Szűcs Gréta: célom, hogy minél hamarabb eljussak a felnőtt csapatig!

A BRSE utánpótlás tehetséges, fiatal játékosával, Szűcs Grétával beszélgettünk az Országos Ifjúsági Bajnokság döntőjével, karrierje kezdetével és tanulmányaival kapcsolatban. A 15 éves játékos jelenleg Nagy Attila korosztályos csapatának tagja, aki ifjú kora ellenére, már rengeteg szép eredménnyel büszkélkedhet.

– Hol ismerted meg a sportágat, mióta röplabdázol és előtte kipróbáltad-e magad más sportágakban is?

Sz. G.: Az általános iskola 5. osztályában kezdtem el röplabdázni, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban, Buzássy Emi néni jóvoltából ismerkedtem meg a sportággal, eleinte csak hobbi szinten űztem, majd ahogy idősebb lettem, egyre komolyabban vettem az edzéseket és a mérkőzéseket, mindig arra törekedtem, hogy a legjobb legyek. Jelenleg 9. osztályos vagyok, szóval körül-belül 4 éve röplabdázom. Más sportokat is kipróbáltam természetesen, nagyon sokáig úsztam, még verseny szinten is, de ahogy elkezdtem röpizni, már csupán a saját egészségem érdekében járok úszni. Továbbá 2 évig kézilabdáztam, de hamar rájöttem, hogy az a sport nem nekem való.

– A kezdetekről már beszéltünk, hogyan alakult azt követően a karriered? Kinek a csapataiban játszottál a BRSE-nél?

Sz. G.: Először Fésüs Erzsébetnél játszottam, akinél egy éven keresztül a mini korosztályban szerepeltem. Majd Nagy Attila átvitt az ő csapatába. Azt mondta, hogy lát bennem fantáziát és, hogy centert nevel belőlem mert nagyra fogok nőni. Igaza lett 15 éves vagyok és 183 cm magas. Későn kezdtem a röplabdát, ezért a képességeket nézve el voltam maradva a többiektől, emlékszem több edzésen volt, hogy rácsodálkoztam arra, hogy miket csinálnak a társaim és én is úgy akartam ugrani, olyan erősen ütni és megtanulni blokkolni. Azóta is azon dolgozom, hogy minden nap erősebb legyek és fejlesszem a képességeimet, hiszen mindig azon vagyok, hogy legjobb tudásom szerint segítsem hozzá a csapatomat a győzelemhez és a sikerhez.

– Május 24-26. között Békéscsaba adott otthont az Országos Ifjúsági Bajnokság döntőjének, amelyet végül szett veszteség nélkül nyertetek meg. Hogyan értékeled a szerepléseteket?

Sz. G.: Elképesztően jó volt az egész döntő. Nagyon erős volt a mezőny, úgyhogy számítottunk rá, hogy nehéz mérkőzéseket fogunk játszani. Úgy gondolom, hogy egy jó keretünk volt és teljesen összeért a társaság. A saját játékunkat játszottuk minden mérkőzésen, külön öröm és nagyszerű eredmény szerintem, hogy vesztett szett nélkül hoztuk le a döntőt. A fináléban csak egy cél lobogott a szemünk előtt: az aranyérem és a bajnoki cím megszerzése itt, Békéscsabán.

– Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz az U19-es bajnokság megnyerésén túl?

Sz. G.: A legszebbnek mondanám a most megszerzett aranyérmet, az Országos Ifjúsági Bajnokság döntőjében. Tavaly U17-es korosztályban szintén Békéscsabán lettünk bajnokok, s ez óriási öröm számomra, hiszen így két korosztályban is, hazai pályán ünnepelhettem bajnoki címet. Az Országos Gyermek Bajnokság döntőjében kétszer nyertem ezüstöt, ezen felül pedig az U17-es válogatottal MEVZA bronzérmet szereztem.

– Mikorra tervezed, hogy “bekopogtatsz” a felnőtt csapat ajtaján, mit gondolsz mikor érsz meg erre a nagy feladatra?

Sz. G.: Ez egy nagyon jó kérdés és nem csupán rajtam múlik. Az OIB döntőre készülve együtt edzhettünk a felnőtt keret játékosaival és a stáb egy részével és elképesztően élveztem én is és a többiek is. Ez a lehetőség sokat jelentett számomra, hiszen együtt edzhettem azokkal, akiknek a szintjére szeretnék én is elérni. Természetesen minél hamarabb szeretném felhívni magamra a figyelmet a játékommal. Folytatom a kemény munkát és célom, hogy arra a szintre eljussak, hogy a felnőtt mezőnyben is megálljam a helyemet.

– Milyen iskolába jársz, hol tartanak a tanulmányaid és mi a célod a civil életben?

Sz. G.: A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban tanulok, jelenleg 9. osztályos vagyok. Kifejezetten célom még nincsen, de sokszínű egyéniségnek gondolom magam, szeretek új dolgokat kipróbálni, így jelenleg még keresgélek, érdeklődök sok irányban.

– Meddig szeretnél röplabdázni és mi az, amit elérhetsz szerinted a sportban?

Sz. G.: Nagyon szeretem a sportot, így szeretnék egy hosszú, sikerekben gazdag karriert magam mögött tudni. Úgy gondolom, hogy bármit elérhet az ember, amit csak szeretne, csak kitartónak kell lenni és megtenni mindent a kitűzött cél, vagy célok érdekében.