Most már nem elégszünk meg a legjobb néggyel a MEVZA-kupában!

A következő két hétben ismét nemzetközi vizekre evezünk, hiszen a tavasz első napján Zágrábban lépünk pályára a MEVZA-kupa elődöntőjének első meccsén, hat nappal később pedig Békéscsabán rendezik a visszavágót, ahol egyúttal a fináléba is bejuthatunk. Az eddigi útról, az ellenfelünkről, valamint a régóta pedzegetett Superfinalról Baran Ádámmal, a BRSE elnökével beszélgettünk.

„A szezont megelőzően hosszasan mérlegelte a menedzsment és a szakmai stáb a kérdést, hogy visszatérjünk-e a MEVZA-kupába. Ennek van egy olyan vetülete is, hogy a szervezet vezetése megújult, mi pedig bizalmat szavaztunk nekik, illetve fontosnak tartjuk, hogy nemzetközi mérkőzéseken pallérozódjon a csapat, és ebben a szezonban sikerült is nívós meccseket vívnunk. Ez a játékosok fejlődését szolgálja, mi pedig úgy gondoltuk, hogy ez belefér az Extraliga alapszakasza mellett, de természetesen akadtak olyan periódusok, amikor nagyon sűrű volt a program emiatt és tudtuk, hogy bizonyos találkozókat be kell majd áldozni”

– kezdte az értékelést a klubvezető, majd azzal folytatta, hogy a Swietelsky-Békéscsaba teljesítette az alapvető célkitűzést azzal, hogy bejutott a legjobb négy közé. Végül a második helyen zártuk az alapszakaszt, amivel megnyílt az esély arra, hogy kivívjuk a döntőbe kerülést, és az elnök elmondása alapján most már nem elégszünk meg ezzel, harcba szállunk a trófeáért és azért, hogy újabb nemzetközi sikerrel öregbítsük a békéscsabai és a magyar röplabda hírnevét.

Ami a Mladost Zagrebet illeti, az együttes a harmadik helyen zárt, Baran Ádám pedig biztos benne, hogy a horvát rekordbajnok ellen parázs, nagy csata várható. A klub a közép-európai régió meghatározó tagja, Horvátország egy fejlett röplabdakultúrával rendelkező nemzet, ennek a legerősebb képviselője. Tavaly a CEV-kupában is sokáig jutott a gárda, stabil szereplő a nemzetközi röplabdázásban. Kiváló műhelymunka folyik náluk, összegyűjtik a legtehetségesebb horvát játékosokat, képzik és csapattá formálják őket.

„Az alapszakaszban már megmérkőztünk velük, Békéscsabán győzni tudtunk ellenük, de ők is úgy készülnek, hogy a végső győzelemért fognak küzdeni. A válogatott feladójuk is azt nyilatkozta, hogy komoly kihívásként tekintenek erre. Kiemelném, hogy professzionális klub, amellyel hosszú évek óta jó a nexusunk, ezúttal is pillanatok alatt konszenzusra jutottunk a párharc időpontjaiban és a különböző technikai kérdésekben. Persze ez a pályán már semmit sem fog számítani!”

Az elnök arra is kitért, hogy mennyire fontos és örömteli, hogy a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban újabb nemzetközi kupacsatát élhetnek meg szurkolóink, hiszen nálunk rendezik meg a visszavágót március 7-én. Bízik benne, hogy sokan lesznek, jó hangulatot teremtenek és a csapat így ki tudja harcolni a döntőbe jutást.

És bár addig még van két nehéz meccs, mi lesz, ha ott vagyunk a fináléban?

„Sokan kérdezték már, hogy milyen lebonyolításban zajlik a rájátszás és hogyan lesz a döntő. Az újonnan megalakult MEVZA már korábban deklarálta, hogy Superfinalt fog rendezni, azaz egy helyszínen lesz a férfi és a női döntő is. Korábban jeleztük, hogy Békéscsaba nem zárkózik el attól, hogy ennek a házigazdája legyen, de ehhez rengeteg garanciának kell teljesülnie, irreális feltételeket nem áll módunkban vállalni sem anyagi, sem más szempontból, nem veszélyeztetjük a klub stabilitását. Egyelőre azt tudom mondani, hogy a legfontosabb cél a döntőbe jutás, azt követően pedig bizonyára lesznek egyeztetések a MEVZA vezetésével a Superfinal lebonyolításáról. De nem szeretnék előre rohanni, a következő két hétben komoly megméretések várnak ránk, és bízom benne, hogy első körben sikerrel vesszük a zágrábi, majd a hazai mérkőzést is, ami kellő lendületet adhat a március 12-i Magyar Kupa-fináléra. A Superfinal csak ezt követően lesz, de mi nem szeretnénk ennél előrébb nézni, ez a két hét van most fókuszban!”

– zárta gondolatait Baran Ádám.

A csapat tehát útra kelt a horvát főváros felé, ahol szerdán este 19:00-tól csap össze a Mladost Zagrebbel. Jó hír, hogy a hétvégi bajnokit betegség miatt kihagyó Bodnár Dorottya és Glemboczki Zóra is elutazott a többiekkel!

A visszavágóra már kaphatók a jegyek partnerünk, a TIXA oldalán.