Letette a névjegyét Európában a BRSE!

ProstejovAgel Prostejov (cseh)–Linamar-Békéscsaba 2:3 (31, 21, –14, –27, –10)
Női Röplabda Bajnokok Ligája 2. forduló, visszavágó. Prostejov, 1000 néző. V.: Sascha Stanisic, Carole Hepp (svájci, holland).

Prostejov: Hindriksen, MATIENZO 17, Frigo 11, BASA 28, EMONTS 15, Herelova 6. Cs.: Kovarová (liberó), Gambová, Trinková 6, Tinklová, Rodríguez. Vezetőedző: Peter Goga.

Békéscsaba: MATIC 22, Bodnár 11, Csengeri 10, SZAKMÁRY 27, CLEMENT 16, TÁLAS 5. Cs.: Molcsányi, Szpin (liberók), Petrenkó 1, Ludmán 1. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Az eredmény alakulása: 1. szett: 7:8, 16:15, 20:21. 2. szett: 8:7, 16:11, 21:17. 3. szett: 3:8, 8:16, 12:21. 4. szett: 7:8, 15:16, 21:19, 22:24, 26:25, 27:28. 5. szett: 4:2, 4:8, 5:10, 8:12.

Aki látta a találkozó első játékrészét, tudta, hogy a BRSE játékosai nem a levegőbe beszéltek, amikor azt nyilatkozták, hogy Ők bizony győzni jöttek Csehországba.

Heroikus küzdelemben felváltva vezettek a csapatok, a csabaiaknak több szettlabdájuk is volt, melyet a rutinos hazaiak minden alkalommal hárítani tudták, volt, hogy csak hatalmas szerencsével. Az első szett megnyerésével karnyújtásnyira került a továbbjutástól a Prostejov, amit a 2. etap megnyerésével be is biztosítottak.

Azonban nem zuhant össze a BRSE, sőt helyenként parádés játékkal jelezték, hogy helyük van a legjobbak között és a harmadik szettben szépítettek Tálasék, akik nem ismertek elveszett labdát. A negyedik játékrészre a cseheknél is visszatértek a legjobbak a játéktérre, és komoly harc bontakozott ki, amelyből ezúttal a magyar bajnok jött ki jobban, így jöhetett az 5. szett.

Szíve vitte előre a több, mint 100 békéscsabai szurkoló által űzött magyar bajnokot, történetének első BL győzelméért. Az ellenfél edzője cserékkel és időkéréssel is próbálta megtörni a BRSE lendületét, azonban nem volt ellenszer, így a Békéscsaba megnyerte a visszavágót, rácáfolva az előzetes papírformára.

Értékelések:

Sasa Nedeljkovic: Az első meccsen vesztettük el a párharcot, ahol mindössze 3-4 labdán múlt a kedvezőbb eredmény. Felkészültünk mentálisan és fizikailag is, hatalmas akarattal érkeztünk. Az első játszmában nagy lehetőségünk volt, de ezt követően is komoly küzdelemre kényszerítettük a cseh csapatot. Örülök, hogy egy Európa szerte magasan jegyzett együttes otthonában győzedelmeskedtünk.

Az, hogy a csabai klubnál szisztematikus építkezés folyik, mutatja az is, hogy két fiatal játékos is komoly szerepet kapott a párharcban. A 16 éves Petrenkó Brigitta, korát meghazudtolóan szállt játékba és a 4. etap megnyerésében fontos szerepe volt. “Hatalmas élmény volt 16 évesen bemutatkozni Európa legjelentősebb kupasorozatában. Nem gondoltam, hogy ennyi lehetőséget kapok majd, természetesen izgultam, de örülök, ha a csapat hasznára volt játékom. Hatalmas inspirációt jelent ez számomra, nagyon keményen dolgozok a továbbiakban is!”

Ludmán Réka nyáron érkezett Békéscsabára, ahol hosszabb távon számítanak rá. “Ilyen mérkőzések miatt is megérte váltanom és az ország első számú klubjába igazolnom. Rengeteget kell még fejlődnöm, de ehhez minden körülmény adott. Tudtam, hogy szerepet kapok, igyekezetem élni vele legjobb tudásom szerint és bizonyítani, hogy helyem van itt.”

Az első mérkőzésen nyújtott visszafogottabb teljesítmény után Prostejovban Szakmáry Gréta igazi vezére volt a csapatnak, 27 pontjával csapata legeredményesebb játékosa lett. “Teljesen más habitussal léptünk pályára, mint kedden a hazai találkozón. Sikerült nyomás alá helyezni a hazai csapatot, csak nüanszokon múlott az első szett megnyerése, hiszen a csehek több szettlabdát hárítottak. Sajnos az első mérkőzésen nem jött ki a csúcsformánk, illetve a BL tapasztalatunk hiánya miatt görcsösek voltunk, de most megmutattuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt, a nálunk magasabban jegyzett csapatok ellen is. Fontos feladatok várnak még ránk nemzetközi porondon. Decemberben MEVZA Cup fordulót rendezünk, ahol a szintén a Bajnokok Ligájában érdekelt és tavalyi győztes Ljubljanát fogadjuk, illetve januárban a CEV Kupában bizonyíthatunk.”

Tatjana Matic is nagyot küzdött és fontos pillanatokban lendítette át holtpontokon a csabaiakat. “Nagy kihívás volt számunkra a Prostejov elleni párharc. Az első meccsen megtapasztaltuk, miképp kell játszani egy ilyen ellenfél ellen, amit sikerült is pályára vinni a 2. találkozón. Rengeteget tanultunk ebből a csatából, amit fel fogunk használni a későbbiekben, hiszen több nemzetközi kupa mérkőzés vár még ránk a szezonban, mi pedig szeretnénk teljesíteni a klub által meghatározott célkitűzéseket.”

A BRSE nem titkolt célja, hogy Békéscsabára hozza a MEVZA Cup négyesdöntőjét és megnyerje azt, illetve a CEV Kupában is a legjobb 16 közé szeretnének kerülni. “Ehhez erősítenünk kell keretünket, hiszen a négy fronton való küzdelem hatalmas igénybevételt jelent, valamint látható volt, hogy a csapatkapitány Soós Nikolett hiányát is alaposan megéreztük. Zajlanak a tárgyalások az ehhez szükséges források előteremtésére, illetve a figyelemmel kísérjük a nemzetközi játékospiacot, bízom benne, hogy hamarosan fontos és előremutató bejelentésekkel szolgálhatunk.” – mondta Baran Ádám az egyesület elnöke.

A klubvezető szavai megerősítik a szezonnyitó sajtótájékoztatón elhangzottakat, miszerint egy Európai szinten is meghatározó együttes kialakítása a cél Békéscsabán.

A BRSE ellenfele a CEV-kupa januári, második fordulójában a német Rote Raben Vilsbiburg vagy a szerb Jedinstvo Stara Pazova lesz