Tálas Zsuzsanna: Hiszünk magunkban és meglepetésre készülünk a Lodz ellen!

Október 25-én újfent a Bajnokok Ligájában bizonyíthat a Swietelsky – Békéscsaba, ezúttal a Bajnokok Ligájában, a lengyel Budowlani Lodz csapata ellen. A BRSE csapatkapitánya, Tálas Zsuzsanna a tavalyi szezont Lengyelországban töltötte, ahol többször is szembekerült csütörtöki ellenfelünkkel, így őt kérdeztük a párharcról.

-A tavalyi szezont légiósként a Krakkó csapatában töltötted, így többször találkoztatok a Budowlani Lodz csapatával is. Milyen mérkőzéseket vívtatok ellenük?

T.Zs.: Azt tudni kell, hogy én egy olyan csapatba igazoltam tavaly, amely feljutott a lengyel első osztályba, így újoncként vágtunk neki a bajnokságnak. Kétszer találkoztunk velük a szezon során. Emlékezetes volt az első mérkőzésünk ellenük, hiszen három forduló után nyeretlenek voltunk. A negyedik fordulóban a Lodz otthonába utaztunk és egy emlékezetes meccset játszottunk, hiszen 3-0 arányba megvertük őket. Már akkor is fiatal edzőjük volt, aki bele esett abba a hibába, hogy lenézte csapatunkat azért, mert újoncok voltunk a bajnokságban. Tartalékos felállásban léptek pályára és a mester nem lelkesítette be úgy a játékosait, ahogyan azt kellett volna.
Másodjára, amikor találkoztunk velük, akkor is elkövették ugyan ezt a hibát. 2-0-ra vezettek és kiengedett ellenfelünk így egyenlítettünk azonban nem sikerült a bravúr, végül ők nyerték az ötödik játszmát.

-Mennyire változott az ő keretük a tavalyihoz képest?

T.Zs: Tavaly erős keretük volt, megnyerték a szuperkupát, míg a lengyel bajnokságban az elődöntőben véreztek el, a rájátszásban pedig a harmadik helyre sikerült befutniuk. Sok tapasztalt és technikás játékosuk volt, de az a keret kicserélődött, hiszen szélső ütő, átló és feladó posztra is újak érkeztek. Őszintén szólva nem tudom megmondani, hogy erősebbek vagy gyengébbek lettek. Abban azonban biztos vagyok, hogy az érkezők hasonló stílust képviselnek, mint azok, akik elhagyták a klubot nyáron.

-Az összecsapás előtt egy héttel kezdődik az ő bajnokságuk, mit gondolsz ez menyire befolyásolhatja a Bajnokok Ligája mérkőzéseket?

T.Zs: Egyrészt jobban jártak, hiszen valamennyivel kipihentebben várhatják a békéscsabai mérkőzést, azonban ha a másik oldalt nézzük, akkor nemrég jöttek ki a felkészülésből. Két felé is elsülhet mindez. Ha szerencsénk van, akkor szezon eleji formában szerepelnek, tehát hullámzó lesz a játékuk, hiszen egyrészt a játékosok nincsenek összeszokva, másrészt pedig nincsenek meccsritmusba sem.

-Mit gondolsz, hogyan lehet őket megtörni? Milyen gyenge pontjuk van?

T.Zs: Láttam, hogy magas csapatról van szó, vannak azonban alacsonyabb játékosaik négyes ütő pozícióban, így talán a mezőnyjátékuk lehet a gyenge pontjuk. Két magas centerük van, így őket kell mozgatnunk, ahogy csak lehet. Természetesen remek csapatról beszélünk, megvan a játékrendszerük, amelyet okosan használva nagyon erősek lehetnek. Egyértelmű, hogy a mi játékunkat kell rájuk erőltetnünk és hibára kell késztetnünk őket. A lengyel csapatoknak fontos, hogy ott legyenek a csoportkörben és nem fér bele nekik a vereség a Bajnokok Ligája selejtező sorozatban, szóval szinte biztos vagyok benne, hogy mindent bele fognak adni. Szeretnénk meglepetést okozni neki, hiszen nálunk van a hazai pálya előnye, amelyet ha kihasználunk jó esélyekkel utazhatunk Lengyelországba.

-Összességében mit vársz a párharctól?

T.Zs: Eddig sok volt a hullámvölgy a játékunkban, de ebből minél hamarabb ki fogunk lendülni, abban biztos vagyok. Hiszek a csapatban és abban is, hogy hazai pályán meg tudjuk őket fogni, ha elég koncentráltak vagyunk és nem remeg meg a kezünk a kiélezett helyzetekben. El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk rá. Készülünk a párharcra, szóval nagyon bizakodó vagyok. Az idegenbeli mérkőzés nyilván nehezebb lesz, hiszen a Lodz azért erős csapat saját pályáján, de ők nincsenek meccsritmusba mint mi és kevésbé vannak összeszokva. Mindenképpen szoros találkozókra számítok, apró momentumok fogják eldönteni a párharc kimenetelét.