Egyesületünk története

Békéscsabai RSE – A történetünk.

 

2000-2004. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület 2000. augusztus 17-én alakult meg. A Békéscsabán akkor megszűnő, évekig az élvonalban játszó Békéscsabai Főiskolai DSE után, egy maroknyi lelkes szimpatizáns alapította meg az egyesületet. Az első évek az életben maradás jegyében teltek el, a klub újraépítése és az utánpótlás újraépítése kezdődött meg ekkor. Az első generációt adó testnevelők, a szülők és az akkori segítők, az edzők és a klub akkori vezetése vállalt részt, a BRSE történetének első szakaszában. Az első időszakban. Papp Ferenc, Buzássy Emília, Néma Szabolcs, mind olyan testnevelők voltak, akik a kezdeti időszakban tartották a lelket a maroknyi röplabdás közösségben. Ők szerettették meg ezt a csodálatos játékot rengeteg kislánnyal, tőlük indultak: Bucsi Barbara, Hornok Nikolett, a Molcsányi testvérek, és még sokan mások. Nélkülük nem tarthatna itt az egyesület. 2001-2002-ben a Nagy Attila és Kormos Mihály által kiválogatott társaság aztán elindult azon az úton, amely sosem látott sikereket és eredményeket, hatalmas népszerűséget hozott a női röplabdázás szerelmeseinek.

 

2004/2005-ös szezonban már országos döntőt játszhatott a BRSE gyermek korosztályú csapata. Azóta minden országos döntőben jelen volt, van az egyesület. 2006-ban elérkezett az idő, amikor a békéscsabai röplabdázás visszatérhetett a hazai felnőtt mezőny vérkeringésébe: újra elindult az NB-II keleti csoportjában, és azt rögtön megnyerve az osztályozón kivívta az élvonalbeli tagságot. Tette mindezt a BRSE csak saját nevelésű játékosokkal, egy olyan kerettel, amelyben kettő felnőtt játékos volt!

 

2007/2008-ban az élvonalban kezdte meg a bajnokságot az egyesület, és nagyszerű játékkal, szponzorokat, nézőket a maga oldalára állítva, az akkori 16 csapatos élvonalban, egyből feljutott az extra ligába, és egészen a hatodik helyig verekedte magát! A feljutásról döntő mérkőzésen a klub történetében először 500 néző szurkolt Békéscsabán egy kicsiny teremben, csodálatos hangulatot varázsolva már ekkor is a pályára. A klub szurkolói csoportját ekkor keresztelték el BRSE Fanatics névre és azóta is működik.

 

2008-2011. Ebben az időszakban a klub három hatodik és egy hetedik helyet szerzett a magyar bajnokságban, többször közel került a legjobb négy közé kerüléshez mind a bajnokságban, mind a kupában, ez azonban egyszer sem sikerült. Az egyesület 2010-re elérkezettnek látta az időt a vérfrissítésre és új elnökséggel és Baran Ádám személyében új elnökkel vágott neki a következő időszaknak. 2011 nyarán, a felnőtteket 2006- tól irányító Nagy Attila helyére Kormos Mihály érkezett a kispadra, és ez új, még sikeresebb korszakot nyitott a klub történelmében.

 

2011-2014. között évről-évre sporttörténelmi sikereknek lehettek tanúi Békéscsabán az emberek. 2012-ben megtört a jég és a BRSE egy emlékezetes öt mérkőzésből álló csatában a négy közékerült a bajnokságban. Az akkori negyedik hely óriási jelentőséggel bírt, hiszen ráirányította a figyelmet a klubra, egyre több támogató, és szurkoló állt az egyesület mellé. 2013-ban folytatódott a sikertörténet, hiszen a Magyar Kupában is sikerült a legjobbak közé jutni, ahol megszületett a BRSE első felnőtt érme, bronzérem formájában, majd ezt a bajnokságban is megismételte a csapat.

 

2014. Minden tekintetben a legek éve volt. Békéscsaba és természetesen a BRSE sporttörténelmének legelső csapatsportágban elért bajnoki címét szerezte meg az egyesület. A Magyar Kupában ismét a legjobb négyig vezetett az út, ahol a Békéscsabán rendezett kupadöntőn bronzérmet nyert a BRSE. A hazai rendezésű kupadöntőn, és a bajnoki döntő mérkőzésein telt ház és fergeteges hangulat fogadta a csapatokat. A csabai szurkolótábor példamutató összefogással támogatta a csapatot.

 

2014-2015. A bajnoki aranyéremnek köszönhetően a klub bemutatkozott a Challenge Kupa sorozatban, ahol rögtön a legjobb 16 közé jutott, mely eredményre szinte az egész kontinens felkapta a fejét. Bár azt mondják a bajnoki címet könnyebb megszerezni, mint megvédeni, a csabai lányoknak mégis sikerült, hiszen 2015 májusában több mint 2000 ember ünnepelt a Városi Sportcsarnok lelátóin, amikor a BRSE megvédte bajnoki címét.

 

2015-2016-os idényben csapat a Bajnokok Ligája mögötti második legrangosabb nemzetközi sorozatban, a CEV Kupában áll rajthoz, amely egyedülálló lehetőséget jelent.

 

2000-2015. A felnőtt csapat, az egyesület zászlóshajójaként egyre nagyobb népszerűséget vív ki a régióban. A felnőtt bajnokságban elért sikerek mellett természetesen az utánpótlás sikerei éppoly fontosak, hiszen az eltelt évtizedben mind egyesületi, mind iskolai szinten megszámlálhatatlan bajnoki cím és érem született. Az egyesület évről –évre több játékost ad a korosztályos válogatottaknak, és Pallag Ágnes, Molcsányi Rita, Bodnár Dorottya és Soós Nikolett személyében már a felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozhattak csabai játékosok. A BRSE fennállásának tizenöt éve alatt számtalan sporttörténelmi sikert ért el Békéscsabán, számunkra azonban, akik ezt az egyesületet működtetjük a legnagyobb siker mégis az, hogy hatalmas ütemben nő a röplabdázást választó kislányok száma, hogy egyre népszerűbb ez a csodálatos sportág a gyerekek körében, és ezáltal nagyon sok szülő lehet nyugodt: a gyerekek egészséges életmódra neveltetnek és minden pozitív hatását élvezik a közösségben való sportolásnak!


 

Eredményeink és sikereink nem csak minket dicsérnek, minősítenek. Köszönet jár Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselőtestületének, amely mind anyagi, mind természetbeni támogatásával lehetővé tette és teszi munkánk magas színvonalon történő elvégzését. Köszönet illeti szponzorainkat, támogatóinkat, akik nélkül természetesen lehetetlen lenne sikeres sportegyesületet működtetni.

 

És végül, de nem utolsó sorban köszönet a szülőknek, akik rengeteg áldozatvállalással segítették és segítik munkánkat, akik nélkül nem sikerült volna!

 

Köszönjük – hajrá BRSE!