Kubai és német sztárokkal erősített Bajnokok Ligája ellenfelünk

head-coach-of-czech-team-vk-angel-prostejov-miroslav-cada-speaks-to-F8HKE4Története során először lép pályára a legmagasabban jegyzett európai kupasorozatban a Linamar – Békéscsabai Röplabda SE. Az alábbiakban a cseh bajnok Angel Prostejov háza táján történteket mutatjuk be.

Ahogy korábban már megírtuk, Csehország kirakatcsapatáról van szó, aki rutinos BL szereplőnek számít. A klubot 1991-ben alapították, nyolcszoros bajnok és kilencszeres kupagyőztes. Az elmúlt évtizedben senki sem tudta megszorítani a kék-fehéreket. A 2015/16-os szezont is toronymagasan, 9 ponttal nyerték az VK UP Olomouc előtt. Európai szinten is komoly költségvetéssel rendelkező, nívós légiósokat is a soraiban tudó csapat, aki az előző években a kontinens elitjébe verekedte magát.

Bajnokok Ligája ellenfelünk keretében komoly változások voltak a nyári időszakban. A csapat két sztárja nem szerepel már az Agel Prostejov kezdőjében a 2016-2017-es szezonban. A kubai-szlovák Soares kilenc szezont húzott le a cseheknél úgy, hogy az elmúlt években a csapatkapitányi karszalagot is ő viselte. A klub ikonja volt, hiszen az összes bajnoki címnél, kupagyőzelemnél is a pályán segítette csapatát. Azonban nem szakad el az egyesülettől. Az első csapatnál erőnléti edzőként dolgozik majd, valamint az egyik utánpótlás gárdát viszi. A másik távozó a holland Steenbergen, aki a csúcson fejezte be a röplabdát. A bajnoki döntő MVP-je lett, és a válogatottal is kijutott a riói olimpiára. Ott éppen lemaradtak az éremről, negyedikek lettek. De így is a holland röplabdázás legnagyobb eredményét érték el a narancssárgák.

Cada Miroslav mester is búcsúzik a vezetőedzői pozícióból. Marad a klubnál, de teljesen más feladatkörben. 8 szezont húzott le a bajnokcsapatnál. Peter Goga váltja Őt a kispadon.

Az érkezési oldalon is voltak változások. Két német válogatottat igazoltak. A világbajnokságot is megjárt Laura Weihenmaier mellett Mareike Hindriksen érkezett.

Legnagyobb teljesítmény azonban az volt, hogy meg tudták tartatni a két kubai sztárjátékosukat, Vargast és Matienzot. Olyan nagyszerű kapcsolatot ápolnak a Kubai Röplabda Szövetséggel, hogy a kubai válogatott augusztus közepén 10 napot Prostejovban edzőtáborozott. Ennek következtében várható még további kubai játékos leigazolása.

A prostejoviak hasonlóan a BRSE-hez augusztus 1-jén kezdték a felkészülésüket. Hétvégén már hivatalos előkészületi mérkőzést játszanak KP Brno ellen, majd szeptember 30 és október 2 között egy négycsapatos nemzetközi tornán szerepelnek, ahol a német Schwerin mellett két lengyel csapattal küzdenek meg (Lodž, Wroclaw).

A 2016/17. évi cseh UNIQA Extraligát október 14-én kezdik hazai pályán Sternberk ellen.

Petr Chytil az AGEL Prostejov elnöke szerint az új Bajnokok Ligája igazi kihívás lesz számukra, hiszen most nem kerülnek automatikusan a főtáblára, mint az elmúlt években. Komolyan meg kell küzdeni az álmaikért. Papíron erősebbek a Békéscsabánál, de nem becsülik le ellenfelüket. Magyar csapattal még sosem találkoztak, nem is ismerik gárdánkat, de bíznak a továbbjutásban, és abban, hogy a következő körben a lengyelek (MKS Dabrowa Gornicza) elleni párharcot is sikerrel abszolválják.

vk-agel-prostejov-team-f6368b

logo Prostejov