Elmaradt a bravúr Schwerinben

SSC Palmberg Schwerin (német)–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (20, 25, 22)

CEV-kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés, Schwerin. Vezette: Biegajlo (angol), Kyriopoulou (görög)

Schwerin: Kästner 4, Ruddins 8, Alsmeier 9, White 9, Baijens 12, Yüzgenc 11. Csere: Pogány (libero), Hölzig 9. Vezetőedző: Felix Koslowski.

Békéscsaba: Drpa 13, Vasileva 16, Bodnár 4, Pintér 7, Aktas 6, Bagyinka 2. Csere: Molcsány (libero), Glemboczki 1, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Elérkezett a 2023-as év első tétmeccse a Swietelsky-Békéscsaba számára, méghozzá egy rendkívül erős ellenfél, a Bundesliga egyik top csapata, az SSC Palmberg Schwerin ellen. Tóth Gábor együttese ezzel egy nagyon sűrű időszakba ugrott bele, de ezzel együtt is a jó eredmény reményében utazott Németországba.

1️⃣ Ralitsa Vasileva nagyszerű hátsó soros pontjával kezdődött az összecsapás, és a folytatásban is kitűnően tartottuk magunkat, a hazaiak nemhogy ellépni nem tudtak, de folyamatosan az eredmény után futottak. Tóth Gábor tökéletes challenge-e után először vezettünk kettővel 7:9-nél, viszont ez annyira felpaprikázta a Schwerint, hogy három ponttal fordított. Nem estünk kétségbe, a születésnapos Molcsányi Rita elképesztő mentése után egalizáltunk, majd egy challenge-háború következett, sajnos ezúttal német sikerrel. Nem sokkal később a Palmberg állandósítani tudta az előnyét, mi pedig megtorpantunk, 12:11-ről 22:14-re módosult az állás. Ekkor megnyitottuk a hosszú hajrát sorozatban négy egységgel, de kisvártatva rendezte a sorokat a Schwerin és az első szettlabdát kihasználva öt ponttal behúzta a nyitó játékrészt.

2️⃣ A játszma végén látott lendületét ellenfelünk átmentette a második etapra is, azonban hamar visszakapaszkodtunk látótávolságon belülre, 6:7-nél pedig mi jártunk előrébb Vasileva hatalmas blokkja után. 4:1-ről aztán 7:10 lett, hidegzuhany a Schwerinnek, Felix Koslowskinak időt kellett kérnie. Ez sem hatott eleinte, Bagyinka Fanni pontos feladása és Ceyda Aktas bombája már négypontos csabai fórt jelentett. Ekkor cserékhez folyamodott a hazai szakvezető, ami megadta nekik a kellő lendületet, pillanatok alatt egyenlítettek, de Tóth Gábor időkérése és Drpa ütése után ismét mi jártunk előrébb. Oda-vissza változott a vezető kiléte, Pintér Andrea sokadik blokkját követően például nálunk volt az előny, a végjátékra pedig +2-vel fordultunk! Hatalmas küzdelem zajlott a pályán, Drpa pedig szettlabdához juttatta a csapatot, majd ő hárította a Schwerinét. Viszont csak az elsőt sikerült hatástalanítani, a másodikat egy blokkal már megoldották, rendkívül frusztráló módon vitték el ezt a játékrészt a németek…

3️⃣ A térfélcsere után Drpa a helyieknek is bemutatta, hogy lábbal is jól bánik a labdával, és bár ebből nem csabai pont született, a következő, zseniális Aktas-pörgetésből már igen. Folyamatosan ott lihegtünk a hazaiak nyakában, Bodnár Dorottya eredményes centertámadásával és Valiseva elemi erejű ütésével megint befogtuk őket, és megint 6:6-nál. Glemboczki Zóra is ponttal szállt be, meglógtunk kettővel, ám a lerázhatatlan Schwerin meg tudta fordítani az állást. Bagyinka Fannit egy áthúzás után a német kommentátor Michael Jordanhez hasonlította, a váratlan megoldásokra és az ellenfél rontásaira is szükség volt ahhoz, hogy meccsben maradjunk. 2-3 pont körül táncolt a különbség és képtelenek voltunk ennél közelebb kerülni, így jutott el a Schwerin négy meccslabdáig, a másodikkal pedig lezárta az első mérkőzést a hazai együttes. 

Békéscsabán tehát legalább három szettet, valamint az aranyszettet is meg kell nyernünk, ráadásul csak egyet veszíthetünk, hogy összejöjjön a továbbjutás.

Tóth Gábor:

„Őszintén szólva erre számítottunk: gyors labdák és kemény támadások. Próbáltuk nyomás alá helyezni őket és a második szettben meg is volt a lehetőségünk. Átmenetekben kijött a különbség a Schwerin javára, mi pedig a fontos pillanatokban hibáztunk. Reális az eredmény, és gratulálok az ellenfélnek, jó meccs volt és várjuk a visszavágót!”

Molcsányi Rita:

„Mindenek előtt szeretnék gratulálni a Schwerinnek, jó meccsen győztek. Akadtak lehetőségeink, de sajnos nem tudtuk ezeket kihasználni, viszont végig harcoltunk. Minimum ennyire kell majd otthon is, keményen fogunk készülni a hazai meccsre!”

Felix Koslowski:

„Gratulálok a Békéscsabának, remek szellemben küzdöttek a pályán és kiválóan védekeztek. Tudtuk, mire számíthatunk, kiváló csapatról van szó, magasak és tapasztaltak is. Agresszívan szerváltak és támadtak, rendkívül megnehezítették a dolgunkat. Boldog vagyok, hogy nyertünk itthon és örülök, hogy a második szettet hátrányból sikerült megnyernünk, miután túllendültünk a holtponton. Szombaton bajnokit játszunk, aztán jöhet a visszavágó, ahol ugyanennyire harcos ellenfélre számítunk.”

Jazmine White:

„Izgalmas mérkőzésen vagyunk túl, volt egy kis szerencsénk, ugyanakkor a kulcspontokban mi kerekedtünk felül. Keményen támadott és nyitott a Békéscsaba, türelmeseknek kellett maradnunk és csapatként győztünk.”

A visszavágóra jövő szerdán, január 18-án 18:00-kor kerül sor a Városi Sportcsarnokban. A találkozóra már kaphatók a jegyek partnerünk, a TIXA oldalán.