Baran Ádám: Idén új távlatokat nyitottunk

Eredményes és sikerekben gazdag évet zárt 2022-ben a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület, de jövőre akár újabb szintet léphet. Baran Ádám klubelnök szerint idén is sikerült a magasra tett célokat elérni, aminek köszönhetően újra bebizonyosodott, hogy a BRSE több mint egy profi sportklub. A sportvezető azt is garantálta, hogy 2023-ban sem fog megelégedni a múltbéli eredményekkel, és a konkrét terveiről is beszélt.

 

Ha egyetlen mondattal kellene jellemezned a 2022-es évet, mi lenne az?

Új távlatokat nyitottunk.

Miért ez a mondat?

A klub már régóta túlmutat azon, hogy sikeres utánpótlás-bázis, vagy hazai és nemzetközi porondon sikeres felnőtt csapat, amit a 2022-es esztendő is bebizonyított. Ezek fenntartása és fejlesztése mellett ugyanis saját erőből üzemeltetünk egy közel kétmilliárdos létesítményt, pedig ezek működtetése külön-külön is komoly feladat lenne.
A Békéscsabai Röplabda Akadémia kapcsán nem elégedtünk meg annyival, hogy kinyitjuk a kapukat és megpróbáljuk megtölteni tartalommal, hanem olyan projekteket vittünk végbe 2022-ben, amelyek a maguk nemében egyedülállónak tekinthetők. Volt több óvodás rendezvényünk, általános iskolai kiválasztó programunk, ahol több száz gyereket ismertettünk meg a röplabda alapjaival. Szintén több száz gimnazista fordult meg az egészségnapjainkon, valamint egymás után három korosztályos UP-döntőnek adtunk otthont, ami egyedülálló a magyar röplabdázás történetében és a Magyar Röplabda Szövetség visszajelzései alapján párját ritkítóan színvonalasak voltak. Végül a tudomány oltárán is áldoztunk és megrendeztünk egy nemzetközi sporttudományos konferenciát, plusz egy válogatott mérkőzést is hoztunk Békéscsabára. Ha valaki végigkövette az évünket, az láthatja, hogy a BRSE már bőven több mint egy utánpótlásnevelő intézet és egy professzionális sportklub. Elmondható, hogy országos és nemzetközi viszonylatban is kivételes, amit a komplett BRSE holding csinál.

Miben lépett előre a klub 2021-hez képest?

Nehéz egy területet kiemelni. Az biztos, hogy profibban működik a munkaszervezet, mint korábban, mindezt úgy, hogy komoly teher van rajtunk. Az előző években megszilárdult az a fajta koncepció és filozófia, amiben mindannyian hiszünk. Azt valljuk, hogy ez az út sikerekkel kecsegtet utánpótlás- és felnőttszinten egyaránt. Nem könnyű, de az elmúlt 12 évben mindig a nehezebb utat választottuk, és büszkék vagyunk arra, hogy honnan építettük fel ezt a klubot. Megvannak azok az elvek, amik mentén ezt folytatjuk, tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenkinek szimpatikus vagy nem ért ezekkel egyet, de mi ragaszkodunk ehhez. Aki hisz ebben, az jön velünk, aki meg nem, az nem. Többek közt ezért is tölt el büszkeséggel, hogy a felnőtt csapat mellett milyen egységes stáb dolgozik. Sokan kétkedve fogadták a döntésemet annak idején, hogy Tóth Gábor személyében fiatal, viszonylag kevés tapasztalattal rendelkező, magyar vezetőedzőt neveztem ki. Immáron harmadik éve dolgozik itt, belenőtt a feladatba. Vagy mondhatom Ferenc Károlyt, aki szintén régóta van itt, és az ide érkező játékosok számára önmagában garancia, hiszen tisztában vannak azzal, milyen tudás birtokában van. Antonio Ferrarival és Filius Istvánnal együtt szoros egységet és remek közösséget alkotnak, akik mindent megtesznek, hogy sikeres legyen a klub.
Nem is titkolom, hogy velük hosszú távon tervezünk!
Az is örömteli, hogy a munkaszervezet több részlegén fiatal, agilis, az adott területen a legjobbak között lévő szakemberek dolgoznak, legyen szó projektmenedzsmentről, operatív igazgatásról, pénzügyi területről. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen tudásbázist sikerült létrehozni és hogy ennek a szervezetnek a mindennapjaiban aktívan részt vehetek.

Szóba került több esemény is. Ezek közül melyik volt a BRSE számára a legfontosabb 2022-ben?

