A Vasas elvette a veretlenségünket, de egy pontot elhoztunk Óbudáról

Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:2 (17, -20, -23, 18, 9)

Extraliga, 6. forduló, Budapest. Vezette: Adler, Sík

Vasas: Bannister 26, Török 18, Skrypak 4, Papp 5, Boyko 15, Abdulazimova 14. Csere: Szalai (libero), Fábián 1, Fricova, Vezsenyi, Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Békéscsaba: Drpa 32, Glemboczki, 18 Bodnár 4, Pintér 6, Aktas 17, Bagyinka 1. Csere: Molcsányi (libero), Oliinyk, Oikonomidou 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Eljött a várva várt pillanat, a 2022/2023-as Extraliga-idény első Vasas–Békéscsaba szuperrangadója. Az előző kiírás felejthetetlen döntője külön pikantériát ad ennek a párosításnak, ráadásul a két együttes idén is kiemelkedik a mezőnyből, a felek pedig egyöntetűen szoros csatát vártak a találkozótól. Sajnos Tóth Gábor nem számíthatott Ralitsa Vasilevára, aki még a Nyíregyháza ellen szedett össze egy kisebb sérülést, a szakmai stáb pedig jobbnak látta, ha nem kockáztat.

1️⃣ Rögtön egy hosszú labdamenettel indult a találkozó, aminek a végén Ceyda Aktas szerzett pontot, megvolt tehát a jó kezdés. A címvédő azonban hamar fordított és hárompontos előnyt épített ki, Tóth Gábor jobbnak látta időt kérni. Válaszként meg is érkezett az első blokkunk Pintér Andreától, majd a kezdőként pályára lépő Glemboczki Zóra is feliratkozott a pontszerzők közé, ám ezzel együtt sem tudtunk zárkózni, sőt 10:5-nél ismét Tóth Gábor kért szót. Az óbudaiak sánca többször is megoldhatatlan feladat elé állította a mieinket, a különbség pedig hat pontra nőtt. Ezt aztán megfeleztük, a differencia 3-4 pont környékén állandósult, majd egy elképesztő labdamenet végén szerzett ponttal új erőre kaptak a hazaiak. Tóth Gábor pályára küldte Viktoriia Oliinyket és Maria Oikonomidou-t is, de ők sem voltak képesek megtörni a Vasas lendületét. 22:13-nál hosszú hajrát nyitottunk, három pontot faragtunk a lemaradásunkból, viszont a bajnok egy időkéréssel rendezte sorait és 25:17-re behúzta a nyitószettet.

2️⃣ Sokkal nagyobb lendülettel és pontossággal vágtunk bele a folytatásba, az első három pontot mi szereztük. A fórt növelni is tudtuk, Giannis Athanasopoulos pedig 3:7-nél kikérte első idejét. Marta Drpa ásszal válaszolt, Glemboczki továbbra is jó formában röplabdázott, a hazaiak pedig képtelenek voltak közelebb kerülni. Aktas ászát követően 9:15-nél érkezett az újabb time-out fővárosi részről, aminek meg is lett a hatása, egy pontra feljött a Vasas. Ebből sikerült újra +3-at csinálnunk, nem engedtünk ki a vezetést a kezünkből. Drpa bombája után négy szettlabdához jutottunk, majd ő maga fejezte be a játszmát egy hasonló erejű ütéssel! Az utolsó három pontunkat a szerb klasszis szerezte

3️⃣ Az újabb térfélcsere után az óbudaiak kezdtek energikusabban, és bár egy ideig tartottuk velük a lépést, 8:4-es állásnál Tóth Gábornak kellett rendet tennie a fejekben. Aktas tolta meg ekkor a csapat szekerét három jó megoldással, majd Bodnár Dorottya blokkjával 10:10-nél utolértük a piros-kékeket. A fordítás viszont elmaradt, 16:13-nál Tóth Gábor ismét időt kért. Mínusz hatnál jött az első szettben látott kettős csere, Oikonomidou azonnal ponttal hálálta meg a bizalmat, viszont továbbra is futottunk az eredmény után. A hajrához érve aztán begyújtottuk a rakétákat, 22:21-nél Vasas-időkérés következett. Sőt, Drpa ászával 23-nál egalizáltunk, majd egy hatalmas Pintér-blokkal először vettük át a vezetést a szettben, épp a legjobbkor! És ha már lúd, legyen kövér, már nem is engedtük ki a kezünkből, Glemboczki ugyanis kíméletlenül kihasználta egyetlen szettlabdánkat!

4️⃣ A negyedik felvonás elején mindkét fél a játékvezetéssel volt elfoglalva, egyre paprikásabb hangulat uralkodott a pályán és a lelátón is. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, két pontnál nagyobb differencia egyszer sem alakult ki. Glemboczki lendülete ekkor sem hagyott alább, ám a többiektől nem jöttek a pontok, a Vasas pedig meglépett hárommal. Folyamatosan a nyomukban lihegtünk, de néhány technikai hiba után ötre nőtt a lemaradásunk. Ebből eltüntettünk hármat, azonban a végjátékot most a Vasas bírta jobban, és megnyerte a 4. etapot. Nem meglepő módon ötödik szettre került sor.

5️⃣ És az sem nevezhető szenzációnak, hogy a kiélezett csata a „hosszabbításban” is folytatódott, szinte felváltva szerezték a pontokat a csapatok. Majd 5:3-nál a Vasas lépéselőnybe került, Tóth Gábor időt is kért, viszont a „félidőig” megmaradt a kétpontos különbség. Sőt, 9:6-nál megint vezetődedzőnké volt a szó, majd Bodnár blokkjával léptünk közelebb. De az óbudaiakban volt még tartalék és meg tudtak újulni, a ráadás végére pedig magabiztos előnyt élvezhettek, és végül 15:9-re megnyerték az ötödik felvonást, amivel övék lett a második pont is.

Ezzel csapatunk elvesztette a veretlenségét, de egy pontot elhozott Angyalföldről, ami nagy fegyvertény lehet az alapszakasz vége felé. Az biztos, hogy ez egy újabb klasszikus volt.

Tóth Gábor:

„Ilyen meccset vártunk, viszont amire készültünk, hogy döntő faktor lehet, az az ellenkező oldalról jött be. Annak ellenére, hogy agresszívan játszottunk és végig harcoltunk, a ki nem kényszerített hibáink rányomták a bélyeget a játékra. Ezek néha megbéklyózták a kezeket és a lábakat, és természetesen a végeredményt is befolyásoltak. Viszont az egységre nem lehet panaszom, nem adtuk fel és nem is problémáztunk, ez mindenképp pozitív.”

Giannis Athanasopoulos:

„Nagyon örülök, hogy nyertünk, olyan, mintha folytatódott volna a tavalyi döntő az újabb 3:2-es meccsel. Annak viszont nem örülök, ahogy a harmadik szettet elvesztettük, ebből tanulnunk kell mindenképp. Ez volt az első igazán feszült meccsünk és szükségünk is van ezekre ahhoz, hogy fejlődjünk. Fontos sikert arattunk, de sokkal fontosabb, hogy a szezon végén hogy fogunk játszani.”