Egy csodás nap története!

FB IMG 14553390825292016. február 12. – péntek. Ez a dátum arany betűkkel kerül majd be a békéscsabai sporttörténelembe, hiszen a Linamar – Békéscsabai Röplabda SE gárdája története során először hódította el a Magyar Kupa trófeát. 
 
Az alábbiakban egy beszámolóra invitálunk, amely bemutatja a nap történéseit, a csapat szemszögéből.

 
7:15 – Gyülekező a szokásos helyen, az egyetemi sportcsarnok parkolójában. Érkeznek a játékosok és a vezetők, valamint a busz is begördül. Álmosak a tekintetek, ami nem is meglepő, hiszen előző este csaknem 21 óráig tréningezett az együttes. Az edzés végén a “CSABA” csatakiáltás, még a szokásosnál is hangosabb volt. Olyan elánnak tört ki a lányokból, mintha csak azt szerették volna, hogy Budapesten is hallják. Érezze azt mindenki, hogy a korábbi napokban adott nyilatkozatok nem puszta ígéretek, holnap tényleg nem nyerhet más, csak a BRSE! No, de vissza a reggelhez.

 
7:30 – Indul a járat. A beosztás a szokásos. Elöl a vezetők, hátul a játékosok. A Baran-Kormos-Nedeljkovic trió kedélyesen beszélget az elmúlt napok sportvilágban történő eseményeiről, amelybe diskurzusba Nagy Sanyi a sofőr is csatlakozik. Fésüs Zsóka újabb könyvet kezd el olvasni, míg a mögötte ülő csapatkapitány Soós Niki fülhallgatóval a fülén pihenni készül. Az első fél óra nyüzsgése után elcsendesedik a busz, a járat zökkenőmentesen halad a cél felé.
 
9:45 – Az első megálló. Az M5-ös autópályán Kecskemét és Budapest között áll meg a társaság. Nyújtózkodva lépdelnek le a főszereplők a buszról, jó az idő, szépen süt a nap. “10 perc!” – hangzik el az utasítás, ebbe belefér egy kis séta, és a kávézás is. A járműre visszatérve a csapat egyik sütemény felelőse Sarah Clement kínálja végig a társaságot új fejlesztésű édességével, nincs, aki ne kérne, már mindenki tudja, hogy az amerikai játékosnak nemcsak a röplabdázáshoz van remek vénája, hanem a konyhában is megállja a helyét. 
 
11:10 – Érkezés Érdre, az esti finálé helyszínére. A csarnokhoz közeledve már élesednek a tekintetek, mindenki tudja, hogy itt nemsokára egymásnak feszülnek a felek. De egyelőre még átmozgató edzés vár a csapatra. Az Érd Aréna impozáns. Méltó helyszíne a magyar röplabdázás ünnepének. A csapat elfoglalja az öltözőt, a küzdőtéren a közben felcsendül a zene. Mikor belép a csapat pont a “Felicita” szól… Többek agyán átfuthat a tavaszi ünneplés, amikor bajnoki címvédéskor sok száz torok zengte az olasz slágert. De vissza jelenbe, hiszen ehhez ma még pokolian kemény küzdelemre van szükség. Hiszen az ellenfelet az elmúlt két idényben megfosztottuk a bajnoki címtől, de a kupa eddig a fővárosi piros-kékek privilégiuma volt. De most itt vagyunk, sikerre éhesen, ahogy a csapatból többen nyilatkoztak: “Egymásért, a csapatért, a klubért és a városért, haza visszük a kupát!”. 
 
12:00 – 13:00 – Átmozgató edzés. Rövid eligazítás után, mindenki tudja a dolgát. Maximális a koncentráció, pörgős gyakorlatok. Sasa Nedeljkovic csak egy-egy pillanatra állítja meg a társaságot. Elemi erővel zúgnak a labdák a másik térfélre. Az egyik ilyen az elnök laptopján csattan, elmegy a kép, a gép megadta magát. Semmi baj, ma ez is belefér. Duzzad az erőtől a csapat! Látszik az augusztus óta elvégzett temérdek munka hatása. 
 
14:00 – Budaörs. A tréning után már éhes a csapat. A menedzsment tudatosan Érden kívül foglalt bázist délutánra. Kicsit távolabb az Aréna zsivajától, ahol a bronz mérkőzésre már korábban gyülekeznek az emberek.
A menü: húsleves, natúr csirkemell, rizs és saláta. Gyakorlatilag ez a mérkőzés előtti szokásos étrend. Ezt ette a gárda Athéntól kezdve Krasznodaron át Zágrábig. Valósággal repül a szezon, hiszen október óta hihetetlen mennyi utazás és mérkőzés szerepelt a programban, amely összekovácsolta a gárdát. Profi csapatként mindennek és mindenkinek megvan a helye és a szerepe a rendszerben.
 
14:45 – Csendes pihenő. Az ebéd végeztével mindenki elfoglalja szálláshelyét. Megvannak a kialakult párok. Molcsányi Rita és Soós Niki immár a sokadik idényüket töltik együtt, és rendre egy szobában laknak az edzőtáborozás vagy a mérkőzések előtt.
 
