Parádés győzelem a listavezető otthonában!

A többek által temetett csapatunk bebizonyította, hogy idén is számolni kell vele.

1. MCM-Diamant Kaposvár–Békéscsabai RSE 1:3 (17, –19, –19, –21)

Röplabda Extraliga női mérkőzés. Kaposvár Aréna, 600 néző. V.: Tillmann Gyula, Vári Péter.

Kaposvár: Szűcs K. 13, Sipic 5, Matic 9, Klisura 15, Djuric 11, Tálas 1. Cs.: Szpin (liberó), Szerencsés-Miklai 6. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Békéscsaba: Collar 16, Jerkov 11, Bodnár 8, Fábián, Klaric 25, Pekárik 14. Cs.: Molcsányi (liberó), Grbic 1, Szedmák 1. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 5:2, 7:6, 15:10, 20:12, 22:15, 24:17. 2. szett: 5:12, 11:12, 11:16, 16:17, 15:19, 18:19, 19:23. 3. szett: 4:11, 7:11, 8:14, 11:18, 15:22, 18:24. 4. szett: 2:4, 6:9, 9:14, 12:15, 13:20, 16:22, 19:24.

A listavezető Kaposvár otthonában kellett megvívni első idei hivatalos mérkőzését vérátömlesztésen átesett csapatunknak. A BRSE fiatal kerettel remekül kezdte a szezont, azonban novemberben hullámvölgybe került az együttes, melyet követően sokan már a vészharangot kongatták a klub felett. A játékosok, a szakmai stáb és a menedzsment azonban összezárt, nem foglalkoztak a károgókkal, hanem még nagyobb elánnal folytatták a munkát.

A klubvezetés két helyen változtatott a kereten, az amerikai Ashley Evans helyét Tanja Grbic vette át, míg Barbara Dapic pótlására Milagros Collar érkezett.

Esélyeshez méltóan kezdték a mérkőzést a hazaiak, 5:2-nél időt is kért a vendégek edzője. Próbálta utolérni ellenfelét a BRSE, azonban nem tudták kizökkenteni a magabiztos somogyiakat, akik állandósították a különbséget. Vasja Samec Lipicer cserére szánta el magát, Fábián Fanny helyett Tanja Grbic debütálhatott békéscsabai mezben, akinek már első megmozdulásain látszott, hogy nem ijed meg saját árnyékától. Azonban ez sem volt elég, mivel a védekezésbeli hibák megbosszulták magukat, így a kaposváriak az első szettlabdájukat kihasználva, megszerezték a vezetést.

A 2. etapban egy jóval koncentráltabb és taktikusabb Békéscsaba volt a parketten. Grbic remekül osztogatott, a csapatkapitány Karla Klaric pedig vezérhez méltóan játszott. Horvát légiósunk egyrészt védhetetlenül bombázta az ellenfél állásait, másrészt pedig blokkban is extrát nyújtott. Nedeljkovic edzőnek időkéréshez kellett folyamodnia, de ezúttal ez sem segített. Milagros Collar egy férfi játékosokat megszégyenítő felugrásos szerva után ásszal tette le névjegyét, majd Jerkov küzdelmes labdamenet végén egy szép ütéssel növelte tovább a csabai előnyt, amely már hét pontra nőtt. Azonban nem adták fel a somogyiak, akik egy 5:0-s sorozattal kerültek nagyon közel az ellenfélhez. Szlovén mesterünk magához rendelte tanítványait, rendeztük a sorokat és megtörtük a Kaposvár lendületét, majd Collar ütése lezárta a játszmát, egyenlített a BRSE!

Heroikusan küzdő csapatunk lendületben maradt, támadásban valóságos szőnyegbombázást tartottunk, még védekezésben Molcsányi Rita bizonyította, hogy nem véletlenül tartják itthon legjobbnak posztján. A Kicsi becenévre hallgató liberó elveszettnek labdákat mentett meg, valósággal megbabonázta a hazai támadókat. A szett vége felé, hétpontos előnyük azonban gyorsan lefogyott négyre, de Pekárik Eszter ásza lélektanilag is nagyon fontos pillanatban jött, távol tartotta magától ellenfelét a BRSE. A két szakvezető keverte a kártyákat, hatalmas taktikai csata dúlt, de a csabaiak mindig egy lépéssel ellenfelük előtt jártak. A sérüléséből visszatérő Miklait is bevető somogyiak nem tudtak újítani és az egészen kiválóan röplabdázó Klaric vezérletével megfordította a mérkőzést a BRSE.

A 4. játszmában mindent egy lapra feltéve próbált egyenlíteni a hazai csapat, de a kedélyeket borzoló játékvezetői ítéletek ellenére is higgadt maradó Békéscsaba szívósan őrizte nagy nehézségek árán kiharcolt előnyét. A BRSE kötelékében mindig volt valaki, aki tovább lökte a gárda szekerét, hősiesen harcoltak Bodnár Dorottyáék. A Kaposvár egy pillanatra sem adta fel, de a Békéscsaba végig bírta fejben és erővel is, így megérdemelten nyerte meg a rangadót és bizonyította, hogy korai lenne még leírni az ötszörös bajnokot!

MESTERMÉRLEG:

Sasa Nedeljkovic: Sokat lendített a Békéscsaba játékán a két új játékos, mi pedig sajnos nem tudtunk újítani a végén. Messze még a bajnokság vége.

Vasja Samec Lipicer: A mai mérkőzéssel kapcsolatban kettős érzéseim vannak, először is azért, mert egy új a csapatunk van, amelynek tíz napja sem volt arra, hogy összeszokjon. Nem tudtam, hogy mire számíthatok. Az edzéseken jól teljesítettek a lányok, de egy éles helyzet mindig más. Örülök, hogy harciasan, helyenként magas szinten játszottunk. Boldog vagyok, hogy ezzel a lelkes és sokra hivatott csapattal vághatok neki a következő időszaknak.