Németh Ferenc: A cél, hogy jó hangulatban, de munkával teljenek az edzések!

Augusztus elején a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület U13-as első osztályú csapata is megkezdte az alapozást a 2022/2023-as kiírásra, egy héttel később pedig ugyanígy tett az U15-ös harmadosztályú alakulatunk is. Hogy mi a közös a két együttesben? A vezetőedző személye, aki nem más, mint Németh Ferenc, aki a célokról, a felkészülésről és a saját terveiről is beszélt.

Az előző szezonban szinte minden korosztályban volt csapatod, a következő is ennyire mozgalmas lesz?
Jövőre az U13-as első-, valamint az U15-ös harmadosztályú csapatokat fogom vinni. Az U13-as alakulatban mindenki utolsó éves, U15-ben pedig van első- és másodéves játékos, a két együttes között viszont nincs átfedés, ami a játékosokat illeti.

Milyen célokat tűztetek ki ezekkel a csapatokkal?
A kiemelt, U13-as gárda tavaly a másodosztályban a harmadik helyen végzett, ami nagyon szép eredmény. Az első osztály jóval komolyabb megmérettetés, úgyhogy azt mondom, haladjunk lépésről lépésre. Szeretnénk bejutni az országos döntőbe, ott pedig a minél jobb szereplés a cél. Ha ott bekerülnénk a legjobb négybe, az szintén nagyszerű lenne, ott pedig bármi megtörténhet. De első körben a hatos finálét kellene elérnünk, aztán ott lehet lépegetni.

Az U15-ben is hasonlóak a tervek?
Az egy több csapatból összerakott gárda, tavaly még különböző helyeken játszottak a játékosok. Az első feladat, hogy ezt a csapatot összekovácsoljuk. Az ellenfeleket nem ismerjük, úgyhogy távolabbi célokról csak akkor tudnék beszélni, ha már lesz egy képem arról, milyen erőt képviselnek. Szeretnénk jó eredményt elérni, mindezt úgy, hogy a meccsek és az edzések is jó hangulatban teljenek. 

Hogy zajlik eddig a felkészülés?
Próbáljuk minél jobban kihasználni az Akadémia által nyújtott lehetőségeket. A kiemelt csapattal augusztus elején kezdtük el a munkát, jelenleg hetente hét tréningünk van, ha a futóedzéseket is beleszámolom: kettő reggel, öt pedig délután. Az U15-tel a hónap második hetében kezdtünk el dolgozni, velük négyet edzünk, úgyhogy van különbség, de ez érthető. Aztán szeptembertől lesz egy kis változás, akkor az U13-ban valószínűleg öt edzés marad, az U15 még képlékeny. 

Milyen személyes elvárásaid vannak a következő idényre vonatkozóan? Úgy gondolom, hogy ugyanazt az utat kell folytatnom, amit két évvel ezelőtt elkezdtem, szeretnék folyamatosan fejlődni és a lehető legtöbb tudást átadni a játékosoknak. Igyekszem a lehető legjobb csapatokat építeni, és az is sokat számít, hogy minél jobb hangulatban teljesen az edzések. Munkával, de jó hangulatban. 

Ha egyet ki kellene emelned, mi a legkomolyabb feladat vagy kihívás, ami vár rátok?
Jó kérdés… Szerintem most nem tudnék egy nagyot megnevezni, ami ebben a szezonban előttünk áll, inkább sok kisebb vagy közepes van, amikkel foglalkoznunk kell, de meg fogunk velük birkózni!