Óriási siker volt az U17-es Eb, további nemzetközi események érkezhetnek Békéscsabára

2022 szeptemberében Békéscsabán megrendezésre került a „Röplabdázás hete” című eseménysorozat, melynek keretében városunk otthont adott az I. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciának, a magyar női válogatott pedig itt zárta az Európa-bajnoki selejtezőit. 2023 júliusára viszont utólag rámondhatjuk, hogy ez volt a röplabdázás hónapja. A férfi válogatott kétszer lépett pályára hó elején az Ezüst Európa-liga elődöntőjében és döntőjében, majd jött a Héraklész torna, végül pedig a csúcsesemény, az U17-es leány Európa-bajnokság, amely további 28 mérkőzést jelentett a Városi Sportcsarnokban.

Ezt az időszakot természetesen rengeteg munka előzte meg, néhány hónappal ezelőtt pedig Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület azt mondta, hogy „a BRSE mint klub túlnőtt a felnőtt csapat sikerein vagy annak üzemeltetésén. Nagyobb dolgokban gondolkozunk és emiatt értünk el oda, hogy már nemcsak itthon, hanem Európában is magasan jegyzik a klubot. Szellemi műhelyként is működünk, aminek bizonyítéka volt többek közt az I. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferencia, célunk eljutni addig, hogy módszertani központ lehessünk.”

Ez a néhány hét más okból is különleges volt az elnök számára:

„Az U17-es Európa-bajnokságot személyes mérföldkőnek is tartom, hiszen anno 2019 végén szorgalmaztam a szerbekkel való együttműködést, biztos voltam abban, hogy ez egy kitörési pont lehet a magyar röplabdázásnak. Az MRSZ meg is adta nekem erre a lehetőséget, aztán amikor 2020 márciusában megkötöttük az együttműködést, sokan legyintettek erre, ráadásul nem sokkal később a Covid miatt leállt a világ és alig lehetett nemzetközi kapcsolatokat ápolni. De azt rögtön közösen deklaráltuk, hogy szeretnénk együtt utánpótlás világversenyt rendezni, amit az Európai Röplabda Szövetség is a kezdetektől fogva támogatott, mert tudta, hogy jó kezekben lesz.”

Úgy tűnik, a CEV jó lovakra tett, mert már a szervezést segítő meetingek alatt is lenyűgözte a nemzetközi delegációt a Békéscsabai Röplabda Akadémia és az infrastruktúra. Ez egybecsengett azzal, amit korábban Lorenzo Micelli vagy Jan de Brandt is elmondott, hogy európai viszonylatban is egyedülálló létesítmény. Több ország fiataljai végig videózták az épületet, amikor először beléptek, és ez nemcsak a klubnak elismerés, hanem a magyar sportágnak is.

Francois De Tschudy, a francia csapat edzője is hasonló véleményen volt a csoportkör végén:

„Nagyszerű körülmények fogadtak minket Békéscsabán, és azt hiszem, a verseny- és a bemelegítő csarnok is minden igényt kielégített. A hotelről is csak jót tudunk mondani, az ételek rendben voltak és mindenki nagyon segítőkész volt.”

Panagiota Kefala, a görög csapat másodedzője is pozitívan értékelt:

„Minden nagyon szuper volt! Mindenki vendégszerető volt, barátságos és kedves emberek lesték minden óhajunkat. A csarnok azon kívül, hogy gyönyörű, kitűnő atmoszférája és hangulata van, úgyhogy biztos szívesen fogunk visszaemlékezni erre a tornára és a helyszínre.”

A rendezvényről mindenki szuperlatívuszokban beszélt, ami azért melengeti Baran Ádám szívét, mert a háttérben ez egy rengeteg munkát igénylő együttműködés volt az MRSZ, Békéscsabai Megyei Jogú Város és a BRSE munkatársai között.

„Mindenki nagyon sokat tett bele és le a kalappal az MRSZ szakemberei előtt, akik olyan technikai háttérrel és tapasztalattal vértezték fel magukat az elmúlt években, hogy egyértelműen képesek bármikor magas szintű rendezvényt csinálni. A város is magáénak érezte az eseményt, ott volt a főtéren a gigantikus röplabda, amivel a turisták is fotózkodtak. A saját kollégáimmal nyilván elfogult vagyok, heroikus munkát tettek bele, nem beszélve az utánpótlás játékosairól, akik minden meccsen labdagurítóként tevékenykedtek.”

Baran Ádám azt is elárulta, hogy Békéscsabáról is sok kedves visszajelzést kapott, de európai edzők, menedzserek, játékosok, szülők is gratuláltak neki, hallották és látták, hogy milyen nívón alkottak, ugyanilyen véleményeket hallott akkor is, amikor átment a döntőre Vrnjacka Banjára. Hozzátette, nemcsak a profizmus vagy az infrastruktúra, hanem a vendégszeretet is lenyűgözött mindenkit, és abban is biztos, miután szerb sportvezetőkkel, többek között az ottani szövetség elnökével, Mester Gyulával tárgyalt, hogy nem ez volt az utolsó közös projekt.

Horváth András, a magyar U17-es csapat edzője is megosztotta érzéseit:

„Fantasztikus volt az Eb hangulata és szervezése, tudtuk azt, hogy a békéscsabai szurkolók és szimpatizánsok minden tőlük telhetőt megtesznek majd, hogy a mérkőzések folyamán segítsék a csapatot. Ezért rendkívül hálásak vagyunk, akárcsak a BRSE vezetésének és minden dolgozójának, akiknek kizárólag köszönettel tartozunk, hiszen mindenben segítettek bennünket és megkönnyítették a magyar válogatott mindennapjait, nem tudtunk olyan kérdéssel fordulni hozzájuk, amit ne teljesítettek volna vagy ne tettek volna meg mindent azért, hogy sikeresek legyünk. Úgyhogy, KÖSZÖNJÜK!”

Baran Ádám úgy fogalmazott, nem tartja magát kishitű embernek és mer nagyot álmodni, de őt is meglepte, milyen reakciókat kapott.

„Az elmúlt egy hónapban mi voltunk a magyar röplabdázás fővárosa, kezdve a Heraklész Programmal, a férfi válogatott meccsein át az U17-es tornáig. Örülök, hogy abban az időszakban, amikor viszonylag kevés sportesemény volt, a nézők élőben szurkolhattak a magyar válogatottnak az Európa-ligában, és ki merem jelenteni, hogy nem ez volt az utolsó ilyen alkalom.”

És hogy mit tartogat a jövő? Baran szerint a békéscsabai rendezést és partnerséget látva nem titok, hogy több országban is felmerült a velünk való közös rendezés, sok minden körvonalazódik már. Az biztos, hogy a szerbek továbbra is szeretnének együttműködni a klubbal és a várossal, de olyat nem árulna most el, ami nem publikus. Van több terve is, beszélt is a jövőbeli eseményekről, és számos olyan ötlet van a noteszében, amik nemzetközi szinten is komoly rendezvényeket hozhatnak Békéscsabára.

„Magasra tettük a mércét, de tudom, hogy még mindig van feljebb.“

És az elmúlt évek azt mutatják, hogy ezekből a tervekből mindig valóság lett…