Nagy Attila: Ez a csapat olyat tett, amire nagyon kevesen képesek

Hétvégén kiválóan szerepeltek U17-es csapataink, az első osztályú alakulat országos bajnoki címet szerzett hazai pályán, a Békéscsabai Röplabda Akadémián. Az aranyérem történetét Nagy Attila, a csapat edzője és a BRSE utánpótlásának vezetője értékelte honlapunknak.

„Nem vettem le a játékosokról a terhet, nem hiszek a tétnélküliségben, mert egy élsportra készülő fiatalnak tudatában kell lennie annak, miért játszik. Nem hangsúlyoztam, hogy veretlenek vagyunk, mindig a következő meccsre koncentráltunk. Az első mérkőzésen jól kezdtünk, aztán jött egy kis hullámvölgy, de rendeztük a sorainkat, végül a csoportmeccsek alatt annyira nem kellett megizzadnunk” – kezdte a szakember, aki elmondta azt is, hogy komoly és precíz szervataktikát bízott a lányokra, amiben persze volt rizikó is, és ez eleinte néha visszaütött. 

A szombati elődöntőben az UTE sem jelentett komoly akadályt, amiről Nagynak az a véleménye, hogy ez a magyar utánpótlás kritikája, amit be kell látni.

A kollégákkal beszélgettünk a torna után, hogy a magyar röplabdázás utánpótlásában komoly különbségek vannak. Ezért is merült fel az ötlet, hogy az extraligás csapatok jövőre az NB I felnőttben indíthatnának fiókcsapatot, kibővített utánpótlással. Ebben a döntőben a komplett U17-es válogatott játszott egymással gyakorlatilag, ám ha év közben nem kapják meg a kellő színvonalat, akkor nem tudnak fejlődni, és hiába nyernek bajnokságot, nemzetközi szinten nem biztos, hogy elég lesz.”

A fináléban a két kiemelkedő együttes találkozott, ami igazolta a papírformát. Ott aztán a Vasas és a BRSE egy rendkívül fordulatos és színvonalas csatát vívott, amelynek végén a csabai lányok kerekedtek felül.

„Jól kezdtünk, utána magunknak ástuk meg a sírt, amikor a Vasas fordított, főleg center pozícióban szenvedtünk a nyitásrontásoknál, ott próbáltam forgatni. De mindig jött egy rosszabb széria és mivel a Vasas egy jó csapat, ezt kihasználta. A második szettben csattanós választ adtunk, 8:8 után nagyon elléptünk. A harmadikat azért sajnálom, mert nagy előnyünk volt, de a hajrában utolértek minket, viszont ott is tudtunk sebességet váltani” – mondta Nagy Attila, aki kiemelte a csapat mentális felkészültségét is.

„A negyedik szettet meccslabdákról vesztettük el, de azért vagyok büszke a lányokra, mert nagyon kevés csapat képes arra itthon és nemzetközi szinten is, hogy egy ilyen szituáció után olyan mentális erőt mutasson, mint az ötödik szettben. Csillagos ötösre vizsgáztak ebből! Aki megnézi a képeket, az látja a csapat legnagyobb erősségét: félelmetes módon küzdöttek és borzasztóan akarták a sikert a lányok. Itt már nem a taktika vagy a technika számít, hanem a szív és a lélek, ezekben a topon voltunk.”

Az edző elárulta, hogy régóta készülnek mentálisan arra, milyen lehet majd 300 néző előtt hazai pályán döntőzni. Nagy hangsúlyt fektettek erre, úgyhogy mindenki kellően felpörgött az éles pillanatokra, bírták a stresszt és a nyomást. Nagy szerint az ilyen helyzetekben nem a mutatott játék számít, hanem az, ki hogyan kezeli ezeket. Azt is elárulta, hogy nem kellett külön motiválni a lányokat:

„Volt törlesztenivalónk. A korosztályos válogatott játékosok most egymás ellen játszottak, a nemzeti csapatban pedig az Eb-n és a selejtezőkön javarészt a vasasosok kaptak több játéklehetőséget. A mieinkben emiatt nagyon erős bizonyítási vágy dolgozott, mindenki meg akarta mutatni, hogy jobb, mint aki a háló túloldalán áll és ugyanazon a poszton játszik. És ezt ki sem kellett mondani, mert alapból bennük van. Aztán ott van, hogy tavaly U15-ben és U17-ben is kikaptunk tőlük a fináléban, a két korosztály pedig most összeért, és mindenki vissza akart vágni. És ez a tűz a most hétvégén döntőző U15-os csapatot is fűti”

– zárta gondolatait Nagy Attila, aki még azt is megemlítette, hogy nagyon boldogok, hogy ilyen profi körülmények között játszhattak az Akadémián, kezdve a körítéssel, az online közvetítésen át egészen a szurkolók jelenlétéig. Úgy véli, ez rendkívül sokat számít a játékosoknak, akik már most belekóstolhattak a remek atmoszférába.

Az országos bajnok BRSE Fehér csapat tagjai: Gajdács Lina, Fekete Gréta, Fekete Ramóna, Erdős Dalma, Radnai Lili, Lázár Kamilla, Kuba Boglárka Erika, Erdei Kinga, Matuska Orsolya, Nánási Zoé, Tuska Brigitta, Radnai Luca, Korcsok Karolina, Hermeczi Bernadett, Gulyás Bernadett, Katics Kitti.
Vezetőedző: Nagy Attila.
Másodedző: Csányi Roland.