Baran Ádám: A válogatott meccsekkel szeretnénk kiszolgálni a sportszerető közönséget

Júliusban nemzetközi röplabdás események házigazdája lesz Békéscsaba, hiszen a hónap első napján a felnőtt férfi válogatott játszik Ciprussal az Ezüst Európa-liga elődöntőjében, 11. és 19. között pedig az U17-es leány Európa-bajnokság két csoportjából az egyiket látja vendégül városunk. Az előkészületekről és a motivációról Baran Ádám, a BRSE elnöke beszélt.

„Alapból örömteli, hogy Békéscsaba egy olyan nemzetközi eseménynek ad otthont, mint az U17-es Európa-bajnokság, ami a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület sok-sok éves munkájának az egyik megkoronázása. Ez egy összetett dolog, hiszen Békéscsaba önkormányzatával, valamint a Magyar Röplabda Szövetséggel együttműködésben szervezzük ezt a rendezvényt, ami a maga módján kuriózum. Ez is mutatja, hogy a nemzetközi röplabdázás térképén ott van a város, sőt markáns szerepet tölt be”

– kezdte a klubelnök, majd kitért arra is, hogy továbbra is fontos motivációs tényező, hogy kiszolgálják a helyi sportszerető közönséget, éppen ezért törekszenek arra, hogy a nyári időszakban is próbáljanak rendezvényeket hozni Békéscsabára. Mindenki szívesen emlékszik vissza a tavalyi női Eb-selejtezőre, ahol látszott, hogy a játékosok is örömmel jöttek, mert tudták, hogy Békéscsabán telt ház és egyedülálló hangulat fogadja őket, a klubnál egyfajta küldetés, hogy szórakozást garantáljon a szimpatizánsoknak, még akkor is, ha adott esetben az ilyen rendezvények megszervezése mögött több hónapos kemény munka áll, ami jelentős terhet ró a BRSE-re.

„Az idei nyár különleges az Eb szempontjából, de amikor felvetődött annak a lehetősége, hogy Békéscsabára hozzunk felnőtt férfi válogatott mérkőzést, nem haboztunk. A város, az MRSZ és a klubunk hármasa pillanatok alatt konszenzusra jutott, hiszen ez egy speciális időszak, nincs olimpia vagy labdarúgó-világbajnokság, de azt tapasztaljuk a szurkolók részéről, hogy hatalmas az igény az élő sporteseményekre. Az is mozgatta a fantáziánkat, hogy korábban még nem volt Békéscsabán férfi válogatott mérkőzés”

– mondta a BRSE elnöke, majd hozzátette, hogy egy viszonylag friss élmény is közrejátszott a kezdeményezésben, ugyanis nagyon komoly benyomást tett rá a torinói Bajnokok Ligája Superfinals, amit élőben tekintett meg, a férfi mérkőzés energiája és dinamikája pedig annyira lenyűgözte, hogy meg is fogalmazódott benne egy békéscsabai férfi meccs megrendezése.

„Biztos vagyok benne, hogy a szurkolóknak tetszeni fog a férfi válogatott meccse és nagy élménnyel fognak hazamenni, arról nem is beszélve, hogy ez az újjáépített csapat megérdemli a bizalmat. Sokan kételkedtek, hogy mire lehetnek képesek, de Nagy Péter szövetségi kapitány vezetésével bebizonyították, hogy érdemesek a bizalomra. Örülünk, hogy ők is megtapasztalják, milyen a békéscsabai katlanban úgy játszani, hogy nekik szorít a publikum.”

Ilyenkor persze más szempontokat is szem előtt kell tartani, hiszen ezek a rendezvények sportgazdasági és -turisztikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bírnak. Baran Ádám abban bízik, hogy rengeteg olyan ember fog Békéscsabára érkezni, aki magától nem biztos, hogy jönne, de most itt fog megszállni, fogyasztani, szolgáltatást igénybe venni. Sőt, ha jól érezte magát, akkor viszi a város hírnevét és akár vissza is térhet később. Az önkormányzatnál felismerték ennek a lehetőségét, és mind az U17-es Eb, mind a válogatott meccs szempontjából maximális partnerséget mutat a város.

A BRSE-nek nem lesz szokatlan feladat ilyen kaliberű összecsapásokat vagy tornát rendezni, a klub pedig a szövetség irányából is érzi a bizalmat. Baran Ádám elmondása szerint az MRSZ-nek garancia az a fajta szakmai tapasztalat, amivel a klubnál tevékenykedő kollégák rendelkeznek. A mérkőzések rendezéséért felelős szakembereket minden alkalommal kimagaslóan értékelték a supervisorok, és persze Békéscsaba is ideális helyszín. A felújított Városi Sportcsarnok alkalmas az ilyen rendezvényekre, a néhány méterre fekvő Akadémia pedig kiváló edzőcsarnokként tud funkcionálni ilyenkor. Az MRSZ-nél tudják, hogy nem kell nagy méretű humánerőforrást megmozgatni, mert a helyi szakemberek is képesek ellátni a feladatot.

„Komoly együttműködésre van szükség, mert a felnőtt csapat gazdasági hátterének biztosítása, az UP-csapatok működtetése és az Akadémia üzemeltetése alapból horrorisztikus terhet rak a menedzsment vállára, de ez nem panaszkodás, mert fontosnak tartjuk az ilyen küldetéseket is. A bejelentés után egyből rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, mindenki tudja, hogy Békéscsaba jó házigazda lesz, nagyon sokan fognak idelátogatni, és nemcsak az ország minden tájáról, hanem érkeztek már megkeresések határon túli területekről is, hogy szurkolhassanak a magyar nemzeti csapatnak”

– zárta gondolatait a BRSE első embere.