A finálé a cél a hazai rendezésű U17-es tornán

A nyár beköszöntött, de ez nem jelent automatikusan szünetet mindenki számára, sőt! A BRSE U17-es csapata azok után, hogy domináns teljesítményt nyújtott a szezon során, hazai pályán, a Békéscsabai Röplabda Akadémián harcolhat a hétvégén az aranyéremért a Szalayné Sebők Éva U17 Országos Bajnokság hatos döntőjében. A várakozásokról a fiatalok edzőjével, Csányi Rolanddal beszélgettünk.

Domináns alap- és középszakaszon van túl az U17-es csapat, szerinted minek köszönhető ez a fölény?

Jó hatással volt a teljesítményünkre az, hogy a csapat magja nemcsak az U17 I., hanem az U20 II. osztályban is szerepelhetett. Összeszokásban, rutinszerzésben érződött ez a leginkább a szezon során, több csapat előtt tudtunk járni. A Vasas szorongatott minket leginkább, ők is ugyanezt a metodikát követték, U15-ben és U17-ben is elindultak ugyanazzal a csapattal, de az UTE és a Balatonfüred is NB I-es vagy U20-as játékosokkal érkezik, szóval a több fronton történő, felfelé játszhatás pozitívan sült el több klubnál is.

Mit szóltatok ahhoz, amikor kiderült, hogy hazai környezetben szállhattok harcba az aranyért?

Mindig nagy öröm az Akadémián játszani, ezt a lányok is így gondolják. Azt tudni kell, hogy ezt a korosztályt is érzékenyen érintette a Covid miatti bezártság, és ezért azt is szerették, amikor máshol kellett pályára lépni, viszont annak nagyon örültek, hogy hazai közegben próbálhatják megszerezni a legfényesebb érmet.

Érzel a csapaton plusz nyomást emiatt?

A klub részéről nincs ilyen, megvolt mindenünk a felkészülés során és meglesz a fináléban is. Egyedül csak mi tudunk magunkra nyomást helyezni, de bízom benne, hogy ezt képesek leszünk kezelni. Ez a csapat már eddig is sokszor járt döntőben vagy annak a közelében, nem lesz ismeretlen az atmoszféra. Persze van bennünk egy kis izgalom, de remélhetőleg ez az egészséges szintű lesz.

Nehézségben akadt ehhez hasonló kihívás a szezon során?

Nem, mert annyira pörgős volt az egész menetrend, hogy nem is nagyon volt időnk ezekkel foglalkozni. Minden héten játszottunk, nem gondolkozhattunk azon, hogy „mi lesz, ha…” vagy „mi lett volna, ha…” Ez volt az első kétfrontos szezonunk, mentünk, játszottunk, jó visszajelzéseket kaptunk a sok győzelemmel, de az is fontos, hogy jókor tudjunk nyerni.

A kettős terhelés miatt kellett valamennyire priorizálni a bajnokságokat?

Én azt közvetítettem a csapat felé, hogy az U20 II. osztály a mi esetünkben egy kiegészítő sorozat, és az U17 az elsődleges. A lányok hol ezt, hol azt érezték egy kicsit jobbnak vagy színvonalasabbnak, hiszen az U20-ban mégiscsak négy évvel idősebbek ellen játszottak, ami sokszor komoly kihívást jelentett nekik. Ha volt esetleg egy könnyebb fordulónk az U17-ben, akkor az idősebbeknél biztos, hogy egy nehezebb következett, amire ugyanúgy élesnek kellett maradni.

Mi az, amivel elégedett lennél ezen a hétvégén?

Az utóbbi hónapokban dolgozott velünk egy mentáltréner, aki támogatott bennünket a felkészülésben, remélem, ezek a foglalkozások tudtak abban segíteni, hogy ne riadjunk meg a feladattól. Saját magunkat kell építeni a tornán és szeretném is ezt látni. Eredmény szempontjából mindenképp a finálé a cél.

A torna június 2-án, pénteken kezdődik. Az első nap menetrendje:

9:30: UTE–Nyíregyháza
11:00: SZBRA–MTK
12:30: Nyíregyháza–BRSE
14:00: MTK–Vasas
15:30: BRSE–UTE
17:00: Vasas–SZBRA