Tóth Gábor: Talán nagyobb az esélyünk, mint bármikor!

Pénteken ráfordulunk az Extraliga 2022/2023-as idényének célegyenesére, ugyanis kezdődik a döntő, ahol ezúttal is a Vasas Óbuda lesz az ellenfelünk.

Szokták mondani, hogy a történelem ismétli önmagát. Ennek egy része már meg is történt, de reméljük, a végeredményt tekintve pontosan nem fog beigazolódni. Abból a szempontból jogos a déja vu, hogy sorozatban harmadszor csapunk össze a Vasas Óbudával egy hazai versenysorozat döntőjében. Egy évvel ezelőtt az Extraliga fináléja tényleg igazi maratoni csatát hozott, hiszen az első négy meccs kivétel nélkül öt szettig tartott, az utolsóra viszont elfogyott az erőnk, a Vasas pedig egy 3:0-s csabai sikerrel elhódította a bajnoki címet. Felidézni és felsorolni is rendkívül nehéz az összes olyan pillanatot, amikor tátva maradt a szánk egy-egy őrült labdamenet láttán, vagy amikor a szívünk kiugrott a fokozhatatlan izgalmak miatt. 

Ilyen tekintetben a márciusi Magyar Kupa-döntő is tökéletesen beillett a sorba, hiszen még azok is az állukat keresték, akik életükben először láttak röplabdameccset. A sorminta viszont megszakadt azzal, hogy akkor is a fővárosi gárda bizonyult jobbnak egy hajszállal, mi pedig ezüstéremmel térhettünk haza.

Az elmúlt nagyjából 54 hét alatt nyolcszor csaptunk össze a Vasassal, ezekből hat rangadó is a ráadásban dőlt el, a maradék kettő 3:0-val ért véget, egyszer ők, egyszer mi örülhettünk. Minimális a különbség a két csapat között, amelyek egyébként jelenleg kiemelkednek a magyar mezőnyből, nem véletlen, hogy sokan már most klasszikusként emlegetik ezt a párharcot. A 2022-es Extraliga-, valamint az idei MK-döntő is tökéletes reklámja volt a röplabdának idehaza, és aki egy jó thrillert szeretne megnézni, annak ajánljuk az előttünk álló párbajt. 

Az elenyésző differenciára további bizonyíték, hogy tavaly a pályaelőny szinte egyáltalán nem számított: az első két összecsapást egyaránt a hazai együttes nyerte, a következő három végén azonban a vendégek örülhettek, és egy hasonló forgatókönyvvel idén elégedettek lennénk, hiszen ezúttal a Vasas élvezi a pályaelőnyt.

A csapatok igencsak hosszú kihagyás után lépnek pályára, hiszen az elődöntő utolsó és a döntő első meccse között 12 nap telik el. Glemboczki Zóra elárulta, mire fordították ezt a majdnem két hetet:

„A szünet elejét regenerációval töltöttük, hiszen a Balatonfüred ellen volt két ötszettes meccsünk is. Ez egyébként a javunkra is válhat a döntőben, mivel két éles mérkőzést is játszottunk, ami hasonló szituációkban a segítségünkre lehet. Ezután jött a kondicionális felkészülés, vissza kellett szereznünk azt az izomzatot, gyorsaságot és dinamikát, ami megvolt korábban, most pedig a technikai elemekre, valamint a Vasasra koncentrálunk. Az ő játékuk is változott a szezon folyamán, jelenleg a Nyíregyháza elleni meccseiket elemezzük, hogy megnézzük, mik az újdonságok, de egyébként tényleg jól ismerjük egymást, úgyhogy szerintem a pillanatnyi forma és a mentális erő dönthet.”

Tóth Gábor arról beszélt, hogy szerinte az ilyen pillanatokért és eseményekért éri meg dolgozni. Óriási várakozásokkal tekintenek a döntőre, nemcsak a vízió van meg, hanem az esély is, talán nagyobb, mint eddig bármikor. Hosszú lesz az út, ezt már bizonyította ez az ikonikussá vált párharc, ahogy azt is, hogy itt bármikor bármi megtörténhet. Ebben a szezonban minden helyzetből fel tudott állni a csapat, még akkor is, amikor talán már a résztvevők sem hittek benne, és ez óriási töltetet adhat, ráadásul azt fogalmazták meg célként a szezon előtt is, hogy az ilyen szituációkból előnyt kovácsoljanak, ami később érmekben, jelen esetben a legfényesebb éremben mutatkozzon meg.

Kezdés pénteken 17:30-kor a Folyondárban, az első felvonást Mezőffy Zsolt és Bátkai-Katona Ágnes vezeti, az M4 Sport pedig élőben közvetíti. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.

A teljes program:

1. mérkőzés:
Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba
2023. április 28., 17:30
Budapest, Folyondár utca.

2. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda
2023. május 2., 19:45
Békéscsabai Városi Sportcsarnok.
(JEGYEK MÉG KAPHATÓK A TIXA OLDALÁN)

3. mérkőzés:
Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba
2023. május 6., 19:30
Budapest, Folyondár utca.

4. mérkőzés (ha szükséges):
Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda
2023. május 10., 18:00
Békéscsabai Városi Sportcsarnok.

5. mérkőzés (ha szükséges):
Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba
2023. május 14., 19:00
Budapest, Folyondár utca.