Nemzetközi sporttudományos konferencia Békéscsabán, nívós szakmai előadókkal!

Szeptemberben megrendezik a Röplabdázás Hetét Békéscsabán, melynek keretében nemzetközi sporttudományos konferenciának ad otthont a Békéscsabai Röplabda Akadémia. A szervezésről, a nívós előadókról és a célokról Baran Ádám, a BRSE elnöke árult el részleteket.

„A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület újabb területen szeretne a magyar röplabdázás oltárán áldozni ezzel a konferenciával. Nem titok, hogy az elmúlt hónapok során rengeteg energiát fektettünk ebbe, és mint a mögöttünk hagyott évtized legeredményesebb felnőtt- és utánpótlásklubja, van egyfajta küldetéstudatunk, hogy megújítsuk a honi röplabdázást. Amikor bő egy évtizede kapcsolatba kerültem vele, akkor lesújtó állapotokat tapasztaltam, de felvettük a kesztyűt és lépésről lépésre elkezdtük a felzárkózást, amit még a szkeptikusok és elismernek. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy az út elején járunk és rengeteg munka vár még ránk, hogy eljussunk a kitűzött célig” – kezdte gondolatmenetét a klubelnök, aki arra is kitért, hogy itt az ideje rendszert váltani a szakmában, és amikor öt év múlva már komolyabb eredményeket tud majd a röplabdasport felmutatni, akkor a váltás sarokpontjaként fogunk majd erre visszagondolni.

„Számos magyarázatot és kifogást hallani a szakma oldaláról, hogy mi miért nem jó és milyen feltételek, lehetőségek nem adottak. Én ezzel nem értek egyet, hiszen rengeteget javultak a körülmények, illetve senkinek nincs megtiltva, hogy mondjuk külföldi kurzusokon vegyen részt. A mostani, békéscsabai esemény rendkívül fontos momentum lesz a magyar röplabdázás életében, mert ez egy olyan szintű konferencia, amire nemzetközi szinten is kiemelt figyelem irányul. Készen állunk arra, hogy szintet lépjünk ebben is, és nem titok, hogy a következő években is több hasonló tudásfórumnak fog otthont adni a Békéscsabai Röplabda Akadémia”

– mondta Baran Ádám, majd hozzátette, hogy nagyon szeretné, ha az Akadémia szellemi bázisa lenne a magyar röplabdázásnak. Azt sem titkolja, hogy a közeljövőben nemzetközileg is elismert szakembereket kíván bevonni a munkába, akik több tudományterületet is lefednek.

Ami az elnök személyes motivációját illeti, az élethosszig tartó tanulás elkötelezett híve, számtalan külföldi tanulmányúton vesz részt, figyeli a trendeket és rendszeresen beszélget a szakma nagyjaival. Azt is elmondta, honnan jött az ötlet egy ilyen eseményre:

„Az elmúlt időszakban kétszer is részt vehettem a Nemzeti Kosárlabda Akadémián rendezett nemzetközi sporttudományos konferencián, és hatalmas inspirációt merítettem abból, amit ott Rátgéber Lászlóék csináltak. Nem véletlen, hogy ő is itt lesz nálunk az előadók között, hiszen bár délután több röplabda-specifikus előadással készülünk, azonban vendégül látjuk más sportág szakembereit is.”

A konferencia persze nem jöhetne létre támogatás nélkül, de ebben sem volt hiány:

„Rendkívül örömteli volt, hogy amikor a Magyar Röplabda Szövetség részére prezentáltam az ötletemet, akkor teljes együttműködésről biztosított a szervezet. Vatai Gabriella operatív igazgató rengeteg segítséget nyújt a konferencia megszervezésében, Ludvig Zsolt főtitkár úrral pedig szakmai kérdésekben konzultáltam.”

Sőt, nemzetközi hozzájárulásról is beszélhetünk, hiszen 2020 márciusában a magyar és a szerb szövetség együttműködési megállapodást kötött, egy hétre rá azonban berobbant a koronavírus-járvány, és tulajdonképpen eddig lehetőség sem akadt kamatoztatni ezt a partnerséget. Most viszont végre a tettek mezejére lépünk ezzel a rendezvénnyel.

Nem akárki érkezik majd Békéscsabára ennek az együttműködésnek köszönhetően:

„Ugyan még nem szeretnénk lerántani a leplet minden vendégről és előadóról, annyit azért elárulok, hogy Daniele Santarelli, a Conegliano vezetőedzője és a szerb női válogatott szövetségi kapitánya meghatározó szerepet kap majd a konferencián. De természetesen további, neves szakemberek közreműködésére is lehet számítani”

– zárta gondolatait Baran Ádám.

A konferencia teljes programja IDE KATTINTVA olvasható.

A konferenciára jelentkezni az alábbi linkre kattintva lehet:
https://brse.hu/konferencia/