A jól működő stáb receptje: bizalom, feladatmegosztás és kőkemény munka!

Egy címekért harcoló, nemzetközi porondon szereplő csapat felkészítése összehangolt csapatmunkát igényel. Ebben kiemelt szerepe van szlovén másodedzőnknek, aki remek párost alkot, Tóth Gáborral. Alen Bektasevic révén betekintést nyerünk, hogy miként zajlik a felkészülés egy-egy mérkőzésre és személy szerint neki milyen feladatai vannak a hétköznapok során.

– Tudjuk, hogy minden egyes ellenfelet alaposan áttanulmányoz a szakmai stáb. Mit kell tudni a felkészülési folyamatokról?

A.B.: Minden lejátszott mérkőzést követően már a következőre koncentrálunk. A statisztikus feladatkörébe tartozik előkészíteni az ellenfélről szóló videókat és adatokat, ezt követően az én feladatom ezen felvételek kielemzése. Általában a támadók játékával kezdem, akiknek megnézem a mozdulatait, ütésirányát. Mindezek után az következik, hogy kitaláljuk annak taktikáját, hogy miként védekezzünk ezek ellen. Minden együttes más szisztéma mentén játszik, ebből adódóan máshogyan kell felkészülni és előkészíteni a megoldásokat. Miután kielemeztem, hogy hogyan támad az ellenfél, azt is vizsgálni kell, hogy mi hogyan támadjunk hatékonyan úgy, hogy az az ő védekezésüknek ez ne kedvezzen. Az előkészített elemzéseket ezt követően átadom Gábornak.

– Az előző szezonban már a klubot erősítetted. Mit gondolsz, miben különbözik a munka, illetve milyennek látod az összhangot, valamint a munkamegosztást a szakmai stáb tagjai között?

A.B.: A kiindulási alap mindig ugyanaz, a közös nyelv a röplabdán alapszik. Az előző szezon közepén csatlakoztam a csapathoz, így először fel kellett vennem a fonalat, valamint a vezetőedző elképzeléseit, ez az idei szezonban sokkal egyszerűbb, hiszen az elejétől fogva itt vagyok és együtt tudunk dolgozni. 

Szerettem a tavalyi kerettel és stábbal is együtt dolgozni, sajnálom, hogy nem tudtuk befejezni a szezont. Idén a szakmai stáb és a csapat tekintetében nagyszerű az összhang. Az edzések kemények, de a megfelelő komolyság mellett jó hangulatban zajlanak, az egész klub egységes és összetartó!

A hét eleje minden alkalommal egy közös megbeszéléssel kezdődik, ahol mindenki megkapja a rá vonatkozó feladatait, ez igaz minden egyes edzésre is, amely előtt részletesen tisztázzuk, hogy ki melyik csoporttal dolgozik.

– Jelenleg pénteki ellenfelünk, az UTE együttese van napirenden. Mit kell tudni a fővárosi csapatról?

A.B.: Egy viszonylag fiatal játékosokból álló együttesről van szó, akiknek nagyon gyors a játékuk. A fiatalságukból adódóan, sokszor kiszámíthatatlanok. Véleményem szerint a feladójuk a kulcs, aki az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező magyar játékos. Maximálisan felkészültünk belőlük, közös célunk, hogy folytassuk idei jó sorozatunkat és 3 ponttal a tarsolyunkban távozzunk Újpestről!