Tanja Matic: “Mintha mindig Csabai lettem volna!”

TanjaA Linamar – Békéscsabai Röplabda SE szőke, szerb bombázójával készítettünk riportot. Tanja beszél a klubváltásról, karrierjéről, céljairól is.

Szerbiában szinte nemzeti sport a röplabda. Számodra is evidens volt, hogy ezt a sportágat válaszd?

TM: Egy kis településen nőttem fel Szabadka mellett, ahol az általános iskolában nem volt túl sok választásom, így 11 éves koromban elkezdtem röplabdázni, persze akkor még nem gondoltam, hogy egyszer profi sportoló leszek.

Hogyan vezetett tovább az utad? Melyek voltak karriered következő állomásai?

TM: 15 éves voltam, amikor immár középiskolásként a Szpartak Szabadka igazolt játékosa lettem. Ez a klub az ország egyik legelismertebb utánpótlás nevelő bázisa, amely számos későbbi ismert és válogatott sportolót adott az országnak. Középiskolás éveimben ott pallérozódtam. Majd 18 éves koromban kerültem fel a felnőtt kerethez, érdekesség, hogy mostani edzőm Sasa Nedeljkovic vezette akkor a csapatot, tehát nála mutatkoztam be az élvonalban!

Melyik volt a legemlékezetesebb szezonod?

Tanja 2TM: 8 felejthetetlen évet húztam le Szabadkán, számos nagy siker részesen lehettem. Több szezonon át voltam a gárda csapatkapitánya. Nehéz eldönteni melyik volt a legsikeresebb idény. Szívesen emlékszem vissza a tavalyira is, amikor az elődöntőben a jóval esélyesebb Crvena Zvezda csapatát vertük ki, a döntőben csak a Bajnokok Ligája induló Vizura Beograd állított meg bennünket.

Milyen információid voltak a magyar röplabdázásról?

TM: Lehet, hogy meglepő, de számos csapatot ismertem a magyar mezőnyben. Persze a legjobban a Békéscsabát, akivel rendre játszottunk barátságos mérkőzéseket, így néhány lányt ismerősként üdvözölhettem az öltözőben. Tudom, hogy remek játékosok vannak, Európa több nívós bajnokságában szerepelnek, illetve a válogatott kijutott az Európa bajnokságra, ahol már nincs gyenge csapat. Tisztában vagyok vele, hogy a bajnokság is erősödik, ebben a szezonban a tehetséges magyar fiatalok mellett, a klubok többsége 2-3 idegenlégióst foglalkoztat majd.

Mit gondolsz a csapatról, így két hét felkészülés után?

TM: A csapattársaim nagyon rendesek és segítőkészek, már most látszik, hogy nagyszerű közösséget alkotunk a pályán és azon kívül is. Nagyon kemények az edzések, de ez várható is volt. Mind fizikai, mind pedig mentális szempontból erősek leszünk és ezek segítenek majd bennünket a bajnoki cím megvédéséhez, hiszen ez a cél. TV-n keresztül láttam a válogatottban szereplő csapattársainkat is. Tetszett Tálas Zsuzsi feladójátéka, miképp Szakmáry Gréti ütő teljesítménye is. Bodnár Dorkára még emlékeztem az edzőmeccsekről, de azóta Ő is sokat fejlődött, szóval szerintem jók leszünk.

Mit lehet rólad tudni, magánemberként? Mivel foglalkozol szabadidődben?

TM: Két lánytestvérem van, akik közül az egyik a Szpartak liberójaként élvonalbeli játékos. Óvónő végzettségem van, így nagyon szeretem a gyerekeket. Szabadidőmben szeretek kirándulni a barátaimmal, olvasni és kerékpározni, amire itt Békéscsabán is kiváló lehetőségem van.

Apropó Békéscsaba! Hogy tetszik a város?

TM: Nagyon jól érzem magam itt! Olyan, mintha már régóta itt élnék. Szép és élhető, hely, ahol minden megtalálható, amire szüksége van az embernek. Jó döntést hoztam, amikor ide igazoltam!

Sok sikert Tanja!

TM: Köszönöm szépen! Hajrá BRSE!