A második drámai meccs is a miénk lett!

Szent Benedek Röplabda Akadémia–Swietelsky-Békéscsaba 2:3 (-14, -19, 24, 18, -15)
Extraliga-elődöntő, 2. mérkőzés, Balatonfüred. Vezette: Kiss, Adler.
A párharc állása: 2–0 a Békéscsaba javára.

SZBRA: Vacsi 3, Koleva 6, Bashnakova 24, Nacsa-Pekárik 6, Herbin-Baker 4, Pérez Ramos 11. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Michalewicz, Stijepic, Jankovic 16, Orosz 2. Vezetőedző: Kristian Michailov.

BRSE: Drpa 29, Vasileva 9, Bodnár 11, Aktas 24, Mosher 6, Bagyinka 6. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Glemboczki 2, Oliinyk, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Négy nap elteltével folytatódott az Extraliga elődöntője. Csapatunk a szombati 3:2-es siker után 1–0-s előnnyel utazott el Balatonfüredre, Pintér Andrea azonban nem tarthatott a többiekkel, a sérülése ugyanis nem jött rendbe.

1️⃣ Marta Drpa bombájával és Bagyinka Fanni ászával nagy lendületet vettünk a mérkőzés elején, a védekezésünk pedig betonkemény volt. 6:2-es csabai vezetésnél Bodnár Dorottya is megkínálta egy ásszal a hazaiakat, akik időkéréssel válaszoltak, zárkózással viszont nem. Drpa szenzációs ejtésével már hét volt közte, közben blokkból és a hátsó sorból is szépen termeltük a pontokat, a különbség pedig hamar elérte a tízet is. Nem kérdés, hogy a rájátszás során ebben a szettben voltunk eddig a legélesebbek. A második időkérésüket a második Bagyinka-ász követte, majd a fél csapatát lecserélte Kristian Michailov, az új emberek pedig 10 alá tudták vinni a lemaradást. Ekkor Tóth Gábor mutatott T betűt, és minden vissza is tért az addigi kerékvágásba: Ceyda Aktas erőteljes ütésével 11 szettlabda jött össze, majd a másodikat Bodnár küldte a helyére egy centertámadás végén.

2️⃣ Füredi ásszal és csabai hibával folytatódott az összecsapás, de Aktas vezetésével azonnal egyenlítettünk, sőt az ászával a vezetést is átvettük. Ami aztán nem maradt nálunk sokáig, de 5:4-nél ötpontos sorozatot produkáltunk Ralitsa Vasileva és Lia Mosher jó megoldásainak is köszönhetően. Meggyőzően röplabdáztunk ebben a játszmában is, fokozatosan növeltük az előnyünket, de az időkérés és a kettős visszacsere kicsit felpörgette a SZBRA-t. Bodnár aztán gyorsan lehűtötte a kedélyeket egy blokkal és egy ásszal, a házigazda akármivel próbálkozott, 4-5 egységnél nem tudott közelebb férkőzni, a hajrára pedig ez hétre duzzadt. Ugyanennyi szettlabdánk is lett, melyek közül a harmadikat a háló segítségével Vasileva értékesítette.

3️⃣ A második játékrész elejéhez hasonlóan a harmadik kezdete is szoros küzdelmet hozott. A nyitásainkba többször is hiba csúszott, ellenfelünk pedig annak tudatában küzdött, hogy ennek a szettnek az elvesztése a párharcban 2–0-s hátrányt jelentett volna számára. A meccsen először hárompontos fórra tett szert a Balatonfüred, amiből hiába faragtunk, a házigazda később még növelni is tudta. De nem adtuk fel, Glemboczki Zóra nyitásai mögött feljöttünk mínusz 2-re, majd 18:15-nél heroikus pontot húztunk be, 20-nál pedig utol is értük a Szent Benedeket. Sőt, a vezetést is visszaszereztük, utána egy füredi hiba révén megszületett az első meccslabdánk is, amit viszont hárított a házigazda, később pedig egy hosszú labdamenet végén a játszmát is megnyerte.

4️⃣ Átmentette a momentumot a negyedik etapra a SZBRA, 4:0-ról kellett elkezdenünk kapaszkodni. 7:2-nél sem tűnt rózsásabbnak a helyzet, azonban zsinórban három ponttal máris látótávolságon belül voltunk. De hiába mindez, a Füred visszaverte a támadásainkat, és kettőnél közelebb nem is sikerült kerülnünk. 15:10-nél hosszú hajrát nyitottunk, a fellángolásaink viszont általában még azelőtt kihunytak, hogy rájuk ijeszthettünk volna. A végén hat szettlabdához jutottak a hazaiak, az első beütésével pedig jöhetett ismét az ötödik szett.

5️⃣ Az újabb „hosszabbítást” mi kezdtük jobban, mivel az első három pontot mi zsebeltük be, majd döbbenetes bírói ítéletek borzolták a kedélyeket. Ellenfelünk a két ajándékpontnak köszönhetően új erőre kapott, de ezzel együtt is 8:6-os csabai vezetésnél cseréltek térfelet a csapatok. Az ihletett formában játszó Aktas ekkor is vezérré lépett elő, növeltük is az előnyünket, de a SZBRA nem hagyta annyiban és feljött 13:12-re. Drpa ekkor egy bombával két meccslabdához juttatott bennünket, ám mindkettőt hárították, Tóth Gábor pedig időt kért. 15:15-nél extra védekezés kellett az újabb meccslabdánkhoz, majd jött Aktas, aki egy védhetetlen támadással lezárta a második ötmeccses partit is!

Összesítésben tehát 2–0-ra vezetünk, miután most is mi bírtuk jobban az idegek harcát, ez pedig azt jelenti, hogy vasárnap megválthatjuk a jegyünket a fináléba!

Tóth Gábor:

„Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Megvolt a taktikánk és a biztos vezetés, amire jól rá is ültünk. Viszont, mint már oly’ sokszor ebben a szezonban, amikor nagyon nehéz helyzetbe kerültünk és a kés ott volt a torkunkon, akkor előhúztuk azokat a jó megoldásokat, amiket már az első két szettben is alkalmaztunk. Ezekből tanulni kell, nem pedig elkövetni újra ugyanazokat a hibákat, és a Füred sem fogja feladni a párharcot annak ellenére, hogy 2–0-ra mi vezetünk.”

Kristian Michailov:

„Nagyon nehéz egy második ilyen meccs után mit mondani. Gratulálok a Békéscsabának, kicsit későn szálltunk be a meccsbe, az első két szettben nem a saját játékunkat játszottunk. Aztán megtaláltuk az ideális felállást a meccsre, és meg is mutattuk, mire vagyunk képesek. Ilyenkor már minden nüanszokon múlik, de ilyen a sport. Az biztos, hogy harcolni fogunk Békéscsabán is!”