Elvesztettük a veretlenségünket a MEVZA-kupában

Swietelsky-Békéscsaba–OK Calcit Kamnik (szlovén) 1:3 (23, -22, -23, -18)
MEVZA-kupa, alapszakasz, Maribor. Vezette: Brlas, Rajkovic.

BRSE: Drpa 14, Vasileva 19, Glemboczki 13, Bodnár 3, Pintér 5, Bagyinka 1. Csere: Kertész (libero), Szatmári, Oliinyk 1, Mosher 3, Tuska 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Kamnik: Radiskovic 16, Vovk 19, Dordevic 7, Hutinski 8, Sillah 14, Cizman 4. Csere: Banko, Griljc (liberók), Gorjup 1, Kregar 2. Vezetőedző: Gregor Rozman.

Szerdán reggel úgy kelt útra Linzből a Swietelsky-Békéscsaba, hogy már bebiztosította a helyét a MEVZA-kupa legjobb négy csapata között. Az úticél Maribor volt, ahol este a Calcit Kamnik várt a lányokra. Ellenfelünk hibátlan mérleggel vezeti a szlovén pontvadászatot, és nem volt sokkal kipihentebb, mint mi, ugyanis kedd este ötszettes MEVZA-csatát vívott a szintén szlovén Mariborral, amit végül elveszített.

1️⃣ Jobban kezdték a találkozót a hazaiak, kellett egy kis idő, hogy felvegyük a ritmust. Először 5:4-nél vezettünk, a kamniki alakulat többször hibázott nyitást. 7:7-nél sebességet váltottunk és gyorsan közéraktunk három egységet, a szlovénok időkéréssel válaszoltak, de mivel ez sem vezetett eredményre, jöhettek a cserék. Ez már visszahozta őket a szettbe, ötről kettőre olvadt az előnyünk, de Marta Drpa és Glemboczki Zóra jó megoldásaival hamarosan visszaállítottuk a különbséget, sőt növelni is tudtuk azt. 21 pontnál azonban megtorpantunk, mínusz hétről mínusz háromra jöttek fel a szlovénok. Drpa újabb labdát mentett meg lábbal, nem sokkal később pedig négy szettlabdához jutottunk, de mivel az első hármat elpuskáztuk, Tóth Gábor időt kért. Remek döntésnek bizonyult, ugyanis Drpa bebombázta a negyediket, ezzel megszereztük a vezetést!

2️⃣ A második játszma sem indult jobban, az első négy labdából a szlovénok szereztek pontot, és utána sem sikerült belerázódni a szettbe, ezért Tóth Gábor 3:7-nél kikérte első idejét. 5:10-nél pedig a másodikat, de semmi sem működött ekkor, a Kamnik folyamatosan növelte az előnyét, köszönhetően egy 11:4-es sorozatnak. A kilencpontos lemaradást ötre csökkentettük a hajrá előtt, a Calcit időkéréssel igyekezett megálljt parancsolni a zárkózásunknak. Hosszú hajrát nyitottunk, a Kamnik 23:18-as vezetésnél teljesen megállt, visszakapaszkodtunk mínusz 2-re, de az azt követő három játszmalabdából csak egyet tudtunk hárítani, egyenlített a szlovén alakulat.

3️⃣ Jóval nagyobb lendülettel vetettük bele magunkat a folytatásba, 7:2-re húztunk el rögtön az elején. A Kamnik hamar rendezte a sorokat és 10:9-nél egyetlen pontra megközelített bennünket, amire egy hármas sorozattal reagáltunk, de 15:15-nél így is egált mutatott az eredményjelző. Sőt, megfordították az állást a szlovénok, 16:17-nél Tóth Gábor időkérése következett. Fej-fej mellett fordultak rá a csapatok a kritikus szakaszra és 20 fölött is állandóan változott a vezető kiléte. 23:21-ről tudtunk egyenlíteni, ám a következő két pont az övék lett és behúzták a 3. játszmát.

4️⃣ A 4. felvonásban Tuska Brigitta és Lia Mosher is jól szállt be, másnak viszont nem igazán örülhettünk. A Kamnik gyakorlatilag az első pillanattól kezdve kézben tartotta a szettet és magabiztosan őrizte 2-3 pontos fórját, sőt még hozzá is tudott ehhez tenni. „Féltáv” után megindítottuk a felzárkózási kísérletet Mosher, Glemboczki, Tuska és Ralitsa Vasileva vezetésével, a korábban ötpontos hátrányból négyet eltüntettünk, időt is kért Gregor Rozman. A húzás bejött, új erőre kapott ellenfelünk és pillanatok alatt eljutott meccslabdákig, amelyek közül a másodikat meg is oldotta. Ezzel oda lett a veretlenségünk a MEVZA-kupában, csütörtök este a Maribor ellen javíthatunk az utolsó alapszakasz-meccsünkön.

Tóth Gábor:

„Ismét újoncot avathattunk, ennyi pozitívum volt. A nehéz pillanatokban rossz döntéseket hoztunk, a második szettben kétszer is komoly előnyt adtunk le, ami nem engedhető meg és tanulsággal kell szolgáljon az elkövetkezendőkre nézve.”

Gregor Rozman:

„Nehéz meccs volt mindkét csapat számára az előzmények miatt. Kicsit szenvedtünk az első szettben, nem indítottunk túl jól, de aztán elkezdtük a saját játékunkat játszani, és harmadik játszmában (némi szerencsével) előnyhöz jutottunk, a negyedikben pedig végig koncentráltunk és így tudtunk nyerni. Fontos győzelem, hiszen még nem biztosítottuk be a helyünket az elődöntőben.”