Baran Ádám: Nagyon korai leírni minket

Az elmúlt hetek vesszőfutásának köszönhetően elvesztettük ideiglenesen a második helyet az Extraliga alapszakaszában, ráadásul a Nyíregyházát és a Kaposvárt is magunkra húztuk. Hétvégén a Magyar Kupában hátrányból kell fordítanunk a Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen, hogy bejussunk az elődöntőbe, és ahogy korábban Tóth Gábor is elmondta, innentől már nem lehet hibázni. Most Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke értékelte a kialakult helyzetet.

„Nemcsak akkor kell kiállni, amikor minden szép és jó, hanem akkor is, amikor nehezebb idők járnak, ez vezetőként kötelességem. Nem kívánom hárítani a felelősséget, annak ellenére, hogy a felnőtt csapat részére a klub erőn felül biztosít minden feltételt, az eredményes munkához minden adott. Nem akarok e mögé bújni, és én is többet vártam”

– kezdte az elnök, majd hozzátette, hogy a MÁV Előre elleni vereség után szombat este elbeszélgetett a csapattal és a stábbal a hazaérkezést követően, mert úgy érezte, tisztázni kell az alapvetéseket.

„Érthető az elégedetlenség, még úgy is, hogy a szurkolók sokszor nem látnak a színfalak mögé. Mindenkinek joga van véleményt formálni és élhet a kritika lehetőségével egy bizonyos hangnemben, de a személyeskedést visszautasítjuk. Az elmúlt 10 évben magasra tettük a mércét, és aki követi a sport világát, az tudhatja, hogy olyan nem létezik, hogy egy klub életében ne legyen hullámvölgy. Ezek tények. Ki kell mondani, hogy a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület az elmúlt évtizedben többször is erőn felül teljesített, egyetlen bajnokság kivételével mindig döntőt játszott, ami egyedülálló teljesítmény.”

A klubvezető tudja, hogy a szurkolók abból indulnak, ki, hogy a csapatnak mindig nyernie kell, de ez több okból sem lehetséges, hiszen törvényszerű, hogy vannak nehezebb periódusok.

„Ha összehasonlítjuk a magyar bajnokságot a 6-8 évvel ezelőttivel, akkor mindenki látja a különbséget. Ma már mindenki profi az Extraligában, nem félállású szakemberek dolgoznak a stábokban, és vannak olyan vetélytársaink, akik 8 külföldi játékost foglalkoztatnak. Ettől még ez a csapat sokkal többet tud ennél, nem hinném, hogy ez a realitás. Többször is láttuk tőlük azt a játékot, amire valóban képesek a játékosok. De ma már nincs olyan meccs, amit félgőzzel meg lehet nyerni, az apró megingásokat is nehéz korrigálni. Sűrűbb lett a mezőny és nincs olyan, hogy egy profi csapat játszik egy félprofival.”

A nehéz helyzet kialakulásának több gyökere is van, ezért összetett a kérdés.

„Ez főleg a menedzsmentre tartozik, a lényeg, hogy az elmúlt évek sikersorozata sem tudta megteremteni annak a lehetőségét, hogy hosszú távon előre tervezzünk a keret tekintetében. Sokszor kérdezik a szurkolók, hogy miért egyéves szerződéseket kötünk. Azért, mert egy évnél nem látunk előbbre. Amíg a költségvetésünk pár hónappal a szezon előtt dől el, addig nem tudunk stratégiailag hosszabb távon előre nézni. A működésünk átlátható és stabil, nincsenek tartozásaink, mindenkit időben kifizetünk és addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk elér. Én soha nem tettem kockára a klub jövőjét és stabilitását egy nagyobb szerződés érdekében. Amíg nincs meg a hosszú távú tervezhetőség, addig számos ad hoc döntést kell hozni.”

A történteket viszont senki sem szeretné karba tett kézzel nézni, és a klubvezető is mindent megtesz azért, hogy az együttes minél hamarabb kimásszon a gödörből.

„Természetesen nem vagyok elégedett és lesznek is személyi változtatások, amiket a következő napokban bejelentünk. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, legyen magyar vagy külföldi, hogy nehéz a helyzet és mindenki felelős. Nem fogjuk tétlenül nézni a folyamatokat, persze vannak olyan dolgok, amik a csapatnak a belügyei, ezeket nem teregetjük ki. Igyekszünk belenyúlni a keretbe, de ez januárban nem egyszerű, kevés a használható játékos és korlátozottak a lehetőségeink. De változtatni kell, közel állunk a megállapodáshoz egy nemzetközileg magas szinten jegyzett játékossal, akiről hiszem, hogy új színt és tüzet tud hozni.”

Baran Ádám hangsúlyozta, hogy talán nem is a vereség a probléma, hanem az, ahogyan elszenvedjük. Úgy véli, hogy ki lehet kapni, de az utolsó pillanatig küzdeni kell, és ezért fájt több mérkőzés is, mert azt láthatta mindenki, hogy a csapat összeesett és nem harcolt végig.

„Mindezek ellenére is állítom, hogy korai még leírni minket! Vasárnap nagyon fontos összecsapás vár ránk, kötelességünk továbbjutni. Aki nem hisz a céljaink elérésében, annak nincs itt helye. Csak azok jöhetnek velünk, akik a saját önzőségüket, gyengeségüket, kifogáskeresésüket hátra tudják hagyni és mindent megtesznek azért, hogy megvalósítsuk azokat, amiket kitűztünk magunknak.”

Az elnök bízik abban, hogy dacossá válik a társaság a negatív hangok hatására és bebizonyítja, hogy ennél jobb, ráadásul minden kiírásban még előttünk van a lényegi rész. Lát potenciált a csapatban, a lányok számos mérkőzésen megmutatták, hogy képesek magas szinten röplabdázni, de muszáj így is változtatni valamin.

„Néhány játékosnak kényelmes a helyzet és nem lép ki a komfortzónájából, márpedig eljött az ideje ennek, és annak is, hogy tegyenek a klubért. Mindenkitől több kell és ezt tisztáztuk is, lényegtelen, hogy ki magyar és ki légiós. Ez közös munka, azt kell megérteni, hogy egyenként és egységesen jobb teljesítményre van szükség.”

Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a csapat egyébként jó emberi karakterekből áll, nincsenek klikkek, nincsenek ellentétek vagy széthúzás. Pályán kívül is egység van, de meglátása szerint hiányzik a gyilkos ösztön.

„Ennek márpedig elő kell jönnie, meg kell mutatni, hogy győztes karakterek, mert jelenleg a nehéz pillanatokban nem lépnek elő azok, akiknek kellene. Pedig ez többeknek immár erkölcsi kötelessége is”

– zárta gondolatait.