Nem vallottak szégyent a fiatalok Mariborban

Nova KBM Branik Maribor (szlovén)–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (13, 20, 17)
MEVZA-kupa, alapszakasz, Maribor. Vezette: Rajkovic, Brlas.

Maribor: Mlakar 17, Milosic 6, Pogacar 3, Stampar 7, Lekse 7, Lorber Fijok 14. Csere: Cikac (libero), Ramic 7. Vezetőedző: Bruno Najdic.

BRSE: Sinka 3, Glemboczki 11, Tuska 5, Oliinyk 1, Szatmári 1, Mosher 9. Csere Kertész (libero). Vezetőedző: Tóth Gábor.

A mi szempontunkból végéhez ért a MEVZA-kupa alapszakasza, az utolsó mérkőzésünket Mariborban játszottunk a házigazda Nova KBM Branik ellen. Mi már biztosítottuk a helyünket a legjobb négy között, a hazaiaknak viszont ez még nem jött össze, számukra tehát komoly téttel bírt az összecsapás, ráadásul nekik is ez volt a zárómeccsük. Tóth Gábor azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat a kezdőben, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, hiszen 48 órán belül ez volt a harmadik mérkőzésünk.

1️⃣ A fiatalos összeállítás eleinte nem találta az összhangot a pályán, 4:0-s szlovén vezetésnél időt kért a vezetőedző. Lia Mosher szerezte az első pontunkat egy szép centertámadásból, majd Tuska Brigitta is bemutatott egy jó ütést, eddigre azonban már tetemes előnyt rakott össze a Maribor, 10:2-nél újabb csabai timeout következett. Ez már varázsütésként hatott, ugyanis 5:0-s sorozattal tértünk vissza a pályára, de ezzel sikerült felpaprikáznunk a Branikot, amely egy 8:1-es rohammal válaszolt. Ez a játszma a pontcsokrokról szólt, és a házigazdák ezekből többet, valamint hosszabbakat tudtak felmutatni és végül 12 ponttal nyerték a szettet.

2️⃣ A második felvonásban nem tettük meg ellenfelünknek azt a szívességet, hogy rögtön a legelején elengedjük őket: noha a Maribor járt előrébb, végig látótávolságon belül maradtunk. 6:5-nél fokozták a tempót a szlovénok és megléptek öttel, de Tuska nyitásaival hamar visszazárkóztunk, majd Szatmári Lilla is előrukkolt egy jó szériával, sőt Glemboczki Zóra bombájával 15:15-nél egyenlítettünk! Innentől kezdve fej-fej mellett haladtunk, a hajrában azonban előjött a rutinbeli különbség, és 20:19 után egy 5:1-es rohanással lezárták a szettet a mariboriak.

3️⃣ A harmadik játékrész elején is tapadtunk a Branikra és nem hagytuk 3 fölé kúszni a különbséget. Ez egészen 14:10-ig történt így, Tóth Gábor pedig azonnal közbelépett, még mielőtt elúszna a játszma. Sikerült stabilizálni a játékunkat, ám csak ideig-óráig, úgyhogy kisvártatva újabb békéscsabai időkérés következett. 4-5 pont körül állandósult a hátrányunk, de a végjátékot ismét ők bírták jobban, a hét meccslabdájukból pedig az elsőt értékesítették, ezzel behúzták a számukra rendkívül fontos három pontot.

Négy győzelemmel és két vereséggel, összesen 12 ponttal zártuk az alapszakaszt, amivel továbbra is vezetjük a tabellát, azonban a Mladost, a Prometey és a Calcit is kevesebb mérkőzést játszott nálunk, így még nem lehet eredményt hirdetni. Az biztos, hogy már ott vagyunk az elődöntőben, és ez a kulcs.

Tóth Gábor:

„A rotáció szempontjából fontos volt, hogy ma pihenjenek a kezdők, éppen ezért az utánpótlásból szerepeltettünk játékosokat ezen a találkozón. Nem vallottak szégyent, de ez még természetesen nem az ő szintjük. Lia Mosher és Glemboczki Zóra is jól játszott, amire a későbbiekben tudunk építkezni, hiszen kell, hogy ők is megkapják a megfelelő meccsterhelést és így frissen tudunk nekivágni a nagyon fontos Balatonfüred elleni találkozónak.”

Bruno Najdic:

„Tudjuk, hogy nem a legerősebb összeállításában játszott a Békéscsaba, de mi csak azzal foglalkoztunk, hogy nyerjünk. Remélem, ezzel megcsípünk egy helyet a legjobb négyben. Nem vagyok elégedett, örültem volna, ha a BRSE első csapata ellen játszhatunk, de tudjuk, hogy most nagyon sűrű a programjuk, megértem a döntésüket.”