Isten éltessen Zsóka! – Születésnapi interjú a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület ikonjával

Isten éltessen Zsóka! – Születésnapi interjú a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület ikonjával

Fésüs Erzsébet 72 alkalommal ölthette magára a magyar nemzeti csapat címeres mezét, szerepelt a kontinens legerősebb bajnokságában, döntőt játszott a CEV Kupában, sokszoros bajnok és kupagyőztes játékosként és edzőként is. Pályafutását a BRSE csapatában fejezte be, azóta is hűséges a klubhoz és edzőként segíti az egyesületet. Több kiemelt utánpótlás csapat munkáját irányítja, de a felnőtt együttestől sem távolodott el.

A BRSE az ország egyik legnevesebb utánpótlás nevelő bázisa, mely jelentős fejlődésen megy keresztül. Milyen korosztályokkal foglalkozol jelenleg, milyen célokkal?

Fésüs Zsóka: Most két csoporttal foglalkozom, ami 3 csapatból áll, ebből egy U13-as, kettő pedig az U15-ös korosztályban érdekelt. Az U13-ban merész céljaink vannak, mert nagyon tehetséges a gárda, de egyelőre még nem volt tétmérkőzésünk, viszont látva a csapatot bízom benne, hogy sikerül idén is érmet szerezni. Nagyon szépen dolgozik és fejlődik ez a korosztály. Ebben a csapatban több olyan gyerek is játszik, aki tavaly még Nagy Attilával voltak, viszont idéntől már nálam dolgoznak.

U15-ben a cél az országos 6-os döntőbe kerülés, és ott a minél jobb teljesítmény. Itt két részre bontható a gárda, mert a csapat egyik része a serdülő/ifi korosztályban dolgozik Nagy Attilával, a másik fele pedig velem.

Nagyon örülök neki, hogy akikkel 4-5 éve elkezdtem dolgozni, azok megmaradtak a röplabdánál, ezért volt szükség több csapatot is indítani. Több tehetséges fiatalt is látok ebben a korosztályban, de talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy ezeket a lányokat meg tudjuk tartani a sportág mellett, nagyon szeretik a röplabdát.

Felnőtt csapat munkáját hogyan segíted, hogy látod a csapatot?

Fésüs Zsóka: Egy picit kevesebb munkám van idén a felnőtt csapattal, de amint lehetőségem adódik rá, akár heti szinten, akkor próbálok azért bekapcsolódni. Egyrészt mert szeretek velük dolgozni, mellette pedig szeretném magam tovább képezni, ugyanis Alberto érkezésével egy újfajta munka kezdődött a csapat mellett. Nagyon keményen dolgoznak, elégedett vagyok a munkával. Nem lesz könnyű dolga a szakmai stábnak, hiszen sokszor irreálisan magasak az elvárások, nagyon „sokrétű” az állomány, idő kell mire összeállnak. Véleményem szerint új játékosok beleillenek a BRSE koncepciójába, az biztos, hogy ez is egy szerethető csapat lesz. Tudják ők is, hogy itt csak azok maradhatnak a klubnál, akiknek megfelelő a hozzáállásuk.

Hogyan éled meg a klub nem mindennapi fejlődését?

Fésüs Zsóka: 13 év alatt ez a klub hatalmasat fejlődött, immár az ország első számú egyesülete, melynek előretörése a hazai röplabdázásra is jótékony hatással volt. Bár az elején voltak holtpontok, ami természetes egy ilyen gyorsan fejlődő klubnál, de az elmúlt 5-6 év eredményei önmagukért beszélnek felnőtt és utánpótlás szinten is. Manapság sokan csak az előző pár szezon „csillogását” látják, azt nem, hogy mekkora erőfeszítésekbe került kitörni a középszerűségből és ilyen körülményeket teremteni. Büszke vagyok, hogy ennek részese lehettem. Ismerve a klubvezetés hozzáállását és gondolkodását, tudom, hogy messze még a vége, sok szép siker vár még ránk.

Folyamatosan bővül a létszám, népszerű a sportág, rengeteg új sportolónk van, tömegével jelentkeznek a gyerekek, elég csak a nyári tábort említeni, ahova 125 gyerek jelentkezett. Természetesen a folyamatos fejlődés minket is sarkall arra, hogy képezzük magunkat, nem dőlhetünk hátra, az új kihívások még nagyobb felelősséget rónak ránk.

Milyen a kapcsolatod Alberto Salomonival?

Fesüs Zsóka: Szerencsés vagyok, hogy az Olaszországban eltöltött három év alatt megtanultam olaszul, így könnyen kommunikálok vele, és ez egy plusz is a kapcsolatunkban, hogy az anyanyelvén tudok beszélni. Látom, mennyi munkát fektet a felnőtt csapatba, valamint az utánpótlásban is elkezdődött a közös munkánk, amitől új impulzusokat és ismereteket várok.

A BRSE szinte egy nagy családként funkcionál. Mi a titka ennek?

Fesüs Zsóka: Nagy Attila és Kormos Mihály kezdte el a munkát és tette le az alapokat, nélkülük nem beszélhetnénk a klubról. Aztán Baran Ádám elnökké választásával a hiányzó láncszem is helyére került. Az Ő újításai, menedzser szemlélete és fanatizmusa új távlatokat nyitottak meg az egyesületnek, mely egyedülálló sikerekben öltött testet. Egy kis, vidéki egyesületből, mára már Európa szerte ismert klub lettünk, s közben nem feledkeztünk meg, hogy honnan indultunk. A titok az összetartásban, az alázatban és rengeteg befektetett munkában van.

Mi a véleményed a magyar röplabdázásban végbemenő fejlődésről?

Fesüs Zsóka: Az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a sportág, a TAO-ba való bekerülés, valamint az EB rendezés nagyon nagy siker, amit jól kell kihasználni. Remélem valamilyen formában én is hozzá tudok járulni a hazai EB-n való sikeres szerepléshez.