Kétszettes hátrányból fordítottunk Nyíregyházán!

Fatum-Nyíregyháza–Swietelsky-Békéscsaba 2:3 (18, 23, -13, -18, -7)

Extraliga alapszakasz, 8. forduló, Nyíregyháza. Vezette: Adler, Sík.

Nyíregyháza: Cicic 6, Karaoglu 4, Cepni 14, Belova 7, Lászlop 6, Leban 18. Csere: Tóth (libero), Jurdza 11, Kovács-Francesco. Vezetőedző: Tomas Varga.

Békéscsaba: Drpa 26, Vasileva 19, Glemboczki 3, Bodnár 9, Pintér 6, Bagyinka. Csere: Kertész, Molcsányi (liberók), Oliinyk, Aktas 16, Mosher, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Rangadóval folytattuk a téli szünetet követően az Extraligát, a 8. fordulóban ugyanis Nyíregyházára látogatott csapatunk. 

1️⃣ Nagy lendülettel kezdtek a szabolcsiak, majd Marta Drpa jó nyitásai után sikerült fordítanunk. Növeltük az előnyünket, de a Nyíregyháza nem akart leszakadni. 12:11-es csabai vezetésnél a hazaiak játékosa, az addig remekül teljesítő Yagmur Karaoglu rendkívül szerencsétlenül fogott talajt és súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, neki ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk. A kényszerszünet után visszavette a vezetést a Fatum és közétett három pontot, Tóth Gábor időkérésekkel próbált rendet tenni a fejekben. Ez sem működött, jöhettek a cserék, Lia Mosher is bemutatkozott nálunk. A nyitásfogadás és a védekezés sem muzsikált jól és sok volt a ki nem kényszerített hibánk, a Nyíregyháza el is vitte az első szettet 25:18-ra.

2️⃣ A folytatásban Molcsányi Rita is pályára lépett, hogy megszilárduljon a védekezés, és ez jó húzásnak bizonyult. Magabiztosabban játszottunk az első játszmához képest, de hiába léptünk el három ponttal, a Fatum 11:11-nél egalizált, Tóth Gábor pedig időt kért. Innentől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok, gyakorlatilag felváltva estek a pontok. 17:17 után sorozatban 3 egységet szereztek a házigazdák, de innen is volt visszaút, 22:22-nél ismét egyenlő volt, majd Drpa pontos keresztje már csabai előnyt jelentett. Sajnos azonban ez volt az utolsó pontunk a játszmában, ugyanis először egyenlítettek a nyíregyháziak, majd két csabai hibának köszönhetően a második játszmát is behúzták.

3️⃣ A harmadik felvonás eleje is kiélezett csatát hozott, majd 5:3-as hazai vezetést követően egymás után 4 pontot hoztunk össze. 8:10-ig tartottuk a kétpontos fórt, aztán ráléptünk a gázra és Ceyda Aktas kiváló nyitásaira alapozva egy hétpontos sorozatot produkáltunk. A tekintélyes különbség állandósult, a 12 szettlabdánkból pedig Bodnár Dorottya értékesítette a másodikat.

4️⃣ A negyedik szett rajtjánál igencsak beragadtunk, Tóth Gábornak 5:1-nél ki kellett kérnie első idejét. Bodnár Dorottya ászaival zárkóztunk, aztán 6:6-nál elveszítettük Pintér Andreát, akinek a bokája sérült meg. Sikerült átvennünk a vezetést, a differenciát 3-4 pontra hízlaltuk, majd fellélegezhettünk, ugyanis Pintér visszatérhetett a pályára. Az olló egyre csak nyílt, a hajrához magabiztos előnnyel érkeztünk és már nem is engedtük ki a kezünkből a szettet, jöhetett a döntő játszma!

5️⃣ Drpa a túlórában is folytatta a remeklést és Aktas is parádézott. 5:1-es békéscsabai vezetésnél időt kértek a hazaiak, de nem tudtak minket lelassítani, a térfélcseréig ötpontos fórt építettünk ki. A szünet után sem álltunk meg, labdáról labdára szakítottuk le magunkról a Fatumot, 7:14-nél pedig Ralitsa Vasileva egy leütéssel lezárta a meccset. Kétszettes hátrányból fordítottunk és elhoztunk két pontot Nyíregyházáról!

Tomas Varga:

„Gratulálok a Békéscsabának a győzelemhez! Sajnos ehhez most mi is hozzájárultunk, mert egy verhető Békéscsabától kaptunk ki, úgyhogy sajnálom, mert tényleg nagyon jól játszottunk az első két szettben. Számomra érthetetlen módon álltunk meg ott, nem tudtuk végigvinni a játékunkat. Tapasztaltabbak lettünk ezzel a 3:2-vel.”

Tóth Gábor:

„Tompán kezdtük a találkozót, amit a jól küzdő Nyíregyháza remekül használt ki. A harmadik szettre ritmust váltottunk, nyitásaink hatékonysága javult, amivel megváltozott a mérkőzés képe és rá tudtuk erőltetni akaratunkat a házigazdákra, ez eredményezte a győzelmünket.”