Drámai csatában szenvedtünk vereséget Mariborban

Nova KBM Branik Maribor – Linamar-Békéscsabai Röplabda SE 3:2 (-17 -21, 24, 18, 14)

Irina-spikeMEVZA CUP mérkőzés, Maribor, 200 néző. V.:Juracek, Schimpl (szlovákok).

Maribor: Najdic 1, Mlakar 25, Sobocan 20, Blagne 8, Kaucic 8, Planinsec 16. Csere: Koskelo (libero), Vovk, Jerala, Pintar. Edző: Bruno Najdic

Békéscsaba: Szakmáry 14, Smirnova 21, Bodnár 5, Tálas 3, Soós N. 16,
Clement 13. Cs.: Molcsányi R. (liberó), T. Matic 4, Nazarenko 1.
Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 5:5, 12:13, 16:20. 2. szett: 8:4, 10:13, 16:18.
3. szett: 9.9, 14:14, 20:18. 4. szett: 11:9, 17:14, 22:16. 5. szett: 5:4, 9.6, 12:11

A Szlovéniában rendezendő Közép Európai Kupa utolsó alapszakaszbeli fordulójának tétje nem kisebb, mint a márciusi Final Four-ba jutás. A listavezető házigazdák remek idényt produkáltak eddig, hiszen a CEV Kupában is versenyben vannak még.

A találkozó első percei kiegyenlített játékot hoztak, felváltva vezettek a csapatok, egyik fél sem tudott több ponttal elhúzni. A Maribor elsősorban az átló Iza Mlakar remek teljesítményére épített, míg a vendégeknél ezúttal is Irina Smirnova volt a legfőbb pontgyáros. A fordulatot a szett közepe hozta, amikor elbizonytalanodott a hazaiak nyitásfogadása, s ezt sikeresen használta ki a BRSE. Az ekkor megszerzett előnyt tartani, sőt növelni is tudta a vendégcsapat, amely meg is nyerte az etapot.

A második játékrészt a hazaiak kezdték jobban, de időben eszmélt Sasa Nedeljkovic együttese és 9:9-nél már egyenlőt mutatott az eredményjelző. Tovább tartott a csabai lendület, immár a blokk is összeállt, Molcsányi pedig mezőnyben brillírozott. Időt is kért a hazai mester, aminek következtében visszazárkózott a Maribor. De a erre is maradt válasza a magyar bajnoki címvédőnek, és ismételten rátett egy lapáttal, melynek következtében Szakmáry bombájával megnyerték a szettet.

Hatalmas küzdelmet hozott a harmadik etap, parádézott a szlovénok fiatal centere Planinsec. Fej-fej mellett haladtak a csapatok. A hazaiak a meccsben maradásért küzdöttek, a Békéscsaba pedig érthetően le akarta zárni a rangadót. 20:18-nál a szlovén együttes tűnt összeszedettebbnek, azonban Tanja Matic beállása fordulatot hozott, a kiváló ütő előbb pontot ütött, majd pedig szerváival okozott zavart. Szett- és mérkőzés labdához jutott a Békéscsaba, de nem tudtunk élni a kínálkozó lehetőséggel, így a Maribor fordítani, ez által szépíteni tudott.

Jöhetett a negyedik szett, ahol tovább robogott a házigazda. A vendégek időkéréssel és cserékkel is próbálkoztak, de továbbra is a Maribor vezetett. Nazarenko blokkal mutatkozott be, de az újabb csabai hibák szinte az ellenfél kezébe adták az egyenlítés lehetőségét, amivel éltek is a jól játszó házigazdák.

A döntő játszma is az eddigiekhez hasonló harcot hozott. A lélektani előnyben lévő hazaiak voltak előrébb pár ponttal. Kapaszkodott a BRSE, de a döntő szituációkban nem volt, aki a hátára vette volna a csapatot. Fokozódott a dráma. 14:14 után azonban már csak a hazaiak szereztek pontot és nyerték meg a 2 óra 20 perces csatát.

Mestermérleg

Bruno Najdic: – A szezon egyik legjobb mérkőzése volt, melyben 0:2-ről fel tudtunk állni és győztünk a jó erőkből álló Békéscsaba ellen. Gratulálok mindkét csapatnak.

Sasa Nedeljkovic: – Két része volt a mérkőzésnek. Az első két játékrészben magas szinten játszottunk és megérdemelten vezettünk. Aztán levegőhöz engedtük a Maribort, aki remekül játszva, kitűnő nyitásokkal demoralizált bennünket. A döntő szettben volt esélyünk fordítani, de több jó egyéni teljesítmény kellett volna a sikerhez.