Békés Megyei Hírlap, Beol.hu – programok, hírek, tudósítások az itt élőknek!

A heti támogatói rovatunkban egy olyan együttműködőpartnert mutatunk be, akik munkája klubunk számára rendkívül fontos, hiszen a csapat sikerei, eredményei és hírei általuk is körbejárják a megyét, de az országot is. A Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu főszerkesztőjét, Pocsaji Richárdot kerestük meg, aki ezúttal más szerepkörben volt jelen a beszélgetés során, hiszen ezúttal nem ő, hanem mi kérdeztünk. A szakembertől az újság és a hírportál történelméről, működéséről, de az egyesületünkkel való együttműködésről is tájékozódtunk.

– Mit érdemes tudni a Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu indulásáról, történelméről?

P.R.: Napilapunk Békés megyében sok évtizedes múltra tekint vissza, jogelődünk, a Viharsarok 1945-ben jelent meg. Azt követően többször névváltoztatás történt, nagyon sokáig Népújságként ismerték a lapot. Utána, a rendszerváltás környékén lett átkeresztelve a napilap, a ma is ismert nevére, a Békés Megyei Hírlapra… A Beol.hu 2004 óta üzemel weboldalként, egyértelműen a megye vezető hírportáljáról beszélünk, piacvezetők vagyunk a térségben, de országszerte is sokan figyelnek az itt megjelent anyagokra. Egy, a Google Analytics által mért adat érdekességként: az elmúlt 30 napban összességében megközelítette a négymilliót az oldalmegtekintéseink száma. A Beol.hu a Facebook oldalon is növekvő népszerűségnek örvend, ma több mint 57.000 ember követi az ottani tartalmakat.

– Hírügynökségként megyeszerte rengeteg témában dolgoznak a szerkesztőség szakemberei. Mitől függ, hogy egy adott ág (sport, kultúra) mennyi figyelmet kap?

P.R.: Békés megyei közéleti napilapként és portálként határozzuk meg magunkat, minden olyan eseményre, történésre próbálunk figyelni, amely a megyében zajlik. Mind a 75 település életét nyomon követik a kollégáim, így az onnan származó eseményeket gyűjtik össze és dolgozzák fel hírérték alapján, s az határozza meg, hogy miből, mennyit írunk és jelentetünk meg. Sport tekintetében, magában az alaplapban naponta minimum három oldalt hozunk. Egy adott cikk terjedelmét az is meghatározza, hogy országos esemény, csapat vagy egyéni sportágról van szó. Nyilván amikor egy Békés megyei versenyző, mint például Márton Anita érmet szerez egy nemzetközi tornán, vagy a BRSE nagy sikert ér el – legyen szó a sporttörténelmi CEV Kupa menetelésről, akkor azzal címlapon is foglalkozunk. Azt látjuk, hogy nagyon szeretik az emberek a helyi kötődésű sporthíreket, a megyei napilap olvasói nem csak a sport szempontjából, hanem általánosságában is leginkább arra kíváncsiak, ami helyben történik. A Beolon nagyon fontos számunkra a frissesség. Legyen szó világversenyen aranyérem szerzésről, megyei, országos vagy nemzeti kötődésű csapatsportok eredményeiről, az a lehető leghamarabb kint legyen a felületünkön. Próbáljuk ezeket a témákat beszámolókkal, képgalériával és videós tartalmakkal is színesíteni. A megosztások számából jól látható, hogy a sport az ott van az élen, az egyik legtöbb embert foglalkoztató témakörként.

– Ahhoz, hogy minél több helyszínen és a lehető leggyorsabban tudjátok kiszolgálni a hírfogyasztókat, rendkívül nagy humánerőforrás is szükséges. Hogyan dolgozik a szerkesztőség?

P.R.: A kollégák munkája le van osztva területekre, hogy kihez milyen települések tartoznak, milyen témaköröket kell feldolgozniuk. Ők nyomon követik a hozzájuk beosztott területet és témákat. Minden reggel van egy lapindító értekezletünk, ahol megbeszéljük, hogy akkor mik lesznek azok a témák, amiket a másnapi lapban kiemelten foglalkozunk, vagy éppen kisebb mértékben írunk róla. Mi napilap vagyunk, este 8 órakor van lapzárta, így napközben is változhatnak a dolgok, hogyha bejön egy friss hír, akkor az kisebb-nagyobb mértékben módosíthatja a másnapi újság tartalmát, s ez napi szinten meg is történik. A kollégák kétféle merítésből dolgoznak: egyrészt vannak az események, ahova megyünk meghívás alapján, másrészt mi is kérjük őket, hogy a reggeli meetingre hozzanak be ötleteket, témákat, javaslatokat és azokat dolgozzák fel.

– Mit kell tudni a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület és a Békés Megyei Hírlap, Beol.hu együttműködéséről?

P.R.: Nehéz pontos dátumot mondani arra, hogy mikor kezdődött a felek közötti együttműködés, mert már sok éve jó kapcsolatot ápolunk a BRSE vezetésével. Eleinte arról szólt az együttműködés, hogy nyomon követtük az eseményeket, mérkőzéseket. Korrektnek ítélem a Békés Megyei Hírlap és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület közötti kapcsolatot. Gyakorlatilag próbálunk az egyesület szempontjából is elsők lenni, frissek lenni, minél több információval szolgálni olvasóink felé. Éppen ennek érdekében a Grátiszban is több oldalas megjelenést biztosítunk a klub számára, amely a Békés Megyei Hírlap mellékleteként kerül a postaládákba havonta egy alkalommal. A Grátiszban olyan exkluzív tartalmak találhatóak meg, amelyekről más hírportálok, újságok nem cikkeznek és figyelemfelkeltő, emészthető és érdekes információk, történetek vannak. Azt látjuk egyébként, hogy jó a fogadtatása a BRSE-vel kapcsolatos tartalmaknak, hiszen Békéscsabán nagyon sokan követik figyelemmel a klubot, de ez elmondható országos szintre kivetítve is. Annak külön örülök, hogy az egyesület vezetésében olyan partnerre találtunk, akikkel időről-időre le tudunk ülni ötletelni és új dolgokat is bele tudunk vinni a már megszokott médiatudósítások közé, hiszen látjuk azt, hogy az emberek várják az újdonságokat és az érdekességeket.