IRÁNY A DÖNTŐ!

Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek Röplabda Akadémia 3:0 (18, 23, 12)
Extraliga-elődöntő, 3. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Bátkai-Nagy, dr. Árpás
A párharc végeredménye: 3–0 a Békéscsabának.

BRSE: Drpa 16, Vasileva 11, Bodnár 8, Aktas 10, Mosher 5, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (libero), Karhu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

SZBRA: Vacsi, Jankovic 10, Boshankova 3, Nacsa-Pekárik 6, Herbin-Baker 5, Pérez Ramos 7. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Stijepic 5, Dimitric, Szerényi, Koleva 1, Michalewicz, Orosz 1. Vezetőedző: Kristian Michailov.

Szerdai, balatonfüredi győzelmünkkel egyetlen lépésre kerültünk attól, hogy ismét bejussunk az Extraliga döntőjébe. Az utolsó lépés megtételére vasárnap Békéscsabán adódott először lehetőségünk, Tóth Gábor csapatának pedig egyértelműen az volt a célja, hogy lezárja az elődöntőt és elkezdhessen készülni a Vasas elleni fináléra. 

1️⃣ Ceyda Aktas és Marta Drpa életerős támadásaival mi szereztük a találkozó első három pontját, kisvártatva pedig Bodnár Dorottya, Ralitsa Vasileva, és némi szerencsével Bagyinka Fanni is beköszönt. Lia Mosher blokkjával négyre tornáztuk fel a különbséget, a kevés hibánkat rendre azonnal kijavítottuk, így a Szent Benedek nem nagyon tudott közelebb férkőzni, igaz, mi sem tudtuk növelni az előnyt. 15:13-nál rendkívül hosszú labdamenetet húztak be a vendégek, ám nem estünk össze, két ponttal válaszoltunk, erre pedig egy időkéréssel a fürediek. 17:15-nél heroikus védekezést mutattunk be Molcsányi Rita vezetésével, a munkát Vasileva koronázta meg egy hátsó soros bombával, nem sokkal később pedig Drpa volt eredményes talpról! A hajrának négypontos fór birtokában vágtunk neki, amihez még hozzá is tudtunk tenni, a hat szettlabdából pedig Aktas sebészi pontossággal oldotta meg az elsőt.

2️⃣ Vasileva és Drpa is ott folytatta a második játszmában, ahol az elsőben abbahagyta, és csapatként sem lassítottunk: 2:2 után sorozatban öt pontot szereztünk, Kristian Michailovnak időt kellett kérnie. Ezt követően elkezdett éledezni a SZBRA, kettő egységre olvadt a differencia, majd 11:11-nél egalizált, sőt aztán fordított is ellenfelünk. Tóth Gábor is kikérte első idejét, ami jó megoldásnak bizonyult, rögvest egyenlítettünk, Bodnár blokkjával pedig ismét mi jártunk előrébb. Drpa kulcspillanatokban villant, Mosher is kiosztott egy blokkot, visszaállt a négypontos csabai előny. A fürediek időkérése után viszont megint kettőre csökkent, Salla Karhu azonban a lehető legjobbkor állt be és hűtötte le a kedélyeket egy ásszal, ám két hibával ismét magunkra húztuk őket 23:22-nél. Tóth Gábor időkérése után egalizáltak, aztán nyitást rontottak, a felkínált szettlabdát pedig Vasileva megcsinálta egy tökéletes blockouttal!

3️⃣ Egy győztes játszma kellett a fináléhoz, de ebben a párharcban többször is bebizonyosodott, hogy a kétszettes előny nem jelent semmit. 2:2-nél játékvezetői kupaktanács döntött a következő pont sorsáról – a Balaton-partiak javára. Hamarosan így is magunkhoz ragadtuk a vezetést, de nem adta magát könnyen a párharcban maradásért küzdő SZBRA. Aktas két parádés ejtéssel, Vasileva pedig két ásszal vétette észre magát, utóbbi műfajból Mosher is előhúzott egyet, míg Bodnár egyszemélyes blokkal tartotta a frontot. Ezek egyértelműen a mi perceink voltak, és úgy tűnt, hogy már az időkérés sem segít a vendégeken. 18:10-nél már-már kényelmes helyzetben voltunk, a Szent Benedek ráadásul egyre többet rontott, Aktas pedig egyre-másra mutatta be a szenzációs ejtéseit. A különbség a hajrára elérte a 10-et, sőt 12 meccslabdával dolgozhattunk a végén. Ezt aztán Vasileva egy szerencsés ásszal azonnal megcsinálta, ami azt jelenti, hogy történetünk során nyolcadik alkalommal bejutottunk az Extraliga döntőjébe!

Ott pedig újfent összecsapunk a Vasas Óbudával, amely szintén 3–0-ra múlta felül a Fatum-Nyíregyházát.

Tóth Gábor:

„Ez egy folyamatnak a része volt. Kétszer kikapni 3:2-re, egyszer nyert helyzetből, egyszer hazai pályán, ezt nem könnyű feldolgozni, hiszen hiába profi játékosok, mégiscsak emberekről van szó. Abban biztos voltam, hogy az első szett nem fog könnyen indulni és ez be is jött, de annak ellenére, hogy türelmetlenek és pontatlanok voltunk, átlendültünk a nehéz helyzeteken a jó nyitásoknak köszönhetően. Innentől kezdve azt éreztem, hogy valami megtört a Fürednél, és ezt kíméletlenül kihasználtuk. Gratulálok a csapatnak, rövid párharcnak tűnt, de mégsem volt az, nagyon nehéz volt!”

Kristian Michailov:

„Gratulálok a Békéscsabának a döntőhöz! Ellenfelünk megérdemelte a sikert, főleg a mai meccsen, amikor egyértelműen jobb volt a játék minden elemében. Ennél jobb teljesítményre vagyunk képesek.”