Arccal a CEV Kupa felé!

Nem sikerült a bravúr a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE csapatának a Bajnokok Ligája sorozatban, így a BRSE a CEV Kupában folytatja nemzetközi szereplését, ahol ukrán ellenféllel kell megküzdenünk a legjobb 16 közé kerülésért. A szezon célkitűzéseinek eléréséhez, a továbbjutás az elvárás a csapat irányába a második számú európai kupaporondon.Nívós ellenféllel kezdjük meg a CEV Kupa szereplésünket idén. November 27-én 18 órától, a legjobb 32 között a Khimik Yuzhny csapata ellen lépünk pályára Ukrajnában. Nem lesz sétagalopp a párharc, hiszen a Yuzhny az utóbbi nyolc évben sorozatban megnyerte hazája pontvadászatát, tapasztalt nemzetközi kupa szereplő együttes, soraikban képzett játékosokkal. Jelenleg is vezetik a bajnokságot, nyolc mérkőzésből nyolcat megnyertek, torony magasan kiemelkednek a mezőnyből: egy szettet veszítettek el a nyolc meccs alatt. Valamennyi játékosuk megfordult az ukrán felnőtt és utánpótlás válogatottban, a jelenlegi keretből ketten Európa bajnokságon is szerepeltek. Az idei EB-n Kateryna Dudnyk, és a nemzeti csapat kezdő liberójaként a 20 éves Krystyna Niemetseva is rendelkezik nemzetközi tapasztalattal. De korábban szerepelt a nemzeti csapatban Daria Drozd és a Yuzhny egyik legrutinosabb játékosa, Daria Stepanovska is. Tavaly a CEV Kupában hozzánk hasonlóan a nyolcaddöntőig jutottak.

A célkitűzésekről, a BL mérkőzések tanulságairól Kormos Mihály szakmai igazgatót és Baran Ádámot a klub elnökét kérdeztük.

„Azzal, hogy megváltozott a BL lebonyolítása, illetve kibővült a csoportkörben szereplő csapatok száma, nagyobb esély nyílt egyesületünknek, hogy továbbjusson a selejtezőkből. 16-ról 20-ra nőtt a csoportkörbe jutott csapatok száma, de ebből 18 helyet már kiosztottak az európai rangsor alapján. A maradék két helyért 10 csapat küzd meg. A két legmagasabban rangsorolt csapat az Alba Blaj és a Budowlani Lodz volt, akiket külön ágra sorsoltak.
Egy erős csapattal találkoztunk, hiszen az ottani bajnokság magasabban jegyzett, a lengyel röplabdázás előrébb tart, mint a magyar. Sajnos a 14 fős keretünkből ketten hiányoztak sérülés miatt, Ksenija Ivanovic és Sebestyén Flóra is. Mindezek ellenére csapatunk helyt állt a párharcban, ha pontosabban és eredményesebben játszunk, az esély is meglett volna arra, hogy a következő körbe jussunk. A rutinosabb csapat jutott tovább, hiszen ellenfelünk soraiban klasszis játékosok szerepelnek: Jovana Brakocevic, a női röplabdázás egykori világklasszisa és Femke Stoltenborg, aki két ezüstérmet is szerzett a holland válogatottal.

A lengyelországi visszavágóra újabb játékost veszítettünk el, hiszen Glemboczki Zóra a mérkőzés előtti edzésen szenvedett könnyebb sérülést. Nehéz helyzetben voltunk, de a lányok nagyot küzdöttek. Hasonlóan a békéscsabai mérkőzéshez, az első két játékban működött a megbeszélt taktika, azonban a szettek végére elveszett a koncentráció és képtelenek voltunk kulcsszituációkban megoldást találni. Ellentétben ellenfelünk rutinosabb játékosai, magabiztosan jól játszva oldották meg a helyzeteiket. Csalódott vagyok azért, mert nem éltünk az adódó lehetőségeinkkel.” – értékelt Kormos Mihály.

„Tanulságos volt a Bajnokok Ligája szereplés, azt gondolom, hogy sok maradt ebben a párharcban. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk, nem adjuk fel, továbbra is stratégiai célunk, hogy a csoportkörbe jussunk Európa legrangosabb sorozatában.

A csapat eddigi teljesítménye és szereplése kapcsán van bennem hiányérzet, ezt jeleztem a szakmai stábnak is, ennél több kell! Tudtuk, hogy nehéz lesz négy sorozatban helyt állni, de mi választottuk ezt az utat. Nincs pánik, a bajnoki tabellát nem októberben kell nézegetni, hanem a legvégén. Zsinórban ötször nyertük meg a magyar bajnokságot, tehát jól ismerjük a végső győzelem receptjét.

Nem jött jól Ksenija Ivanovic könyök sérülése, hiszen olyan sportolóról van szó, aki a pályán és azon kívül is vezére a csapatnak, azonban nem siettetjük visszatérését, hiszen hosszú még a szezon, de bízom benne, hogy hamarosan visszatér, mert nagy szükségünk van rá. Addig sem tétlenkedünk, a napokban új játékos érkezését jelentjük be, illetve a későbbiekben is aktívak kívánunk maradni a játékospiacon, tehát elképzelhető, hogy további változások is lesznek.

Azt várom a csapattól és a stábtól, hogy kerekedjenek felül a nehézségeken és mutassák meg a bennük rejlő erőt. Nincs kifogás és mellébeszélés, vasárnap győzni kell az Újpest ellen!” – mondta Baran Ádám a BRSE elnöke.