Két év alatt a negyedik elődöntőnket játsszuk a Kaposvárral

Ha elődöntő, akkor Békéscsaba–Kaposvár, legalábbis az elmúlt években már hozzászokhattunk ehhez a párosításhoz. A két együttes már szinte elválaszthatatlan párost alkot a legjobb négy között és majdnem mindig egymással kell megküzdenie a fináléért. 2021 márciusa óta csupán a tavalyi Magyar Kupa elődöntője képez kivételt, ezen kívül ebben az időintervallumban minden alkalommal összekerült a két csapat. Nincs ez másként a 2022–2023-as Magyar Kupában sem, ennek első felvonása következik vasárnap 18:00-kor a Városi Sportcsarnokban. Ezen alkalomból felelevenítjük a közelmúltbeli párharcokat, amelyek kimenetele eddig jelentős békéscsabai fölényt mutat.

Kezdjük a már említett 2021-es évvel. A MK végjátékának lebonyolítása akkor másként történt, mint a mostani, ugyanis a budapesti NKE Ludovika csarnokában, a koronavírus miatt létrehozott buborékban rendezték meg a legjobb négy küzdelmeit. A kaposváriak elleni elődöntőre március 13-án került sor és bár 3:0-s sikert arattunk, korántsem volt ennyire sima a meccs: az első szettben 20:19 után robbantottunk, míg a harmadikat 28:26-ra húztuk be, ezzel bejutottunk a másnapi fináléba, ahol azonban a Nyíregyháza jobbnak bizonyult.

Nem kellett sokat várni a következő epizódra, ugyanis nyolc nappal később is megmérkőztek a felek, méghozzá Békéscsabán, ahol akkor a Kaposvár vissza tudott vágni és 3:0-ra megnyerte az Extraliga elődöntőjének első találkozóját. Három nappal később visszavettük a pályaelőnyt egy őrült, 3:2-es meccsen, ahol 2:0-s előnyt adtunk le, hogy aztán 15:13-ra elvigyük az ötödik szettet. Újabb három nap után a Viharsarokban folytatódott a csata, ahol magabiztos, 3:0-s győzelemmel kerültünk előnybe, a negyedik, kaposvári ütközetet pedig szintén 3:2-re nyertünk, ugyancsak 15:13-as ráadásban. A döntőben a Nyíregyháza következett volna, de a csapatot letaroló Covid-hullám miatt sajnos nem tudtunk kiállni.

Ugorjunk előre egy évet, egészen 2022-ig. Ekkor a kupacsata elmaradt, hiszen a későbbi bajnoki Vasassal találkoztunk a legjobb négy között (immáron oda-visszavágós rendszerben), majd a bronzérmet a Fatum ellen szereztük meg Érden. Áprilisban viszont jött a menetrend szerinti randevú a somogyiakkal, ami végül csak három meccset foglalt magában. Az elsőt Békéscsabán 3:1 arányban abszolváltuk, és az volt ez idáig az utolsó alkalom, hogy szettet vesztettünk a Kaposvár ellen, ugyanis a második és a harmadik találkozót is 3:0-ra hoztuk, megváltva a jegyünket a Vasas elleni emlékezetes döntőre.

Ami a legfrissebb fejezetet illeti, 2022. október 22-én épp a KNRC ellen kezdtük meg az Extraliga idei kiírásának alapszakaszát, és az első, 28:26-os játszma után a másodikat 18-ra, a harmadikat pedig 17-re nyertük meg. Az elmúlt időszak mérlege tehát egyértelműen felénk billen, de tudjuk, hogy egy kupaelődöntőben nem szabad ebből kiindulni.

Az első meccsre partnerünk, a TIXA oldalán kaphatók még jegyek.