehetőségekről nem is beszélve.

A mérkőzések helyszínéül szolgáló észak-olasz város jelenleg az egyik legfertőzöttebb régió Európában. A rendező klubtól kapott tájékoztatás sem győzött meg bennünket, hogy ezen körülmények között szavatolni tudjuk saját csapatunk biztonságát, ami a legfontosabb számunkra.

Klubunknál a mindennapok során szigorú szabályok vannak érvényben, ennek is köszönhető, hogy a körülményekhez képest sikerrel vettük fel a harcot a világjárvánnyal.

Továbbra is szándékunkban áll a nemzetközi kupaszereplés, azonban minden körülményt figyelembe véve azt a döntést hoztuk meg, hogy csapatunk nem utazik el Monzába. Melyről az Európai Röplabda Szövetséget, és a rendező klubot is hivatalosan értesítettük.

Ismereteink szerint a monzai buborék többi csapata is tett ilyen jellegű észrevételt a CEV irányába, bízunk benne, hogy a szervezet mérlegeli az esetleges későbbi, jelenleginél biztonságosabb körülmények közötti lebonyolítást.