Elfogult leszek és a nemzetközi sporttudományos konferenciát mondom, mert az a magyar röplabdázás szempontjából is kivételes kezdeményezés és megvalósítás volt. Nem titok, hogy rengeteg időt, energiát és munkát tettünk bele, elkötelezettek vagyunk abban az irányban, hogy a hazai röplabdázást ilyen szinten is segítsük és magas szintre emeljük. Jó volt látni, hogy az egyébként igencsak széttagolt sportági társadalomban egységet teremtett ez a rendezvény. Természetesen az utánpótlás-döntőkre is büszke vagyok, valamint arra is, hogy hosszú idő után ismét női válogatott mérkőzésnek adott otthont Békéscsaba. De megemlíthetném a felnőtt csapat szereplését is, ahol igyekszünk egy inspiráló közeget létrehozni, a közös célok pedig motiválhatják a játékosokat. A profi sportban az eredménycentrikusság kiemelt fontossággal bír, de én nem vagyok csalódott azért, mert 2022-ben „csak” egy bajnoki ezüstérmet és egy kupabronzot nyertünk.

Természetesen az az elvárás 2023-ra, hogy valamelyik sorozatot meg kell nyernünk (ebbe beletartozik a MEVZA is), és ez a garnitúra alkalmas rá. Nyáron sokat dolgoztunk azon, hogy olyan játékosok kerüljenek ide, akik ennek meg tudnak felelni. A professzionális sport önző világ, amit a szurkolók kevés esetben látnak. Mi az egységességre törekszünk, de persze előfordul, hogy ez nem mindenkinek kényelmes. Aki nem tudja a saját érdekét alárendelni a klubénak, az az együttműködés rövid úton megszűnik. Mindenesetre büszkén nézem, hogy milyen szakmai munka folyik a csapatnál, és hiszek abban, hogy ennek meglesz az eredménye.

A BRSE saját útján mi lehet a következő állomás?

Az utánpótlás-nevelés professzionalizálása. Jelenleg azt látom, hogy adott az infrastruktúra, az eszközpark és a háttér, viszont a következő nagy projektünk, hogy megreformáljuk az egészet. Nyilván nehéz, de van egy hosszú távú víziónk: a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület úgy legyen sikeres itthon és nemzetközi szinten is, hogy a csapat gerincét saját nevelésű játékosok adják. Szeretnénk, hogy mentálisan, fizikálisan és taktikailag jól felkészített, sikerre éhes fiatalok dörömböljenek a felnőtt csapat ajtaján. Ettől sajnos jelenleg messze vagyunk.

A feladatunk az, hogy a nemeket igenekre váltsuk. Sok tekintetben van egyfajta ellenállás az új dolgokkal szemben, viszont az elmúlt 12 év tükrében kijelenthető, hogy ezt a projektet is sikerre fogjuk vinni. Paradigmaváltásra lesz szükség, és annyit elmondhatok, hogy már elkezdtünk dolgozni azon, hogy új alapokra helyezzük a BRSE utánpótlását, ami a mostaninál hatékonyabb lesz és követi a stratégiánkat. Rengeteget invesztáltunk a fiatalok képzésébe minden téren (eszköz, humán erőforrás, infrastruktúra), ennek záros határidőn belül termőre kell fordulnia. Tény, hogy a csapatok sikeresen szerepelnek a saját korosztályaikban, de mi nem UP bajnoki címeket akarunk gyűjteni, hanem sikeres felnőtt sportolókat nevelni.

Ezen kívül miben szeretnél fejlődést látni jövőre?

Ebben mindenképp, de mivel maximalista ember vagyok és ezt ki is vetítem a teljes munkaszervezetre, ezért egyértelmű, hogy itt a tegnap sikere nem elég. Folyamatosan harcolni kell és a legmagasabb célokat ostromolni, motiváltan és elkötelezetten. Tudom, hogy ez jelenleg sok közegben furcsa, de ez a klub addig így fog működni, amíg én leszek az elnöke és ebben sosem fogok kompromisszumot kötni. Nincs tabu, nincsenek szent tehenek és bízom abban, hogy egyre többen veszik majd észre, hogy a középszerűség és a kényelem maximum középtávon kifizetődő. Minden áldott nap rengeteget kell dolgozni és igyekszem a szervezet elé jó példával állni ebben is.

A te, klubbal közös újévi fogadalomtételed hogy hangozna, ha lenne?

Ilyen tekintetben nem vagyok a szavak embere, jobban szeretem, ha a tettek beszélnek. Az is ritka, hogy bárminemű fogadalmat tegyek. Ami biztos, hogy 2023-ban még többet fogunk dolgozni azon, hogy a magasra tett célokat elérjük. Kivételes lehetőségeket tartogat számunkra ez az év, több területen is vannak már olyan megállapodásaink, amik erre világítanak rá. Hiszek abban, hogy kemény munkával és összefogással ezeket a célokat meg is fogjuk valósítani és egy páratlanul sikeres évet zárhatunk jövőre.