A történelmi döntőben a Vasasé lett az arany, a miénk az ezüst

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3 (20, 17, 15)

Extraliga-döntő, 5. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Mezőffy, Adler

BRSE: Drpa 10, Glemboczki 3, Pekárik 5, Bodnár 3, Kornienko 1, Klisura 9. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Zólyomi 1, Bagyinka 1, Karhu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Fábián 1, Bannister 10, Török 17, Papp 9, Boyko 12, Abdulazimova 9. Csere: Juhár, Yurika (liberók), Vezsenyi, Zernovic. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

A három győzelemig tartó döntő végeredménye: 3–2 a Vasas Óbudának. 

Mit is lehet írni minden idők egyik, ha nem a legszorosabb, legkiélezettebb, legszínvolasabb bajnoki döntőjének ötödik mérkőzése előtt? A 2022-es női Extraliga fináléja nagyon hosszú ideig emlékezetes marad, ebben az évezredben még nem volt példa arra, hogy négy mérkőzés is öt szettben dőljön el, és minden esély megvolt arra, hogy az ötödik is hasonlóan alakuljon. Az elmúlt négy ütközet alatt már megtörtént minden és annak ellenkezője is, aligha lehetett arra számítani, hogy az ötödik bármi olyat hozhat, amin meglepődnénk. A lényeg azonban mindig is ugyanaz volt: nyerni és aranyéremmel zárni az idényt.

1️⃣ A zsúfolásig megtelt Városi Sportcsarnokban az első pillanatoktól kezdve pokoli hangulat uralkodott. A mintegy 2000 fős publikum először Vasas-pontoknak lehetett szemtanúja, majd annak, hogy Tóth Gábor 1:5-nél időt kér. Glemboczki Zóra pontos ütésével, valamint Pekárik Eszter ászával tértünk vissza a pályára, kettőre zárkóztunk, aztán Bodnár Dorottya centertámadásával egyre, 7:7-nél pedig már egál volt. Ekkor a vendégek kaptak el egy jó szériát, hárommal megléptek, de tartottuk a lépést. Majd egy kétes játékvezetői ítélet és Bodnár sárga lapja borzolta a kedélyeket, ami után Tóth Gábornak muszáj volt lehűteni a kedélyeket. Hatalmas blokkal válaszolt Bodnár, a túloldalon viszont Ayshan Abdulazimovát nem tudtuk tartani. Ezzel együtt is visszajöttünk mínusz kettőre, ekkor Giannis Athanasopoulos hívta magához tanítványait. Fel is rázta őket, a hajrára ötre hízlalták a különbséget, és ugyanennyi szettlabdát szereztek, a másodikat pedig értékesítették. Ha úgy tetszik, ez is egy első volt, hiszen a döntőben Békéscsabán eddig a Vasas egyszer sem tudta behúzni a nyitó játszmát.

2️⃣ Mi kaptuk el jobban a folytatás elejét, a Vasas irtózatos mezőnymunkával igyekezett tartani a lépést. 2-3 egység környékén táncolt a fórunk, majd néhány szerencsés ponttal a Vasas kiegyenlített 9:9-nél, Tóth Gábor pedig bemutatta a T betűt. Eleinte ez sem segített, az óbudaiak átvették a vezetést és úgy tűnt, nem lehet őket megállítani. 8:5-ről lett 9:14, ismét futnunk kellett az eredmény után. Minden a vendégek szája íze szerint alakult, olykor Fortuna is melléjük állt, valamint a mi játékunk sem közelítette meg az eddig megszokott szintet. 14:23-nál hosszú hajrát indítottunk, ám a sorozatban három pontunkra őt kettővel válaszoltak, ami elég is volt számukra a 2:0-s vezetéshez.

3️⃣ Egy szettre kerültek az óbudaiak a bajnoki címtől, de voltunk már ilyen szituációban, és akkor felálltunk. Most viszont azért is kerültünk nehezebb helyzetbe, mert 0:7-tell indultunk… Nem adtuk fel, egymás után három ponttal elkezdtük faragni a lemaradást, aztán kaptunk egy újabb sárgát, a Vasas pedig rendkívül koncentráltan játszott. A deficitünk egyre csak nőtt, amatőr hibák csúsztak be nálunk, az ellenfél pedig minden lehetőséget kihasznált. Becsülettel küzdöttünk és üldöztük a fővárosiakat, azonban későn stabilizáltuk a játékunkat és a tetemes hátrányt a Vasas nem engedte ledolgozni. 10 bajnoki labdával gazdálkodhattak a vendégek, amelyek közül a másodikat be is ütötte Török Kata, ezzel a Vasas az ötödik meccset 3:0-ra megnyerte, összesítésben pedig 3–2 arányban diadalmaskodott a fináléban.

A vesztes ötödik mérkőzés ellenére semmi szégyenkeznivalónk nincs, egy olyan emlékezetes csatát vívott ez a két együttes, amilyenre talán még sosem volt példa itthon.

Tóth Gábor:

„A mentálisan jobb csapat nyert, mi pedig kisajtoltunk magunkból mindent, ami bennünk volt. Ez ma sajnos ennyire volt elég, gratulálok a Vasasnak a tökéletes szezonhoz és azt kívánom, hogy jövőre minden döntőben találkozzunk!”

Giannis Athanasopoulos:

„Mindkét csapat megérdemel minden dicséretet, gratulálok a Békéscsabának, fantasztikus döntőt játszottunk velük! Megérdemelten nyertünk, mert ma mi voltunk a jobb csapat, de még egyszer mondom, hatalmasat harcolt a két gárda.