Nagy Attila erős mezőnyre és magas színvonalra számít az U19-es döntőben

Pénteken a csoportmeccsekkel megkezdődik a Torma Ágnes U19 Országos Ifjúsági Bajnokság hatos döntője a Békéscsabai Röplabda Akadémián. A végjátékot kétszeres címvédőként várja a BRSE U19-es csapata, melynek vezetőedzőjével, Nagy Attilával beszélgettünk.

„Ahogy múltkor is mondtam, a tétnélküliségben nem hiszek, de nyilván egyik országos döntőnek sem úgy megyünk neki, hogy csak az arany elfogadható, ez nem lenne helyes egy utánpótlásműhelytől. Aki ismer minket, az tudja, hogy általában az első négyben végzünk, nagyon ritka, amikor ez nem sikerül, szóval mindig az éremszerzésben reménykedünk. Most az legfontosabb, hogy a közösség viselje jól a hazai pályát és a stresszt, valamint hogy csapatként legyünk kiemelkedőek, ezekre helyeztem a hangsúlyt. Persze a játékosok szeretnének kitűnni, a közel egymillió forintos MVP-ösztöndíj nagyon motiváló” – kezdte Nagy Attila, aki hozzátette, hogy mivel az elmúlt években rendre éremmel (és többnyire arannyal) végzett ezeken a döntőkön a csapat, így igencsak magasan van a léc, hiszen ez az egyesület legeredményesebb korosztálya. Megkérdeztük azt is, hogy mennyire éhes még a csapat, főleg annak fényében, hogy a lányok közül többen országos bajnokok lettek két hete, az U17-es tornán.

Volt régen az a reklámszlogen, hogy „Ez az, amit nem lehet megunni!”, és ez igaz a lányokra is. Mindenkinek van érme vagy tavalyról, vagy az idei U17-es döntőből, de mindenki éhes a sikerre és nincs bennünk olyan félelem, hogy mi lesz, ha valaki érem nélkül marad. Nyilván mindenki aranyat szeretne, mi is és a nézők is, és pont ez a teher ebben, de értékelni kell ugyanúgy azt is, ha egy csapat ezüstérmet nyer vagy negyedik lesz. Korosztályos válogatott sportolóink vannak, de az ellenfeleink is erősek, mint például az UTE, az MTK, a Vasas pedig egyenesen két csapattal jön, amelyek közül az egyik majdnem egy az egyben a tavalyi Európa-bajnoki 7. helyezett serdülő válogatott. Nagyon komoly mezőny lesz, az eddigiek közül szerintem itt lesz a legmagasabb a színvonal és jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy ki fog nyerni.

– mondta a szakember, aki aztán a csapat fiatalságára hívta fel a figyelmet:

„A Vasas „C” után talán mi vagyunk a legfiatalabbak, mindössze négy 2003-as születésű játékosunk van, a többiek mind 2004, 2005, 2006-osak. De ez a magyar röplabda sajátossága, vegytiszta U19-es csapat már nem létezik és nyilván egy nagyon tehetséges U17-es fel fog játszani az idősebbekhez. Viszont a keretünk minden tagja sok döntőt vívott, úgyhogy a tapasztalat mellettünk szólhat, akárcsak a hazai pálya előnye.”

Nagy azt is elárulta, hogy korántsem volt zökkenőmentes az idei szezon, sőt:

„Minden döntő előtt az a legfontosabb számomra, miként tudom csapattá kovácsolni a társaságot és hogyan tudok mindenkinek az egyéni problémáin segíteni. Fontos mottónk az „Egy csapat, egy cél”, együtt sírunk és nevetünk. Nagyon nehéz év van mögöttünk, rengeteg sérüléssel, válogatottbeli kötelezettségek miatt sem tudtunk mindig edzeni, érettségiznek is most hárman. Ugyanazok előfordultak, mint az U17-eseknél, csak itt még több volt. Szinte már művészet megküzdeni 14 ilyen fiatal, ambiciózus hölgy problémáival. Nem tudom, mindig sikerül-e őket pozitívan építeni, remélem, hogy igen. Kijöttünk egy év eleji gödörből, most nagyon együtt van a csapat, sokan régóta röplabdáznak együtt. Arra készülünk, hogy az ellenfelek ugyan tisztelnek, de nagyon meg akarnak majd verni minket, hiszen domináltuk eddig ezt a generációt. Mentális harc lesz, ebben az elmúlt években erősek voltunk, bízom benne, hogy most is így lesz.”

– zárta gondolatait a vezetőedző.

Pénteken a csoportmérkőzésekkel indul a program, szombaton a keresztjáték és a két elődöntő következik, vasárnap pedig a helyosztók zárják az eseményt. Mindenkit szeretettel várunk, a belépés ezúttal is díjtalan!

A pénteki menetrend:
10:00 Vasas SC „C”–Vasas SC „A”
11:30 UTE–BRSE
13:00 Szegedi RSE–Vasas SC „C”
14:30 MTK–UTE
16:00 Vasas SC „A”–Szegedi RSE
17:30 BRSE–MTK