17:00 – Még két és fél óra a mérkőzésig, a BRSE különítmény elindul a helyszínre. Cikáznak a gondolatok, hamarosan jön, amire mindenki annyira várt és amiért sokat dolgozott! Kupadöntő a Vasas ellen! Az igazság pillanata. Mert bár a szezon során három alkalommal is jobbnak bizonyultunk, de most lesz a legnagyobb tét. A zenéről Tálas Zsuzsi gondoskodik, vannak kedvenc számok, amelyek minden alkalommal szerepelnek a repertoárban. Ahogy közeledik a karaván, így lesznek egyre keményebbek az ütemek. Közben a stáb a bronzmérkőzés részeredményeit követi.
 
17:45 – Érkezés Érdre. Már a parkolóban zúg a hajrá BRSE, de amikor a terem sarkában megáll a csapat, még tart a 3. helyért folyó küzdelem, de a csapat fanatikusai meglátván kedvenceiket, felállva tapsolnak. Hátborzongató érzés! Mi lesz itt később, ha kezdés előtt csaknem két órával már ilyen a hangulat.
 
18:30 – Kezdődik a bemelegítés. A csarnokban csabai fölény, közel 600-an érkeztek a Viharsarokból. Amikor először megdörren a “Mindenki, aki Csabai” rigmus szinte fülsiketítő. Kell is az erő, hiszen ott a Vasas tábor is szép számban.
 
19:20 – Nemsokára jön a bemutatás, felállva tapsolnak a szurkolók. A VIP páholyban is nagy a nyüzsgés. Megérkezett Dr. Szabó Tünde államtitkár asszony, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, de természetesen ott volt Szarvas Péter is, hisz ki ne tudná, hogy Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere a csapat egyik legnagyobb szurkolója. A város három alpolgármesteréből kettő ott volt a lelátón, Kiss Tibor és Nagy Ferenc is fontosnak érezte, hogy buzdítsa a csapatot ezen a sporttörténelmi estén.
 
19:40 – Útjára indult a labda. A csabai lányok a kezdeti bizonytalanságon gyorsan túllépve veszik magukhoz a kezdeményezést. Igazi csapatként, egymást segítve, elveszett labdát nem ismerve küzdenek. Az első szett közepén már jelentős a különbség, valahogy már ekkor érezni lehetett, hogy itt nem lehet másé a trófea. Persze nem szabad leírni az ellenfelet, de ahogy telik az idő úgy váltak egyre bizonytalanabbá Miklaiék, a csabai egység és lendület ellen nem volt ellenszere a sokat tapasztalt Jókay mesternek sem. Sasa Nedeljkovic lányai olvasták a Vasas játékát és a második szettet is megnyerve száguldottak a közös cél elérése felé. A harmadik etapban még próbált a címvédő belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, de ezt a próbálkozást is visszaverték Szakmáry Grétiék. Még 80 perc sem kellett, amikor meccslabdához jutott a BRSE, amelyet az egész csapathoz hasonlóan szenzációsan játszó Sarah Clement értékesített.
 
Egymás nyakába ugrottak a csabai szurkolók, a pályán körtánc vette kezdetét. Indult a hatalmas fieszta!
FB IMG 1455406969773
A két bajnoki cím után a Magyar Kupa trónról is letaszítottuk legnagyobb riválisunkat. Örömkönnyek az arcokon, zeng a “KUPAGYŐZTES – KUPAGYŐZTES!” rigmus. Sasa Nedeljkovic könnyedén emeli fel Baran Ádámot, összeborulva ünneplik a közös munka gyümölcsét! Aztán nem kell sokat várni és felcsendül a “Felicita” című örökzöld, amely dallamait több száz torok zengi.
 
Hosszú perceken keresztül zajlik az ünneplés, amely az eredményhirdetés hivatalos ceremóniája után is folytatódik. Örömittasan pacsiznak a játékosok a szurkolókkal, kézről kézre jár a trófea, ami immár Békéscsabára kerül. Ahogy a csapat megígérte! Mert az ígéret szép szó és a CSAPAT megcselekedte, amit megkövetelt a haza!
 
Linamar – Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3:0 (13, 17, 17)
 
RÖPLABDA MAGYAR KUPA, NŐI DÖNTŐ, Érd Aréna, 2000 néző. V: Éva, Adler.
 
Békéscsaba: Szakmáry, Clement, Tálas, Bodnár, Soós, Matic. Csere: Molcsányi (liberó), Korniss, Fábián.Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.
 
Vasas: Miklai, Sousa, Hardy, Klein, Vacsi, Villám. Csere: Tóth A. (liberó), Nagy E., Durst. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
 
Az eredmény alakulása: I. játszma: 8:2, 14:4, 16:5, 24:10. II. játszma: 6:3, 8:7, 9:9, 16:12, 16:14, 20:14, 24:22.III. játszma: 5:2, 8:7, 13:8, 16:10
 
Sasa Nedeljkovics – Nagyon jó játékkal nyertük a mérkőzést, egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy melyik csapat győz. Ezért dolgozunk augusztus óta…
 
Jókay Zoltán: – Gratulálok a békéscsabaiaknak, ők ma sportolók voltak, nagybetűs sportolók…
 
FB IMG 1455392546278
{jumi [*4]}