Ismét nagyot dobbant a csabai szív

Linamar-Békéscsabai RSE — Béziers VB (francia) 3:1 (—23, 10, 13, 23)

BRSE-BeziersNői röplabda CEV-kupa nyolcaddöntő, 1. mérkőzés.
Békéscsaba, 2000 néző.
V.: Tajana Sandl Kramar, Sadettin Deneri (horvát, török).

Békéscsaba: Szakmáry, Smirnova, Bodnár, Tálas, Soós N., Clement.
Cs.: Molcsányi R. (liberó), Nazarenko, T. Matics, Petrenkó.
Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Béziers: Pauline I. Martin, Liliom, Kauffeldt, Haak, Thompson, Pauline Martin II.
Cs.: Rochelle (liberó), Arbos, Zongo, Soto.
Vezetőedző: Cyril Ong.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 1:4, 4:4, 5:8, 8:8, 12:11, 13:14, 15:18, 20:19, 22:20, 23:24. 2. szett: 4:1, 6:5, 10:6, 24:10. 3. szett: 6:0, 9:2, 12:4, 16:7, 21:9, 24:12. 4. szett: 4:2, 5:5, 8:7, 9:8, 9:10, 13:12, 16:14, 16:17, 19:21, 23:22.

Teltház és fantasztikus hangulat várta a csapatokat a CEV Kupa 3. fordulójában. A vendégek a 195 centis svéd fiatal Haak vezérletével gyorsan megléptek a mérkőzés elején, bombáival nem mindig tudott mit kezdeni a BRSE. Elképesztő labdameneteket követően, 12-nél vezetett először a csabai alakulat. Mindkét oldalon parádés mentéseket látott a szépszámú publikum, de ekkor a sáncmunkában egy parányival a Béziers gépezete működött jobban. Már három ponttal is vezettek a vendégek, ám Soósék felvették a kesztyűt és kiváló ütések után fordítottak. A szett végén mégis a vendégek jutottak szettlabdához, amelyet egy remek nyitással értékesítettek is.

Remekül kezdték a 2. játékot a hazaiak, hatalmas erőket mozgósítottak, hogy leszakítsák vetélytársukat. 10:6-nál a francia tréner volt kénytelen időt kérni. Magas színvonalú röplabdát játszottak a felek, de ami a legfontosabb, ebben a játszmában a csabai lányok irányítottak, amikor Szakmáry Gréta is megérkezett meccsbe már 10 pontos differencia alakult ki. A frissen beállt Tatjana Matic nyitás sorozata pedig végleg megpecsételte a gall gárda sorsát, így egyenlített a BRSE!

Félelmetes tempót diktált a Csaba a 3. játszmában is, extázisban tombolt a lelátó népe. 4:0-nál időt kért Ong mester. A vendégek nem találták a ritmust, 12:4-nél újabb vendég-kupaktanács következett. Fizikálisan is állta a sarat a hazai együttes még a vendégek nem tudtak váltani, így Tálas Zsuzsáék a 3. etapot is megnyerték.

Ahogy arra számítani lehetett, sokkal szorosabban alakult a folytatás, a trinidadi Thompson alaposan feljavult, de csabaiak is mozgósították minden tartalékukat. 16:16-nál egyenlőt mutatott az eredményjelző, aztán a vendégek át is vették a vezetést. Nedeljkovics mester kétszer is időt kért, a csapat pedig hihetetlen küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve, előbb egyenlített, majd pedig fordított. A legvégén nyitást rontott a francia játékos, így meccslabdához jutott a BRSE, melyet Clement értékesített! Győzött a BRSE, egy olyan mérkőzésen, melyet méltán fogunk még sokáig emlegetni.

A visszavágót február 21-én rendezik Franciaországban.

Sasa Nedeljkovic: – Nagyon sokat dolgoztunk, mire odaértünk a negyedik szettig. Már az első játszmában is megvolt az esélyünk, a következő két játékban azonban tökéletesen röplabdáztunk. A negyedikben szinte felkínáltuk a lehetőséget a franciáknak, hogy visszajöjjenek a mérkőzésbe, de a végén ismét azt nyújtottuk, amit korábban: feljavult a blokk-, és a feladóteljesítményünk, valamint az ütéseknél is jó döntéseket hoztunk. Fantasztikus szurkolók mellett, remek hangulatban, megérdemelt győzelmet arattunk.

Cyril Ong: – Az első játszma szoros küzdelmet hozott, mert mindkét csapat jól nyitott. Ezt követően viszont egyre többet hibáztunk a hálónál és a szerváknál is, a centertámadásainkat sem tudtuk hatékonyan befejezni és kihasználni, talán ez jelentette a legnagyobb különbséget. Hosszú utazáson voltunk túl, több játékos is sérüléssel vagy betegséggel bajlódik, ettől függetlenül mindent megtettünk, hogy kiharcoljuk az ötödik játszmát.