Molcsányi Rita: A szurkolók plusz löketet adhatnak nekünk!

Molcsányi Rita immáron a kilencedik (!) bajnoki elődöntőjére készül a BRSE színeiben. Ez a szám akár 10 is lehetne, csakhogy a koronavírus-járvány miatt a 2019/2020-as szezont a rájátszás előtt lefújták. Válogatott liberónkat az eddigi emlékeiről, az aktuális ellenfélről és a hazai pálya előnyéről kérdeztük.

 

Tudod, hogy hányadik elődöntődre készülsz az élvonalban, vagy már annyi volt, hogy nehéz számon tartani?
Húúú, nem tudom. Nem vagyok jó a dátumokban, de ha jól emlékszem, 2013-ban játszottunk először elődöntőt. Azóta pedig mindig bejutottunk a legjobb négybe, viszont mivel két éve félbe kellett szakítani a szezont, ezért ott elmaradt. Akkor 9!

Így van! Az eddigi 8 közül melyik volt a legemlékezetesebb? Van olyan pillanat, meccs vagy széria, ami egyből beugrik?
A döntőig vagy bronzmeccsig vezető út sokunkban szerintem nem marad meg, csak a végső küzdelmek. Ami talán kivétel és közeli emlék is, az éppen a tavalyi, Kaposvár elleni elődöntő, annak is az utolsó, idegenbeli meccse. Addigra már a fél csapat covidos volt, és olyan összeállításban tudtunk ott nyerni, amilyenben addig még egyszer sem játszottunk a szezonban. Ráadásul ott volt bennünk a félelem, hogy mi is megfertőződhettünk és csak idő kérdése, hogy kijöjjön rajtunk a betegség, de ezt mégis ki tudtunk zárni, ami szerintem nagyon dolog.

Idén ugyanaz az ellenfél, de teljesen mások a körülmények, és mindkét csapat változásokon ment keresztül. Lehet párhuzamot vonni a tavalyi csatával?
Valóban, a csapatok átalakultak, viszont náluk is maradtak kulcsemberek, mint Csipi, Tanja vagy Szedi, és nálunk is játszanak olyanok, akik egy éve is itt voltak. Ezzel együtt sem lehet egyáltalán kiindulni abból, ami tavaly történt. Ők már felszabadultan tudtak játszani az előző körben a Nyíregyháza ellen, és nem úgy mentek fel a pályára, hogy nincs esélyük, pedig egyszer sem tudták legyőzni őket az alapszakaszban. Minket sem, és pont ezért hasonló mentalitásra számítok tőlük. De ahogy mi röplabdáztunk a szezonban, arra lehet építeni, megmutattuk, hogy tudunk küzdeni, és minden párharcnak úgy megyünk neki, hogy győzni akarunk. Kiharcoltuk a hazai pálya előnyét, ami sokat segíthet.

Van olyan, amivel meglepetést okozhat a Kaposvár?
Nagyon rövid a kispadjuk, minden meccset szinte ugyanazokkal a játékosokkal játszották le, úgyhogy összeállítás szempontjából nem hiszem. Ráadásul ennyi egymás elleni meccs után már nehéz újat mutatni a másiknak.

A járvány óta országszerte kicsit kevesebben járnak sporteseményekre idehaza. Mire számítasz az elődöntőben a csabai szurkolóktól?
Nálunk ezzel együtt is jó hangulat uralkodik a hazai meccseinken, és ha ezt hozzák, akkor nekünk is könnyebb tűzbe jönnünk. Ha pedig még emelni is tudnak ezen, az egy plusz löketet is adhat nekünk!

(Fotó: Jani Martin/MRSZ)