Szlovéniában visszaültünk Közép-Európa trónjára!

Nova KBM Branik Maribor (szlovén)–Swietelsky-Békéscsaba 0:3 (-17, -25, -16)
MEVZA-kupa, döntő, Kamnik. Vezette: Brlas, Stipanicev Matecic.

Maribor: Mlakar 9, Milosic 7, Pogacar 3, Stampar 4, Lekse 9, Lorber Fijok 9. Csere: Cikac (libero), Farkas, Ramic 3. Vezetőedző: Bruno Najdic.

BRSE: Drpa 14, Vasileva 10, Bodnár 14, Pintér 2, Aktas 5, Bagyinka 3. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Glemboczki, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Öt nap alatt a második döntőnket játszottuk a 2022/2023-as idényben. A Magyar Kupa után ezúttal a MEVZA volt terítéken, melynek alapszakaszát magabiztosan abszolváltuk, az elődöntőben pedig hihetetlen izgalmak közepette vívtuk ki a döntőbe jutást. A Kamnikban rendezett Superfinalben a szlovén Mariborral néztünk farkasszemet, amely épp a Calcit Kamnikot búcsúztatta az előző körben. Az alapszakaszban ellenfelünk 3:0-ra legyőzött minket hazai pályán, azon a meccsen viszont csak a fiatalok kaptak nálunk lehetőséget.

1️⃣ Csabai ponttal indult a találkozó, amire hárommal válaszoltak a „hazaiak”, de nem estünk pánikba, Bodnár Dorottya centertámadása és ásza már magyar előnyt jelentett! Néhány labdamenettel később Marta Drpa is előhúzott egy ászt, Ralitsa Vasileva blockoutja után pedig már 8:4-re vezettünk, időt kért a Maribor. A timeout után Ceyda Aktas is feliratkozott a pontszerzők közé, magabiztosan őriztük az előnyünket, háromnál közelebb nem engedtük ellefelünket. 11:15-nél Tóth Gábor is szót kért, ami után a születésnapos Vasileva köszönt be kétszer is. Pintér Andrea centertámadása is ült, 12:18-nál újabb szlovén időkérés következett, majd két újabb csabai ponttal már 8 volt közte! 20 fölött sem engedtünk a szorításon, Molcsányi Rita óriási mentése után hét szettlabdához jutottunk, Drpa pedig a legelsőt kihasználta! Remek kezdés, ami okot adott a bizakodásra!

2️⃣ Bodnár gyors centertámadásával indítottuk a második játékrészt, aztán Bagyinka Fanni is megvillant, ám ezúttal tartotta a lépést a Branik és 5:4-nél a vezetést is átvette. Őrületes mezőnymunkát végeztünk, Vasileva az ellenfél térfeléről kanalazta vissza a labdát, és szükség is volt az extra teljesítményre, mert ez a játszma kiegyenlített küzdelmet hozott. Felváltva estek a pontok, aztán 13:11-es maribori vezetésnél időt kért Tóth Gábor, utána pedig hárompontos lemaradást kellett ledolgoznunk. A kétharmadát sikerült is, Bruno Najdic időkérését követően pedig az egyenlítés is sikerült! És nem álltunk le, 15:15 után átvettük a vezetést, Bagyinka ászával pedig először vezettünk kettővel! Kissé idegessé váltak ezután a csapatok, egymást követték a rossz nyitások, de a hajrára így is kétpontos fórral fordultunk. Nem adták fel a hazaiak és 21-nél utolértek bennünket, jöhetett Tóth Gábor időkérése. 22:22-nél Drpa hatalmasat mentett lábbal, viszont így is övék lett a pont, aztán 24:22 után két játszmalabdát is hárítottunk! Sőt! Drpa ejtésével mi nyithattunk a 2:0-ért, azonban ezt ők védekezték ki, de megint előnybe kerültünk, Drpa pedig lezárta ezt a szettet is! 

3️⃣ A harmadik etap kezdetén kettesével szállították a felek a pontokat, ez a sorozat aztán 4:5-nél szakadt meg, amikor egalizált a Maribor. Visszaálltunk a felváltott pontszerzésre, ám 7:7-nél robbantottunk, 7:10-nél időt kértek a hazaiak. Bagyinka és Bodnár szemet gyönyörködtető akciókat vezettek, a blokkvédekezésünk is a helyén volt, az első játszmához hasonlóan 4-5 pontos különbséget építettünk ki, ami aztán hatra rúgott 10:16-os állásnál! Minden csabai játékos érezte a meccs súlyát, csúsztak-másztak a labdákért, amikből nem ismertek elveszettet. Bodnár uralta a háló környékét, a blokkjával 14:20-szal vágtunk neki a végjátéknak, aztán megint ő villant meg! A szlovén időkérés után is lendületben maradtunk, és egyre közelebb kerültünk a hőn áhított kupagyőzelemhez! 24:16-nál nyolc bajnoki labdával dolgozhattunk, az elsőt pedig ki más ütötte volna be, mint az ünnepelt Ralitsa Vasileva, akinek a találata után megkezdődhetett a pályán az önfeledt ünneplés!

3:0-ra megnyertük a 2022/2023-as MEVZA-kupa fináléját, ezzel 2017 és 2018 után harmadszor ülhetünk fel Közép-Európa trónjára, a döntő legjobbjának járó MVP-díjat pedig Bodnár Dorottya kapta meg!

Tóth Gábor:

„Idegesen kezdtük a döntőt, aztán ez a második szettben volt főleg érezhető. Ott nem tudtunk élni a Maribor által kínált lehetőségekkel, de ettől függetlenül helyén volt a szívünk a játszma végén, a harmadikban pedig Bagyinka Fanni remekül irányított. Nagyon magas szinten támadtunk, ennek volt köszönhető a viszonylag sima siker. Gratulálok a klubnak és csapatnak, azt gondolom, hogy mindannyian megérdemeltük ezt a sikert!”

Bruno Najdic:

„Gratulálok a BRSE-nek a győzelemhez, ma sokkal jobbak voltak nálunk.”