Nemzetközi szerda – Bundesliga sztárcsapat jön Békéscsabára.

Az év első röplabdás eseményére készül a Linamar – Békéscsabai Röplabda SE együttese. A bajnokcsapat az egyetlen, még versenyben lévő zászlóshajója a hazai női röplabdázásnak a nemzetközi vizeken. A csabaiak azt a Rote Raben Vilsbiburgot fogadják a Challenge kupa nyolcaddöntőjében, amelynek több magyar vonatkozása is van. A nemrég menesztett edzőjük, Jan de Brandt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, náluk játszik Dobi Edina a válogatott egyik centere, s Pogány Anna, a csapat liberója is magyar származású. A németek nem a legjobb előjelekkel érkeznek meg Csabára: a sorozatos vereségek miatt a 8. helyre csúsztak vissza a tabellán, búcsúztak a nyolc között a német kupában, és a legutóbbi mérkőzésükön megsérült a csapatkapitányuk is. Természetesen a keretük így is hihetetlenül erős, hiszen brazil, argentín, kubai, szlovák idegenlégiósok hada áll rendelkezésükre, s a költségvetésük is sokszorosa a magyar bajnokénak. A csabai csarnok katlanja azonban még a sokat megélt sztárokat is megfoghatja, a híres csabai szív, újra győzelemre segítheti a BRSE-t. A békéscsabaiak kemény edzések felkészültek, az ünnepek alatt sem volt megállás, és a CSM LUGOJ elleni két felkészülési mérkőzésen már megcsillantottak valamit abból a játékból, amire szükség lehet a német csapat ellen.

Kormos Mihály így vélekedik:

“Egy álmunk valósult meg azzal, hogy a tavalyi magyar bajnoki címünkkel a nemzetközi porondon is meg tudjuk méretni magunkat. Persze első Challenge Kupa meccseinken már túl vagyunk a Gödöllő ellen, de mégis csak most játszunk külföldi ellenféllel.

Bele is húztunk, hiszen a német röplabdázás jóval előttünk jár, de azt is látni kell, hogy a legjobbak nem otthon játszanak. Így is rettentően erős a Bundesliga, melyben döntőt játszani, és mellette megnyerni a kupát nem kis dolog. A Vilsbiburg ezt érte el tavaly. Több mérkőzésüket láttuk az elmúlt hetekben. Nincsenek kiemelkedő formában, de félelmetes a kerete a Rote Rabennek, telis-tele idegenlégiósokkal. Mesa Luaces kiemelkedik közülük. Nem hinném, hogy sokszor láthatnak világbajnoki címet nyert röplabdást a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban a nézők. Neki ez sikerült a kubai válogatottal. Mellette a szlovák Sajdova az egyik center, míg irányítóban a brazil Fabrino osztja a labdákat. Ütőben is hemzsegnek a külföldiek. Olivera argentin, Lazic svéd-szerb, míg Oosterveld holland. Igazából a libero Pogány Anna és a Stigrot jelenti a hazai minőséget. Természetesen nem feledkeztem meg a magyar Dobi Edináról sem, akit a szövetségi kapitány Jan de Brandt kérésére igazolták le. Azt sajnálom, hogy a túloldalon nem Jan ül majd a padon. A gyengébb szereplés miatt menesztették. Nem tudom miként hat a csapatra ez a váltás. Az edzőkérdést belülről oldották meg. Kíváncsi leszek, mit változtatnak, mit újítanak majd a korábbihoz képest. Aachen ellen bajnokin Olivera sérül meg, amely súlyosságát nem tudjuk, de egy biztos, hogy gyorsan igazoltak egy játékost, Mona El-Wassimy személyében, aki korábban már játszott a Vilsbiburgban.

Természetesen nem mi vagyunk az esélyesek, de egy biztos, nem feltett kézzel megyünk neki a csatának. Bízok a csapatban. Nem vagyunk rossz formában. Sokat dolgoztunk az elmúlt hetekben. Meglátjuk mire lesz ez elegendő. Ha mindenki tudása legjobbját nyújtja, akkor meglephetjük a német kupagyőztest. Reménykedem, hogy a kiszolgáljuk szurkolóinat, akik megtöltik majd a csarnokot, és a tavalyi Vasas elleni döntőbeli hangulatot teremtik meg.”

A mérkőzés január 14-én, 18 órakor kezdődik a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. A belépőjegyek 800 Ft-ba kerülnek, 14 éves kor alatt ingyenes a belépés,és a klub által kiadott bérletek érvényesek.

20140114 challenge 384x540