Remek hangulatú siker, egy lépéssel közelebb a döntőhöz!

Swietelsky-Békéscsaba–1. MCM-Diamant Kaposvár 3:1 (17, 14, -11, 19)
Extraliga-elődöntő, 1. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Szarka, Horváth

BRSE: Drpa 19, Pekárik 9, Bodnár 8, Karhu 5, Kornienko 7, Klisura 17. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Szatmári 1, Glemboczki 5, Zólyomi 1, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor

Kaposvár: Grbac 2, Lemmens 12, Boshnakova 17, Wirth 2, Szedmák 18, Matic 4. Csere: Szpin (liberó), Hegyi. Vezetőedző: Vincent Lacombe

A három győzelemig tartó párharc állása: 1–0 a Swietelsky-Békéscsaba javára.

Elérkezett a várva várt pillanat, 20 nap szünet után ismét pályára lépett az Extraligában a Swietelsky-Békéscsaba együttese, amely az elődöntő első mérkőzésén az 1. MCM-Diamant Kaposvárt fogadta. Bagyinka Fanni már beöltözhetett a sérülését követően, Ema Strunjakra azonban nem számíthatott Tóth Gábor. A közönségre viszont igen, több mint 1000 szurkoló gyűlt össze a Városi Sportcsarnok lelátóján, akik az elejétől kezdve beleadtak mindent.

1️⃣ Anastasiia Kornienko ásza, Pekárik Eszter blokkja és Marta Drpa pontos ütése megadta a találkozó alaphangját, majd Sara Klisura is feliratkozott a pontszerzők közé. 7:2-es hazai vezetésnél Vincent Lacombe időt kért, ami után az addigi leghosszabb labdamenetet is sikerült behúznunk. Bodnár Dorottya szép centertámadásokkal és egy ásszal növelte nyolc pontra az előnyünket, ami aztán hamar tízre hízott. Lacombe második időkérése után erőre kaptak a vendégek, köszönhetően a visszaeső nyitásfogadásunknak, ezért Tóth Gábor is magához hívta övéit. A Kaposvár ugyan megfelezte a hátrányát, de a játszma végén Salla Karhu pontjaival és Drpa bombájával sikerült a rohamot visszaverni és megnyerni a szettet.

2️⃣ A térfélcsere után is megmaradt a csabai lányok magabiztossága eleinte, ám ezúttal a Diamant nem engedte meglépni a hazaiakat. De csak 5:4-ig volt szoros a szett, majd 8:4-nél egy érdekes játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket, amit aztán korrigáltak a bírók. Ezután annak örülhettek a nézők, hogy a BRSE 14:7-nél már kétszer annyi pontnál járt, mint ellenfele, a hangulat pedig a tetőfokára hágott! A szenzációs atmoszféra lelkesítően hatott a békéscsabai játékosokra, mindenki a jobbik arcát mutatta, és ez az eredményjelzőn is meglátszott. Az előny a végjátékban is nőtt még, végül 11 pontos különbséggel sikerült behúzni ezt a felvonást.

3️⃣ Nagy elánnal kezdték a vendégek a harmadik etapot, ugyanis az első három pontot ők szerezték. 2:5-nél Tóth Gábor időt kért, viszont ez sem zökkentette ki a kaposváriakat, akik néhány szerencsés nyitással növelték az előnyüket. 2:10-nél újabb csabai időkérés következett, majd Drpa ütése végre megszakította a rossz sorozatunkat. Sok hibával játszottunk ekkor, nem igazán sikerült megindítani a felzárkózást, sőt, az olló egyre nyílt. Tóth Gábor sokat cserélt, Bagyinka Fanni visszatérhetett, de pályára lépett Glemboczki Zóra és Zólyomi Rebeka is. Csodát azonban ők sem tudtak tenni, a Kaposvár simán elvitte ezt a játszmát, ami teljesen ellentétesen alakult, mint az első kettő.

4️⃣ Rendkívül hosszú labdamenettel indult a negyedik szett, amit Kornienko fejezett be bravúrral, majd jött egy újabb Drpa-találat, a közönség pedig tombolt! Hatalmas küzdelem zajlott a pályán, de most rendre a csabaiak jöttek ki jobban ebből. Aztán sajnos becsúszott néhány hiba nyitásban, amivel visszajött egyetlen pontra a Diamant. Ekkor újra megráztuk magunkat, határozott blokkmunkával igyekeztünk ellépni, a hajrához érkezve pedig 4-5 pontos fórt építettünk ki. 20:14-nél megérkezett Szatmári Lilla egy ásszal, és ekkor már az első két szettben megszokott önbizalmat és lendületet lehetett látni a lányokon. 24:17 után hét meccslabdából gazdálkodhattunk, amelyek közül a harmadikat Glemboczki bebombázta.

Tóth Gábor:

Fontos lépést tettünk meg, örülök a győzelemnek, köszönjük szurkolóink biztatását! Jól kezdtük az összecsapást, aztán szépen lassan felébredt a Kaposvár. Nem mutattak semmi olyasmit, amit ne tudtunk volna előre, de ez fordítva is így van, hiszen már nem tudunk rejtegetni egymás elől semmit. Az a csapat fog nyerni, amelyik fókuszáltabb, taktikailag felkészültebb és jobban regenerálódik!

Vincent Lacombe:

Gratulálok a Békéscsabának, megmutatták, hogyan kell kezdeni egy elődöntőt. Egy óra előnyt adtunk nekik az első két szett miatt, ennyi kellett, hogy megérkezzünk a meccsbe. Fiatal játékosaink vannak, és a harmadik játszmában meg is mutattuk, hogy a minőséggel nincs gond, csak a kiegyensúlyozottsággal. A második meccsen a saját játékunkra kell koncentrálnunk.

3:1-re megnyertük az elődöntő első mérkőzését, azaz az egy lépéssel közelebb kerültünk a fináléhoz! Folytatás pénteken, 17:15-kor Kaposváron.