Kormos Mihály: Cél az ötödik bajnoki cím!

Szerdán délután kapta meg a felkérést, este már edzést is tartott a klub szakmai igazgatója, akit első tapasztalatairól is megkérdeztünk.

– 2015 tavaszán elhagyta kispadot, azóta mit csinált?

A klub történetének első két bajnoki elsőségét követően a klubvezetéssel egyeztetve közösen hoztuk meg a döntést, hogy az első csapat éléről hátrébb vonulva, de legalább olyan fontos tevékenységet kifejtve az Egyesület utánpótlás programjának fejlesztésében tevékenykedek. Kollégáimmal remek eredményeket értünk el az elmúlt években, mára több mint 300 főt számlál utánpótlás bázisunk, és csapataink kiváló eredményeket érnek el a korosztályos versenyeken. Ezen tevékenység kiemelten fontos a Békéscsabai Röplabda Akadémia megalapozása kapcsán, mely jelenleg nem csak Magyarország, hanem Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű projektje.

Bár a kirakatban zömmel a felnőtt csapatunk van, a szurkolók főként ezt látják, azonban véleményem szerint legalább ugyanilyen fontos a megfelelő utánpótlásbázis felépítése, hiszen hosszabb távon saját nevelésű, tehetséges fiatalokkal kívánunk nemzetközi sikereket elérni.

– Miként fogadta a felnőtt csapat vezetésére vonatkozó felkérés?

Mindenki tudja, hogy mit jelent számomra a BRSE, én nem egy zsoldos vagyok, hiszen az elmúlt három évtizedben a békéscsabai röplabdázásért dolgoztam, és a klub megalapításának is tevékeny részese voltam. Nagyon büszke vagyok, hogy onnan ilyen magasságokba jutott az Egyesület, sok ember alázatos munkájának köszönhetően. A klubvezetés úgy ítélte meg, hogy szüksége van segítségemre, tapasztalataimra, a BRSE-hez fűződő viszonyom okán kötelességemnek éreztem elvállalni a feladatot.

– Meddig szól a megbízatása?

Jelen szezon végéig irányítom az első csapat szakmai munkáját, illetve a felnőtt bajnokság végét követően fiatal tehetségeink egyéni képzésében vállaltam feladatokat.

– Melyek az első benyomásai?

Egy megtartott edzést követően nem hiszem, hogy erre szakmailag megalapozott választ lehet adni. Jelenleg egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, hogy az április 1-én kezdődő elődöntőt sikerrel vegyük.

– Mit gondol Alberto Salomoni munkájáról, miért volt szükség a váltásra?

Alberto tapasztalt szakember, aki a CEV Kupa 16 közé kerüléssel, valamint a MEVZA Cup megnyerésével remek eredményeket ért el csapattal. A BRSE továbbra is nemzetközi szinten magasan jegyzett együttes, amelynek neve szerte Európában jól cseng. Ezt a döntést a klub vezetése hozta meg, egyébként tudtommal jó nexusban, kölcsönös tisztelet mellett váltak el a felek.

– Mit vár a bajnokság hátralévő részében?

A szezon során már többször elmondtam, hogy a magyar bajnokság jelentős fejlődésen ment keresztül, jóval kiegyensúlyozottabb lett. Az Extra Ligában immár nincsenek lefutott mérkőzések, amely nagyon jót tesz a sportágnak, hiszen az izgalmas és magasabb színvonalú találkozók jobban vonzzák a közönséget, és eladhatóbbak. Büszke vagyok, hogy ehhez a felemelkedéshez a BRSE fejlődése markánsan hozzájárult. Jelenleg az elődöntőkre készülünk, lépésről lépésre szeretnénk haladni, de természetesen a végső cél a címvédés, szeretnénk zsinórban ötödjére is bajnoki címet ünnepelni Békéscsabán.

*****

Az edzőváltás kapcsán Baran Ádám, a BRSE elnöke elmondta, hogy Alberto Salomonit mind emberileg, mind szakmailag nagyra tartja, aki nem véletlenül nyert a válogatottal World Grand Prix-t, illetve a klubbal MEVZA Kupát.

“Tény, hogy egy négy (köztük két nemzetközi) fronton küzdő csapat irányítása, főleg ekkora eredménykényszer mellett, nem mindennapi kihívás és terhelés. A BRSE a CEV Kupa 16 közé kerüléssel, a MEVZA Cup Final4 hazai megnyerésével teljesítette a szezon előtti célkitűzéseket, illetve egyáltalán nem fogjuk fel tragédiaként a Magyar Kupa döntőben elszenvedett vereséget, ez a profi sport velejárója, mindezt sportszerűen és tisztességesen viseltük, gratuláltunk is ellenfelünknek. Hisszük és tudjuk, hogy ez a keret alkalmas a magyar bajnoki cím megvédésére, tegnap meghozott döntésünk is ezt kívánja elősegíteni. A klub sikereinek egyik legfőbb záloga a stratégiai gondolkodás, így bizonyos döntéseket már a távolabbi jövő jegyében hozunk meg. 5 év alatt nyertünk 2 nemzetközi kupát, 4 bajnoki címet, egy bajnoki bronzérmet, valamint 2 Magyar Kupa aranyérmet, egy ezüstöt és a bronzot. Azt gondolom, hogy erre az eredménysorra méltán lehetünk büszkék, főleg annak figyelembe vételével, hogy milyen mélyről indult az egyesület. Mindez az általunk járt út helyességét igazolja.” – mondta a klubvezető.