Molcsányi Rita halhatatlan lett!

Molcsányi Rita már azelőtt halhatatlanná vált, hogy csatába indulna a Swietelsky-Békéscsaba csapatkapitányaként a hatodik magyar bajnoki címéért. Saját nevelésű liberónk a kezdetek óta része a békéscsabai röplabdás projektnek, együtt fejlődött a klubbal, és hatalmas szerepet játszott abban, hogy a BRSE öt bajnoki címet, két Magyar Kupa-elsőséget, valamint három MEVZA-aranyat szerzett az elmúlt években, a többi éremről és sikerről nem is beszélve. Nem kérdés, hogy klubunk történetének egyik, ha nem a legmeghatározóbb játékosa, a BRSE pedig különleges gesztussal honorálta az idén a 30. születésnapját ünneplő klasszist és mindazt, amit a pályán, valamint azon kívül tett a békéscsabai röplabdázásért. Molcsányi Rita eddig is a fiatalok példaképe volt, mostantól pedig minden utánpótlás-játékos találkozhat a nevével minden nap, ugyanis mától az ő nevét viseli a Békéscsabai Röplabda Akadémia I-es pályája.

Az avató ceremónia előtt természetesen az előttünk álló kihívás szolgáltatta a sajtótájékoztató fő témáját. Az Extraliga-fináléra készülő Swietelsky-Békéscsaba részéről Molcsányi mellett Tóth Gábor beszélt a Vasas Óbuda elleni döntőről, valamint Baran Ádám klubelnök is értékelte a szezon eddigi részét. 

„A 2022/2023-as szezon vonatkozásában önmagáért beszél, hogy három sorozatban is döntőbe jutottunk. A Magyar Kupában döntő szettben, minimális különbséggel nyertünk ezüstérmet, Kamnikban pedig MEVZA-győzelmet ünnepelhettünk, immáron harmadszor. Egy nemzetközi kupa elhódítása nagy siker minden klub életében, demonstráltuk, hogy nemcsak itthon, hanem a régióban is meghatározó szerepe van a klubnak. Továbbra is a magyar röplabdázás zászlóshajója vagyunk, valamint a város legsikeresebb sportszervezete.”

A klubelnök örömét fejezte ki, hogy minden döntős mérkőzést műsorra tűz a köztévé, ez remek reklám lehet a sportnak és a városnak is. Egyelőre kizárólag erre fókuszál a csapat, hosszú volt a szezon és mindenki rengeteget dolgozott. A Vasassal való párharc modernkori klasszikussá avanzsált, vitathatatlanul a két legjobb csapat találkozik a fináléban. 

„Tiszteljük az ellenfelet, de hiszünk abban, hogy emlékezetes csatában győzelmet aratunk majd”

 – fűzte hozzá.

Molcsányi Rita is megosztotta gondolatait a közelgő csatáról:

„A Vasas–Békéscsaba évről évre küzdelmes párharcokat hoz, nagyon közel van egymáshoz a két csapat. Felkészültünk mindenre, nagyon várjuk és most is szoros mérkőzésekre számítunk, de idén bizonyítottuk, hogy a nehéz szituációkban teljesítünk a legjobban. Reméljük, hogy idén ismét elhozzuk Békéscsabára a bajnoki címet.”

Tóth Gábor annyit tett hozzá, hogy szerinte az ilyen pillanatokért és eseményekért éri meg dolgozni. Óriási várakozásokkal tekintenek a döntőre, nemcsak a vízió van meg, hanem az esély is, talán nagyobb, mint eddig bármikor. Hosszú lesz az út, ezt már bizonyította ez az ikonikussá vált párharc, ahogy azt is, hogy itt bármikor bármi megtörténhet. Ebben a szezonban minden helyzetből fel tudott állni a csapat, még akkor is, amikor talán már a résztvevők sem hittek benne, és ez óriási töltetet adhat, ráadásul azt fogalmazták meg célként a szezon előtt is, hogy az ilyen szituációkból előnyt kovácsoljanak, ami később érmekben, jelen esetben a legfényesebb éremben mutatkozzon meg.

Baran Ádám azt is kifejtette, hogy nem áll meg az élet a döntő után, hiszen újabb országos döntőt rendezünk június első hétvégéjén, amikor az ország legjobb U17-es lányai csapnak össze az aranyért. Aztán június második hétvégéjén országos diákolimpiai döntő lesz az Akadémián, utána pedig két korosztályos válogatott fog Békéscsabán edzőtáborozni. Az elnök úgy véli, hogy a klubnak itthon és nemzetközi szinten is híre van a maximalizmusról, no meg arról, hogy minőségi körülményeket biztosít. Továbbá nyáron az U17-es Eb társházigazdája lesz a város, ami szintén egyedülálló rendezvénynek ígérkezik.

És a hab a tortán: várhatóan szeptemberben a Magyar Röplabda Szövetséggel együttműködésben újabb sporttudományos konferenciát rendez a BRSE, amely még a tavalyinál is magasabb színvonalú lehet, rendkívül nívós, világhírű előadókkal, akiknek a kilétéről viszont egyelőre nem árult el többet a sportvezető.

A sajtótájékoztatón nem csak Molcsányi Rita előtt tisztelgett a klub, ugyanis a Békés Megyei Könyvtárnak köszönhetően bővült a BRSE történetét prezentáló sajtókiállítás. A frissített tárlat legújabb része 2019 őszétől napjainkig mutatja be az ez idő alatt elért eredményeket és sikereket, ezekről Baran Ádám megjegyezte, hogy őt is inspirálja a mindennapok során, amikor elhalad mellettük. Azt is elárulta, hogy jövőre nagyszabású rendezvénysorozattal kíván emléket állítani az első bajnoki címnek a 10. évforduló alkalmából, 2025-ben pedig egy könyvet tervez kiadni a BRSE 25 évéről.

A kiállítás bemutatója után következett a rendhagyó esemény, azaz a pályaavatás. Molcsányi Ritáról Baran Ádám elmondta, mindannyian tudják, hogy mit jelent a személye a klubnak és a városnak. 

„Európa egyik legjobb utánpótlás-nevelő bázisát szeretnénk létrehozni, de még rengeteget kell ezen dolgozni. Ehhez elengedhetetlenek a példaképek, olyan emberekre van szükségünk, akik köztünk élnek, a jövő generációja pedig fel tud nézni rájuk. Szerencsések vagyunk, hogy Rita személyében van ilyenünk, itt született és itt vált válogatott játékossá. Tudjuk, hogy szokatlan lehet élő és aktív sportolóról pályát elnevezni, de így szeretnénk tisztelegni az ő karrierje előtt, egyúttal motiválni a fiatalokat is. Bízunk benne, hogy Rita előtt hosszú és fényes aktív karrier áll még, és abban is, hogy utána is marad a csapat kötelékében és együtt dolgozhatunk az álmainkért.”

A ceremónia előtt Szarvas Péter polgármester is köszöntötte Molcsányi Ritát, kiemelve, hogy az elmúlt évek eredményeivel és hűségével kiérdemelte, hogy a pályaavatással ne várjanak a visszavonulásáig. Hozzátette, hogy a teljesítménye minden mérkőzésen első osztályú volt, és az ellenfél szurkolóinak is rendre kivívta az elismerését. 

A leleplezés mellett Molcsányi Rita egy csokor virággal, valamint a Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán által összeállított emlékalbummal is gazdagodott.