Hétvégén jön a felkészülés legélesebb próbatétele!

Mintegy másfél héttel a szezon első tétmeccse előtt a romániai Lugosra utazik a Swietelsky-Békéscsaba, hogy részt vegyen az ott megrendezésre kerülő nemzetközi felkészülési tornán. Az esemény egy ideje már hagyománynak számít és biztos helye van a békéscsabai naptárban, ez a környezet és színvonal ideális lehet arra, hogy a csapat képet kapjon arról, hol is tart. Baran Ádám, a BRSE elnöke összegezte az eddigi folyamatokat, elárulta, mit vár a lugosi viadaltól, valamint beszélt egy lehetséges igazolásról is.

„A felkészülési mérkőzések megtervezése mindig komoly és felelősségteljes munka. Ilyenkor a szakmai stáb a menedzsmenttel karöltve megbeszéli az irányokat és az időpontokat, hosszú évek óta hasonló metodika szerint építjük fel ezt” – kezdte Baran Ádám, majd hozzátette, hogy az eddigiek alapján – azaz az UTE vendégjátéka, a Fatum-kupa megnyerése, valamint a mátraházi edzőtábor – úgy gondolja, a kellő ütemben zajlik a felkészülés, aminek nagyon fontos állomása lesz a hétvégi lugosi nemzetközi torna. Továbbra is tartják: nem az eredmény a lényeg ilyenkor, sokkal inkább az, hogy le tudják mérni, hol is tart éppen a csapat.

„Ami a lugosi tornát illeti, több mint egy évtizedes stabil kapcsolatunk van az ottani klubbal, amely hosszú ideje a román bajnokság egyik élcsapata, most is kiválóan erősített. Céljuk az éremszerzés a hazai pontvadászatban, és a nemzetközi porond kiharcolása. A helyi menedzsmenttel való partnerségünk kiállta az idő próbáját és immár hagyomány, hogy részt veszünk a nemzetközi tornájukon. Ez azért is örömteli, mert ennek köszönhetően rendszeresen tudunk nívós edzőmérkőzéseket játszani. Az előttünk álló hétvégén is patinás viadalt rendeznek a lugosiak, hiszen a néhány évvel ezelőtt még Bajnokok Ligája-döntőt játszó Alba Blaj mellett a szerb Szpartak Szabadka is ott lesz rajtunk és a házigazdán kívül”

– folytatta a klubelnök.

A menetrendről is elárulta a részleteket. Mindennap pályára lép a Swietelsky-Békéscsaba: pénteken a Blaj ellen kezd, szombaton a Lugos ellen lép pályára, vasárnap pedig a Szabadka ellen zár, amely egyébként több ismerős játékost is a soraiban tudhat. Ez pedig kiválóan szolgálja majd a felkészülést, hiszen nemzetközi szinten is jegyzett együttesek ellen vizsgálhatja meg a szakmai stáb, hogyan állnak jelenleg a dolgok. A szemek előtt ott lebeg az október 11-i dátum, amikor is az ukrán bajnok Prometey ellen debütálunk hazai pályán a MEVZA-kupában, ezért is fontos megnézni, hogy hol kell csiszolni a formán.

A hétvégi torna erőviszonyairól is beszélt a BRSE első embere: 

„A Blaj-t jelenleg is magasra taksálják, de persze mindenkinek a közelmúltbeli BL-finálé jut eszébe róluk. Az biztos, hogy most is a bő európai elithez tartoznak, viszont néhányan hiányozni fognak, mert a világbajnokságon érdekeltek, azonban így is komoly játékerőt képviselnek. Ugyanez elmondható a Lugosról, jelentős erősítést végeztek nyáron, nem kis csata vár ránk ellenük. Illetve ezeknek a tornáknak van egy olyan vetülete, hogy kapcsolatokat építhetünk, tapasztalatokat cserélhetünk a többi résztvevővel, és erre is kimondottan hasznos lesz ez a hétvége.”

Arra is kitért, hogy ő személy szerint mire lesz kíváncsi a következő három napban:

„Nekem mint klubvezetőnek az elsődleges feladatom az, hogy optimális kereteket teremtsek a felkészüléshez. Ebbe beletartozik az is, hogy a stábnak olyan lehetősége legyen megméretni a csapatot, mint mondjuk ez a torna. Az is fontos, hogy tudjam, a csapatot ez motiválja. Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a szezonban számos nemzetközi csata vár ránk, ahol helyt kell állnunk, és ebbe az irányba kiválóan illik bele ez a rendezvény. A stáb és a játékosok is optimistán nyilatkoznak arról, hogyan áll és milyen a csapat szakmailag és közösségi szempontból. Nagyon egységesek és ezt mindenki kiemeli, én pedig arra vagyok kíváncsi, hogy ilyen erős ellenfelek ellen és bizonyos helyzetekben hogyan fognak működni csapatként. Azt várom, hogy úgy lépjenek pályára és olyan erényeket villantsanak meg, amik a BRSE értékrendjéhez tartoznak és a szezon során a szimpatizánsokat is minél nagyobb számban kicsalja a lelátóra.”

A klubvezető azt is megjegyezte, hogy egy hely még kiadó centerposzton, a stábbal pedig aktívan figyelik a játékospiacot, de semmiképp sem szeretnének elhamarkodott döntést hozni. Mivel jelenleg biztató a csapat, most a legfontosabb az, hogy megfelelő ember kerüljön kiválasztásra. Zajlanak az egyeztetések, és amint úgy ítélik meg, hogy lépni kell, akkor azt meg fogják tenni. Gondolatait azzal zárta, hogy rendkívül büszke arra, hogy a Fatum-kupa első napján a Maribor ellen négy magyar játékossal kezdett az együttes, közülük többen saját nevelésűek. Ebből is kiderül, hogy továbbra is számítanak a fiatalokra, és ez még mindig prioritás.